tirsdag, desember 02, 2014

Julegavedugnad!


Det er julegavetid! Jeg har allerede skrevet litt generelt om det å gi bort ting som kan komme til nytte og som ikke blir stående og støve ned, dessuten foreslått noen fine bøker, og jeg har planer om å skrive ned flere julegavetips i de kommende dagene. (Kommer ikke utenom plater!!)

Det er kjempehyggelig både å gi og å få gaver som det ligger omtanke bak. Men som dere vet, blir jeg hvert år ganske matt og vettskremt over avisartiklene om at vi stadig når nye rekorder i julehandelen, at vi drar kortet for femsifrede antall kroner i snitt, og de fleste av oss har jo allerede det vi trenger. Jeg tenkte derfor at vi også kunne ha en liten dugnad hva gjelder alternative julegaver i form av fairtrade, veldedighet, hjemmelagede ting - og ikke minst opplevelser. Mao - julegaver som ikke finnes i brosjyrer og på reklameplakater. La oss sammen lage en fin liste over de beste alternative julepresangene! 

Jeg starter, og dere fyller på i kommentarfeltet!

Unicef har en fin oversikt over julegaver man kan gi til barn og familiene deres i hardt rammede områder - som beskyttelse mot ebolasmitte, vinterklær til barna i Syria, vaksiner og vannpumper osv. 

Leger uten grenser har gavekort man kan gi bort. 

Redd Barna har nettbutikk med bl.a. julekort og julegaver for bedrifter - bra idé!

Røde Kors har gaver med mening, deriblant skolemateriell, varme tepper og myggnett. 

SOS Barnebyer har en omvendt julekalender som passer for skolebarn - jeg anbefaler alle lærere å se på denne!

Amnesty har klesbutikk!Når det gjelder opplevelsesgaver, har jeg følgende forslag: 

Man kan gi bort teaterbilletter eller konsertbilletter, gavekort på kinobilletter, man kan lage egne morsomme gavekort på f.eks. barnevakt på en valgfri kveld for småbarnsforeldre (idéen er at man selv skal passe barna så foreldrene får gå ut), gavekort på hjemmelaget middag - enten hos seg selv eller hos mottageren, eller man kan lage en kalender med et gjøremål hver måned: I januar skal man invitere mottageren hjem på filmaften, i februar skal man ta med mottageren ut på kafé, i mars skal man komme hjem til mottageren og bake boller, i april skal man ta med mottageren på loppemarked og kjøpe noe fint til han/henne osv. Sosiale gaver er ofte det hyggeligste! Og som jeg har skrevet tidligere - det er så inderlig koselig å bli invitert hjem til noen, så et gavekort med løfte om middagsinvitasjoner i året som kommer er sikkert midt i blinken for de fleste. 

Eller man kan gi bort mat. Kjøp fine oppbevaringsbokser eller glass med lokk på Granit, Ikea e.l., og bak pepperkaker og kjeks og biscotti og fyll opp glassene. Eller kjøp masse te i løs vekt og fyll opp en fin boks. Hjemmelaget syltetøy, saft, eller kanskje karameller... Hjemmestrikket skjerf! For noen år siden strikket jeg skjerf til alle venninnene mine, og det ble stor suksess. 

Poenget er å unngå å kjøpe noe bare for å kjøpe noe, i allefall ting som bare blir liggende i et skap uten å bli brukt. Så slipper man å stå i kaos-kø den 3. juledag for å bytte gaven også. Jeg kan virkelig ikke tenke meg en kjipere måte å tilbringe romjula på! Ikke nok med at man må stresse rundt i butikkene før jul, men med kort byttefrist blir man jo tvunget til å dra dit så fort som mulig etter helligdagene. Og på det tidspunkt vil man - i allefall jeg - da helst sitte i pysjen foran peisen og lese i bøkene man fikk til jul!

Deres tur, fyr løs! Alle forslag er velkomne!P.S. Og selvfølgelig skal man bedrive veldedighet hele året, ikke bare til jul. Det tror jeg de aller fleste av oss er enige i, og jeg vil i den forbindelse atter en gang oppfordre til å fjernadoptere barn gjennom
SOS Barnebyer! Selv har jeg tre gutter, i India, Nepal og Etiopia, og det er virkelig en fin ting. Permanente linker til både SOS Barnebyer og Unicef finnes også i margen til høyre.  

