søndag, mai 24, 2015
Kva las du no?
Nå, hva leser dere for tiden? Jeg tror jeg leser tre bøker samtidig nå, men den jeg leser mest i er "The Secret History" av Donna Tartt. Foreløbig har jeg lest bare hundre sider, mao ca 1/6 av boka, og forholder meg noenlunde nøktern. Det er noe med slike kult-sekt-greier som alltid anti-appellerer til meg, et sted mellom Lord of the flies og Frimurerlosjen hvis dere skjønner, broderskap, sånt blir jeg bare provosert av (for som vi vet finnes det mange gutteklubber der ute den dag i dag). Men jeg leser videre, skal absolutt ikke dømme den nord og ned såpass kort inn i boka, jeg hører jo mange si at "den leste jeg for tjue år siden og den var spennende!". (Og man må jo kunne lese om fenomener man stiller seg skeptisk til, ærlig talt!)
Hva leser dere? Rapporter mottas!
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Populære innlegg
-
Bloggleser Reggy stilte meg et spørsmål for en stund siden: Det virker som at du har tid til å gjøre så mye i livet ditt; jobb, oppussing, l...
-
Det har vært en deilig helg i blomstringsrus her i hagen - morelltreet og magnoliaen blomstrer alltid samtidig, og konkurrerer i hvem s...
-
Bloggen fyller 13 år i dag. Den er tenåring. Jeg tror det er en fin anledning til å si takk for nå. I tretten år har jeg formidlet til...
-
En liten notis i fredagens Morgenbladet fanget meg fullstendig. Det handlet om "Living to Music" : En ny type musikklubb der man m...
-
Hilsen fra sofaen, med tekopp, ibux og powerbook ved min side! Denne bloggen har visst fått en del nye lesere i det siste - i allefall er de...
28 kommentarer:
Eg leser Edward St. Aubyns andre bok om Patrick Melrose. Det er ein serie på fem bøker. I tillegg høyrer eg Charles Dickens' Little Dorrit via Storytel :-)
The Secret History har eg lest, og halve av Donna Tartts tredje bok Stillitsen/The Goldfinch :-)
Har akkurat lest Et minutts stillhet av Siegfrid Lenz, en alldeles nydelig liten historie om kjærlighet. Anbefales på det varmeste. Så enkel, ikke et ord for nye og allikevel sier den alt. Ha en god lesesøndag alle sammen /Inger Marie
Jeg leser "En dag i Ivan..." av Solsjenitsyn, forhåpentligvis snart ferdig. Bra bok, på så mange måter!
Deretter skal jeg lese "Det hendte også her", ei bok av Jan Otto Johannessen som jeg har hørt mye om, men aldri lest selv. Det er rett og slett på tide!
Har akkurat lest "Harry" av Are Kalvø, som var særdeles underhaldande. No tenkte eg å lesa "Madli und' Apalen" av Jens Tvedt.
Eg vil dessutan nytta høvet til å anbefala filmen "Princilla - Queen of the desert", som er heilt utruleg fin, og gjorde meg glad langt inn i hjarta.
Jeg har akkurat lest ferdig to veldig gode bøker: "Syngja" av Lars Amund Vaga, der han skriver svært vakkert om hvordan det er å være far til et barn som er annerledes. Gjenkjennelig for mange, vil jeg tro, også for dem som ikke har barn med autisme. Så har jeg lest "Uten personlig ansvar" av Lena Andersson - skarp, morsom og tankevekkende. Og nå er jeg igang med ""Oryx og Crake" av Margaret Atwood. Dette er noe helt annet, om en mulig skremmende fremtid, dog skrevet med et snev av humor.
H.
Jeg leser Never let me go av Kazuo Ishiguro. Veldig interessant og spennende bo, fra en skremmende framtid eller parallel virkelighet. Jeg har nylig fullført The Goldfinch som var fantastisk, men til tider litt for omstendelig etter min smak.. Synes The secret story er helt vidunderlige da, har lest den flere ganger fra den kom og senest for et par år siden.. God pinse!
