fredag, desember 18, 2015

Glamourbibliotekarens adventskalender: Luke 18

For noen år siden: Fire tjukke griser på én plate. Hver gris var nærmest som et måltid å regne. Litt too much. I fjor og året før ble det stor suksess med Bach-pepperkakeformene mine, jeg dekorerte parykken hans med melis, og jeg har forlengst bakt første ladning - som nå er så å si oppspist; og jeg som får gjester på mandag som jeg har invitert på pepperkaker og gløgg... Så i helga skal jeg mao til pers og bake mer! Jeg leste et eller annet om ferdig pepperkakedeig og palmeolje i fjor husker jeg, vet ikke hvordan det i år, men det slo meg at jeg burde legge ut min faste pepperkakeoppskrift her i bloggen - den er så enkel og fin å lage at det virkelig ikke er noen grunn til å kjøpe ferdig deig. Å lage den selv er halve moroa, særlig når man rører den sammen og den slipper bollen så deilig! Det går jo så fort også, og det lukter så godt! Så her kommer den: 

Glamourbibliotekarens pepperkaker.

1 dl sirup
150 g sukker
150 g margarin
1 dl kremfløte
1/2 ts malt nellik
1/2 ts malt pepper
1/2 ts malt ingefær
2 ts kanel
1 ts bakepulver
400 g hvetemel

Smelt sirup, sukker og margarin over svak varme. Rør til sukkerkrystallene er borte. Rør i kremfløten. Bland så krydder, bakepulver og det meste av melet. Dette siktes i sirupblandingen i gryta. Rør sammen deigen, og dryss resten av melet over. Sett deigen kjølig til i morgen (eller til senere på dagen i det minste). 

Ta deigen ut av kjøleskapet et par timer før utbaking. Elt deigen smidig. Kjevle ut, trykk ut figurer med ønskede former. Stekes i ca 10 minutter på 175 grader. 

Enkelt og greit!! Mange har bakt pepperkaker forlengst, kanskje spist opp alt til og med, så da er det jo på tide å lage en ny sats. Sett i gang!
Digger å røre når den er varm og slipper bollen!


P.s. Glamorøs fredag kommer snart!

4 kommentarer:

Stine Arkeologine sa...

Våre er også spist opp.. Men to hjerter i vinduet og et lite hus med sjokoladenisse i døra har hittil unnsluppet glupske gap. Spørs om vi må ha en runde nr. to før fristelsen blir for stor! Ser ut som en fin og tradisjonell oppskrift. :-)

Anaruh sa...

Hei! Jeg lurer - bruker du ikke samme oppskrift til pepperkaker som til peppernøtter? Jeg trodde det var samme deig? Sett bort fra konsistens/tyggeopplevelse pga rund vs flat form - smaker du forskjell på pepperkaker og peppernøtter?

Glamourbibliotekaren sa...

Stine A: Runde nr. 2 er nesten påkrevd da! :)

Anaruh: Nei, peppernøttoppskriften min er annerledes, den er eldgammel og stammer fra da vi var i union med Sverige! De smaker ikke det samme som pepperkakene.

Anaruh sa...

Ja, hadde liksom fått med meg at du hadde en gammel familieoppskrift (eller så) på peppernøttene. Kos deg med begge deler! Og takk for oppskrift; i år har mann og barn laget pepperkaker hos svigerforeldrene mine, men kanskje vi lager deig selv tol neste år. Din ser i alle fall veldig enkel og god ut :)

Populære innlegg