18 kommentarer:

Glamourlektoren sa...

Jeg er med! Gir hjemmelagede gaver til venner, i form av saft, syltetøy, selvdyrket jordskokk, bakst. En eske med ost og kjeks av den kjøpte varianten er også populært hos mottaker - pent emballert. Kjøpegaver blir stort sett bøker og musikk som jeg vet mottaker ønsker seg. Det er koselig med julegaver, og jeg gir heller til veldedighet selv enn å gi det som julegaver. Synes på en måte det er en fallitterklæring hvis vi ikke ønsker å gi eller å få julegaver.. Vi er da ikke "fattigere", vel, enn at vi kan kjenne på gleden av å pakke opp noe som noen har brukt omtanke på å gi akkurat deg.? God førjulstid og takk for gode tips! Gleder meg til musikkjulegavetips!

Glamourbibliotekaren sa...

Tror ikke det er noen fare for at man slutter helt å gi eller få fysiske gaver :) Men jeg mener man kan tenke seg litt om i noen tilfeller, det tar ingen skade av. Takk for forslag!

GSHS sa...

Takk for mange gode tips!

Jeg har gitt bort mange strikkegavekort, og jeg har gitt bort garn, strikkepinner og skrevet en enkel votteoppskrift på et koselig kort. Ellers har jo de fleste av oss alt for mange ting, så jeg synes det er fint med ting som kan spises eller drikkes opp.

Et år pyntet jeg gaven til broren min med tre egne standpunkt om byutvikling i Oslo. Han er meeeget interessert i emnet, og føler ofte at han prater ut i lufta, tror jeg. Han ble veldig glad, tror kanskje ikke det hadde trengt å være noe inni gaven.

Siri sa...

Jeg slår gjerne et slag for Kirkens bymisjon i Oslo (og sikkert i andre byer) og deres arbeid blant de aller nederst i storbyene. Bymisjonen i Oslo har blant annet et middagsprosjekt som man kan støtte for eksempel gjennom å kjøpe pakkelapper hos dem.

Ellers er jeg blant dem som både liker å gi og få gaver til jul (og bursdag). Jeg tenker at problemet er ikke gavene til jul, men at hver og en av oss er så snare med å "unne" oss ting vi har lyst på gjennom hele året i stedet for å spare ønskene til jul (og bursdag). Akkurat den parfymen eller boka eller de hanskene eller hva det måtte være er det vel ok å gi noen gleden av å kunne gi til deg?

Glamourbibliotekaren sa...

Jeg må bare presisere igjen at det selvfølgelig er hyggelig både å gi og å få gaver som det ligger omtanke og mening bak. Det jeg prøver å finne et alternativ til, er dette med å "kjøpe noe bare fordi man må kjøpe noe" - fordi jeg hører mange sukke oppgitt over at de gi gaver til den og den, og hva i all verden skal de kjøpe. Det er der det skurrer i mitt hode. Å gi gaver per definisjon er jo bare hyggelig, og selv liker jeg veldig godt å gi bort ting jeg selv er glad i - og som jeg tror mottageren blir glad for å få.

Julia sa...

Det enkle er ofte det beste. Bakst, garn, favorittbøker/-plater/-filmer. Puslespill. Duftlys. Jeg liker å gi folk ting de enten ikke får tak i, eller rett og slett ikke kjøper til seg selv. Og da mener jeg ting som kan være skikkelig trivielle i manges øyne, og som enkelte sikkert ikke synes duger som gave. Men i fjor fikk moren min (bosatt utenlands) Rørosflatbrød, Kvitseidsmør og brunost, og en liten refleks med Skrik på fra Munchmuseet. Tidligere har hun fått makrell i tomat, Doc og Lipsyl. Kommentar? "Jøss. Du har jo virkelig gjort deg opp mange tanker!". :) Tidligere har jeg faktisk pakket med appelsiner til henne, da hun insisterer at butikkappelsiner i Norge er bedre enn i Sentraleuropa. Så kanskje mitt innspill er at selv banale og rare ting funker fint, kanskje spesielt hvis mottakeren er av typen kronisk "nei jeg ønsker meg ikke noe, jeg"!

Anonym sa...