Jeg holdt på med Camilla Läckbergs "Løvetemmeren", men det ble for meget og for skummelt for meg. Nå er planen å lese Granchester-serien hvor mord er hygeniske og ikke fratar meg nattesøvnen.
Ellers leser jeg "Stoner" som er utrolig godt skrevet. Jeg lytter til Anne B. Ragdes "Jeg har et teppe i tusen farger" som er veldig fin som lydbok.
Marta - Du bør teste "Våre venner kineserane" som bare er lykkepille i bokform.
Jeg leser Er jeg fri nå? av Linn Stalsberg - veldig interessant! Skal begynne på Deilig er jorden av Marit Tusvik, som jeg fikk anbefalt av en bibliotekar-venninne nylig (Maren!).
Holder på med de siste sidene i Paul Austers "Vinteropptegnelser". Den fenget aldri helt, men fullfører allikevel. Neste bok blir "Fortellinger fra Odessa" av Isaak Babel.
Blant nylig avsluttede bøker vil jeg anbefale "Elizabeth er borte" av Emma Healey. Den står som krimbok, men jeg leste den mer som en interessant bok om en person på vei til å bli dement.
-lutt
Jeg er ferdig med Brev til en ung forfatter av Mario Vargas Llosa og Hageliv på Aulestad av Knut Langeland. Nå står krigsdagbøkene til Astrid Lindgren og Himmelstrand Av John Ajvide Lindquist for tur.
Her er det eksamenslesing, men når eg treng ein pause tek eg ut ei diktsamling eller to frå bokhylla og blar gjennom. Nett no er det Olav H. Hauge og Marie Takvam.
Jeg leser den tredje boka om Harry Potter. En bokutfordring til meg selv, som aldri leser fantasy og trives aller best i vår egen verden. Men hun skriver veldig godt, og det er spennende å utfordre seg selv litt og se hva alle andre snakker om :)
"Eg elska ho" og "Eg vil at nokon skal vente på meg" av Anna Gavalda er nettopp lest for gudhvethvilkengang, og bøkene er stadig like fine, dvs små perler i likhet med "Et minutts stillhet" som Inger Marie anbefaler :-)
Jeg er nettopp ferdig med 'Mi Briljante Venninne' av Elena Ferrante. Og nå i gang med 'Stoner' av John Williams. Begge er en lesefest!
I går begynte jeg på Torgny Lindgrens Erindringer - jeg liker så godt hans bøker med skrøner fra Västerbotten. Jeg har også begynt på Ketil Bjørnstads bok om Edvard Munch. Og så leser jeg litt og ser på bilder i Praktfulle hager & historiske gods av Knut Langeland (og drømmer om en stor, gammel bugnende hage.
Jeg leser fortsatt 'Fall of Giants', av Ken Follet, på 7.uke nå, en murstein full av historie og oppdikting. Snart ferdig, gleder meg til noe som er litt lettere. Men har lært mye om før, under og etter andre verdenskrig.
R.
Jeg har vært rebelsk i mai og ikke lest noe av det jeg egentlig har planlagt. Nå koser jeg meg med Amerikanske Guder av Neil Gaiman.
Eg er ikkje inne i nokon god lesestim for tida,så eg skulle eigentleg ønske at eg hadde liggjande ei bok av Lene Ask eller liknande.
I staden har eg liggjande halvlest Idioten, Syngja (Lars Amund Vaage var jo nemnt her oppe også, den er vakker og vond så langt eg er komen) og Gunnhild Øyehaug si novellesamling Knutar +, finulege saker ho kjem opp med!
Jeg er noen få sider inn i "Dronningen vi ikke fikk", en biografi kronprinsesse Märtha. Ble inspirert etter å ha lest Cecilie Engers "Kammerpiken" (som forøvrig var bare sånn passe).
"Den hemmelige historien" leste jeg for tyve år siden, og syntes da at den var utrolig fengslende!
Jeg leser Sascha Arangos "Sannheten og andre løgner". Etterpå ligger selvbiografien til Stephen Fry på vent!
