tirsdag, september 22, 2015

Mandag, høst og kveld


Når man bytter ut florlette hvite sommergardiner med noen arvede gul-oker-beige-stripete, blir det lunt i stua. Enkel måte å høstifisere heimen på!


I hagen vokser det røde, oransje og gule blomster. Fine å plukke inn. 


Dessuten: I helga fant jeg en skikkelig oldschool-kakeform i en bruktbutikk! Jeg måtte å prøve å bake en gammeldags formkake, slike jeg syntes var nitriste da jeg var liten, men har omfavnet i større grad i voksen alder. 


Denne ble helt himmelsk! Saftig og myk, med intens fersk sitronsmak og valmuefrø. Nesten umulig å stoppe, så dette ble kveldsmaten i går. Fortnum & Masons Afternoon Blend var perfekt til. 

9 kommentarer:

Aud sa...

Oi! Valmuefrø, så artig den ser ut!
(Før jeg leste teksten, lurte jeg på om de svarte greiene var GIGANTISKE, sorte vaniljefrø :)

Jeg fikk vann i munnen så det holdt nå.
Og - fin kakeform!

Stine Arkeologine sa...

Koselig med arvede gardiner! Kaka ser veldig god ut. ;-)

Elisabeth sa...

Fint servise! Hvor er det fra? Forresten, jeg synes det er så morsomt når du "deklarerer" alt på et bilde, få høre hvor alt vi ser er fra! :-D

Glamourbibliotekaren sa...

Aud: Vaniljefrø hørtes nesten enda bedre ut!

Stine Arkeologine: Ja, jeg synes det er vanskelig å finne fine (og korte) gardiner, så de arvede er gull verdt!

Elisabeth: Oi, haha, må fnise litt her nå av forespørselen din, men greit. Alt du ser er secondhand forresten, med unntak av Ikea-lampa i vinduet og kakespaden. Serviset er Ceylon fra Gustavsberg, av Stig Lindberg. Kjøpt på bruktbutikk i Sverige for noen år siden (tekanna og koppene). Gardinene er som sagt arvede. Begge potteplantene er avleggere, krukkene er arvet. Blomstervasen er et grønt glass fra loppis. Løperen har jeg fått av mamma. Bordet er arvet av mamma og pappa, de røde rørstolene er funnet i en container. Skjenken i bakgrunnen er farmors gamle. Messingstaken er fra loppis. Fatet kaka ligger på tror jeg er Grön Anna fra Rörstrand. Mer du lurer på? :D

Ulla-Britt sa...

Det stemmer! Så hyggelig å se Grön-Anna igjen. Det var min svenske mors favorittservise. Jeg har en del av det fortsatt. Har gått en stund og hatt lyst på formkake, og nå ble jeg inspirert av bildet ditt. Den runde formen med hull i midten er så trivelig. Jeg har Freias bakebok "Moderne baking" fra 1950-tallet etter min mor. Den er velbrukt og henger nesten ikke sammen. Der står en fin oppskrift med forslag til mange ulike smakstilsetninger. Har ofte brukt sitron, men nå vil jeg jamen prøve valmuefrø også! Takk for inspirasjon til trivelige høstsysler. Skal nyte kaken og lytte til nyinnkjøpt CD med Vilde Frang som spiller Tchaikovsky og Nilsens violinkonserter. Det blir optimalt!

fivrelden sa...

Del gjerne oppskrift med oss. :)

Ulla-Britt sa...

Her er oppskriften fra Freias bakebok - kanskje den samme som Glamourbibliotekarens?
Freia sukkerbrød:
150 g hvetemel
2ts Freia bakepulver
2 egg
60 g. smør
180 g sukker

Forslag til smakstilsetninger:
2 ts vaniljesukker (Jeg foretrekker vaniljefrø)
Revet skall av citron eller appelsin eller litt sirtonsaft
Revne mandler
10-15 støtte kardemommer
Rosiner eller rå frukt skåret i terninger - variasjonene er uendelige!

Tillaging:
Smør og strø formen. Smelt og avkjøl smøret. Gjør klar smakstilsetnngen. Sikt mel og bakepulver godt sammen. Visp egg og sukker til eggedosis. Bland i smakstilsetning og smør. Tilsett avvekslende melblanding og melk. Hell røren i form og stek i middels varm ovn - ca 190 grader ca 45 minutter. Prøv med pinne. La kaken stå i formen en liten stund før den hvelves ut.
Lykke til!

Anne-Helene sa...

Tenkte sjøl at formkaker var dritkjedelig da jeg var barn, men nå er jeg voksen nok til å nyte smaken. Sitron og valmuefrø gjør seg godt sammen!

Glamourbibliotekaren sa...

Ulla-Britt: Slike bøker er festlige! Mange gode tips, kanskje særlig i bakebøkene. (I kokebøker har bildene en tendens til å få meg til å miste matlysten, hehe. Men da tenker jeg på cabaret og denslags.) Takk for oppskriften, det er ikke den jeg bakte, men som du sier - variasjonene er uendelige.

Fivrelden: Det er ikke min oppskrift, så jeg legger den ikke ut her - men jeg linker herved til stedet jeg fant den.

Anne-Helene: Ja, virkelig! Saftige greier!

Populære innlegg