Jeg har et spørsmål litt på siden av dagens tema, men det gjelder desember og fokus på noe viktig.

Kjære Glamourbibliotekar som både er opptatt av det ytre og det indre, kjenner du til Dressember? Så emneknaggen på Instagram i morges, og språknerden i meg skjønte at det handler om å bruke kjole i desember. Vet ikke om det kun gjelder stil her i det kalde nord, selv blir jeg jo veldig lei av bukser hele tiden.

Men for en frossenpinn som meg skal det litt til å bruke kjoler ute og til hverdags nå, så har du noen tips så man kan være fin og varm? En inspirerende collage for eksempel?

Lille My

Hazel sa...

De første år med min kæreste ville jeg gerne give hans familie gaver, men jeg kendte dem ikke særligt godt og havde desuden ingen penge. I stedet bagte jeg caramel shortbreads til dem. Det var i 2008-2009, og de taler stadig om dem! Så det kan bestemt være en lige så stor succes som købte gaver :)

Interessant diskussion Glamourlektoren tager op! Jeg er helt enig i, at der er noget vigtigt i at kunne give og modtage julegaver. Men jeg tænker, at man også sagtens kan vise omtanke med donationer til velgørenhed. Hvis man f.eks. kender nogen, der elsker katte, kan man støtte det lokale katteherberg. Eller hvis man har en veninde, der har mistet sin mor til brystkræft, så støtte forskning i den sygdom. Den slags. Altså tænke lidt på, hvilken sag der ligger modtageren varmt om hjertet.

Elida Stangeland sa...

Eg gir som regel gaver som har vore på ønskelista til personen, og til jul er familien snare med å fortelje meg kva dei ynskjer seg. Det er gjerne både bøker, film eller musikk, parfyme o.l. Til mine besteforeldre på 80+ gir eg ei eske med mat frå ein butikk dei ikkje bruker sjølv, men som har mat dei liker. Ofte handler det om å gi vekk ting som ikkje støver ned det neste året :-)

Josefine sa...

Fin inspirasjon! Jeg kjøper veldig få julegaver, og holder meg da stort sett til ønskelister. Men jeg er veldig glad i å gi bort forbruksvarer og mat. Til mamma og pappa, som har absolutt alt, har jeg i de siste årene gitt olivenolje fra Olivers&Co og kaffe fra Tim Wendelboe. Dette er gode varer fra butikker de ikke har hjemme, og som de setter stor pris på. Jeg pleier også å lage urtesalt og konfekt som jeg gir bort til svigers og venner. Julekort er også veldig populært!

Og angående Dressember som noen nevnte over her: å bruke kjole og strømper er mye varmere enn kalde jeans om vinteren! Det er bare å sørge for å ha gode ullstrømpebukser (gjerne i flere lag hvis det er veldig kaldt), ulltrøyer og ullcardigans. Jeg bruker kjoler hver dag, året rundt, og så lenge man har ull innerst er det ikke noe problem. :)

Stine Arkeologine sa...

Kommer ikke på flere tips men noterer meg mange veldig fine her, tusen takk! :-)

Ekstra gode spiselige ting til mitt nye kjøkken ønsker jeg meg selv til jul, og det har alle jeg har fortalt det til blitt glade for å høre! Lett å kjøpe, fint å få, trenger ikke byttes! (med mindre jeg får snegler i lake men det skal vel godt gjøres..). :-)

Stine Arkeologine sa...

Forresten et lite julegavetips til frossenpinner som liker å gå i kjole, altså relatert til spørsmålet om Dressember: ULLMAMELUKKER! Altså en søt liten kortbukse i ull, jeg har en enkel en fra sportsbutikk men det finnes sikkert mer eksklusive også. Helt supert under skjørt og kjoler, under eller utenpå strømpebuksa - helt usynlig og du er varm og glamorøs hele dagen. ;-)

Glamourbibliotekaren sa...

Tusen takk for alle forslag! Veldig bra! Fortsett gjerne å fylle på, her er det plass til mange flere!

Lille My: Håper du fikk ble fornøyd med de fine svarene fra de andre leserne her! :) (Jeg var ikke innom i går ettermiddag og fikk ikke svart selv, men heldigvis har jeg oppmerksomme og hjelpsomme lesere!)

Anonym sa...