Jeg leser fire bøker samtidig - kanskje ikke å anbefale, men de ligger rundt i huset og i vesker i fall jeg får tid til en liten lesestund.. Har dessuten et "få lest det du har på nattbordet"-prosjekt som jeg skal fylle sommeren med. Der ligger alt fra noen norske samtidsforfattere til Prousts På sporet av den tapte tid (bind 3) og Flauberts "Frédéric Moreau", samt tre forfatterbiografier.. Fagidiot..? Neida :)
De fire jeg leser i rykk og napp nå, er Johan Hustads "Buzz Aldrin, hvor ble det av deg i alt mylderet", Patrick Modianos "Gater i mørke", Dag Solstads "Medaljens forside - en roman om Aker" og Arnhild Skres biografi om Hulda Garborg. Jeg synes alle disse er strålende bøker. Solstads roman om Aker fra 1990 var en glemt perle for meg. Norli i Universitetsgaten solgte alle Solstad-pockets til kr 69, så nå har jeg endelig alle bøkene hans og fortsetter mitt "lese alt av Solstad"-prosjekt - frydefullt!
Nylig leste jeg Elena Ferrantes første bind i napolitaner fortellingene. Klarte ikke vente til høsten på at bind to kommer ut på norsk, så er nå godt i gang med "The story of a New Name".
Samtidig leser jeg for første gang Lydia Davis' korte tekster i "Det hun visste" - fornøyelig.
Jeg har begynt å rydde i bokhyllene mine og organisere bøkene så det skal bli lettere å finne dem igjen. Det er faktisk gøy! Også oppdager jeg bøker jeg har kjøpt inn, men som har havnet litt langt bak i hukommelsen (og også bak en stabel med bøker som har blitt liggende på tvers foran på grunn av plassproblemer...). Her er det bare å lese i vei!
Den første jeg kasta meg over er Per Pettersons "Jeg nekter". Etter få sider er jeg hekta, og må tvinge meg selv til å ha den som belønnings-bok når jeg har avslutta dagens pensum-økt (snart eksamen!).
Gleder meg til eksamen er over så jeg kan lese bare for kos!
Jeg leser Manhattan av Torgrim Eggen. Veldig bra! Samtidig leser jeg også Haugtussa av Arne Garborg, ett dikt hver dag. Også veldig bra på en helt annen måte ;)
Hei
Jeg leser også tre bøker nå.
Brev fra Vincent Van Gogh.
Narnia (samlet)
og Stillitsen av Donna Tarrt.
Jeg har lest alle hennes tidligere bøker. Liker dem veldig godt.
Vennlig hilsen
Holder på med "Mi briljante venninne" av Elena Ferrante og er enig med de andre her som leser/har lest den. I helgen var jeg derfor i Praha og Napoli på en gang, ingen dårlig kombinasjon :-)
Jeg har lest ut den nyeste biografien om Astrid Lindgren (av Jens Andersen) og synes den var veldig fin. Inspirerende og til å bli tankefull av. Samme med biografien om Tove Jansson, som jeg også nylig har lest. Nå leser jeg videre i Gilbert Whites "The natural history of Selborne" fra 1789 og koser meg med hver side. Blir ikke lei av naturskildringer, særlig ikke de gamle, britiske som gikk inn i lyngen og opp i trærne og var mer opptatt av det de så enn naturen som metafor! Vi har ikke det samme i norsk litteratur, dessverre. Så nå kan jeg snart flere britiske fugle- og blomsternavn enn norske, må slå opp og finne ut underveis (men det er bare koselig!).
Jeg brukte pinsehelgen på å lese "Et norsk hus" av Vigdis Hjorth. Likte den godt, men ble litt trist av den, så tenkte prøve meg på noe litt mer oppløftende nå. I går begynte jeg på "Paper towns" av John Greene som er en veldig kritikerrost ungdomsforfatter. Han er kanskje mest kjent for "The fault in our stars," en fin bok med en vidunderlig tittel som dessverre er blitt til "Faen ta skjebnen" på norsk( noe som gir meg uheldige assosiasjoner til 80-tallet og sosialrealisme). Har bare fått lest noen få sider, men foreløpig synes jeg Paper towns virker meget lovende.
Legg inn en kommentar