Her hos oss gir vi gaver til familien som vi føler og synes at de fortjener hahaha ;)
neida, men vi kjøper en liten ting til de som vi synes de kan ha bruk for eller som er praktisk.
jeg må si at i går så jeg på facebook en kommentar på en mann som har skrevet et illsint facebookinnlegg til Elkjøp om at reklame for at man skal kjøpe laptop til 9000 kr til ungene er helt bak mål. JEg ønsker flere slike innlegg velkommen for jeg synes virkelig både handelsstanden og ikke minst alle ukebladene / magasinene viser bare rådyre forslag og gaveideer. Altså venninnegaver til 500-600 kr, det har jeg ikke verken råd eller lyst til å bruke. Jeg begynner noen ganger å lure på om for eks disse magasinfolkene i Oslo alle sammen bor i Holmenkollen og har ekstremt rike ektefeller som forer de?
Satt litt på spissen her, men det er fryktelig provoserende.
Dette har tatt helt av og jeg er helt enig med det du skriver i ditt innlegg, gaver med mening :)

Trulte:)

Salome sa...

Mange gode ideer! Enig med Glamourlektoren, jeg synes også det er en fallitterklæring hvis vi ikke ønsker å gi eller få julegaver. Den omtanken synes jeg vi skal ta vare på! Det kan være symbolsk omsorg i dem. Det kan være en god flaske fra et gårdspresseri, en god te eller kaffe.

Ellers hjemmelaget. Jeg sverger til små strikkeplagg, luer, vanter o.l.

I fjor satset jeg ellers på http://thehungersite.greatergood.com/store/lit/site
(fair trade gifts). Du kan velge om du støtter sult, alfabetisering, dyr, brystkreft og mye annet.

Men de store barna og tenåringsbarna, er en utfordring...!!! Når reklamen forteller at i-pad eller ny mobil er årets julegave. Og når media skriver om hvor mye vi bruker på julegaver. Da hjelper liksom ikke den politisk korrekte kosepraten vi har her noe som helst... Den politisk korrekte oppdragelsen vi har hatt av småbarna preller liksom av når de blir store...

Kjole og kulde? Mammelukker er en selvfølgelig del av min garderobe! Til ekstra kalde dager en ullstilongs utenpå alt. Nøstebarn har en super ribbestrikket i 100% merinolull, du fryser garantert ikke med den utenpå! Jeans er kaldt i kulda!

koristen sa...

Så mange gode ideer! Jeg har gitt bort mange selvstrikkede håndklær og kluter i bomull, gjerne sammen med en god såpe. Det har vært populært, og i år skal jeg gi bort enda flere! Gøy og enkelt å strikke, pass bare på at garnet kan vaskes i 60 grader. Koselig å få, og NEI - de er ikke for fine til å brukes, blir bare bedre etter noen vask :-)

Sopranen sa...

Må bare tipse om en super julegave: i går lagde jeg granola til mine svigerforeldre, og den ble så god at jeg bare måtte spise av den både til kvelds og til frokost i morges. Så nå må jeg altså lage en ny porsjon til dem, men det gjør ingenting for alt på ingredienslista hadde vi i kjøkkenskapet uansett. Superenkelt, billig og godt! Finnes masse oppskrifter om man googler litt, selv lagde jeg en variant med kokos, kanel og kardemomme. Namnamnam! Fint å fylle i en glasskrukke eller, som jeg kommer til å gjøre; brune papirposer med en hyggelig hilsen skrevet på :)

Den grønnkledde sa...

Fikk en veldig god ide av en venninne en gang, kalender hvor mottakeren hver måned gjennom året får en opplevelsesgave. Ga en slik til faren min for to år siden, til syttiårsdagen, men kan like gjerne gis til jul. Vi hadde f. eks picnic med storfamilien, kinasjakk - kveld med de eldste barnebarna, vaffelsøndag, konsert...osv. Det må jo tilpasses mottakeren. Det er nok å gi en slik gave til en person, for det er litt som skal følges opp gjennom året, men til den du ønske å gi noe spesielt er det en god ide, synes jeg. Ellers er jeg veldig glad for at du tar opp dette med overforbruket av julepresanger, ja, det er kjekt å glede hverandre med en oppmerksomhet, men vi må tenke. Forbruket i vår del av verden er et stort miljø- og samfunnsproblem.

Populære innlegg