mandag, januar 04, 2016

Anchors aweigh (1945)

Her en kveld så vi "Anchors aweigh", en av Frank Sinatras første filmer, og den første av de tre filmene hvor han spiller og danser mot Gene Kelly. Sailors on leave, relativt tynn historie, men absolutt verdt å se! Ikke minst på grunn av den kjente scenen hvor Gene Kelly danser med Jerry Mouse. Det er så sømløst, så elegant, så ufattelig ekte gjort - jeg har ennå til gode å se en animasjonsfilm laget i våre dager med figurer som har like naturlige bevegelser som de i tegnefilmene fra 40-tallet. De måtte ha en enorm kjennskap til anatomi, disse tegnerne. Og musikalske var de i alle fall. 

Sinatra er rett og slett mager i denne filmen, han hadde danset og danset i et halvår i forkant. Han får sunget et par melodier også, ikke minst "I fall in love too easily" av Jule Styne og Sammy Cahn, som de forøvrig ble Oscarnominert for. MGMs lokaler er mye med i filmen, MGMs orkester også, samt en gjeng pianister som spiller Liszts ungarske rhapsodi nr. 2. Kathryn Grayson, den kvinnelige hovedrollen, er jo kjent fra mange musikaler både på scene og film, og skrur man henne opp til 45 rpm synger hun som musene til Askepott. En vanvittig vibrato, komisk i våre dager, men et ideal på den tiden. Når hun skal gjøre audition for José Iturbi (som forøvrig spiller seg selv), synger hun en melodi basert på valsen fra Tsjajkovskijs serenade for strykere, og når Iturbi på et tidligere tidspunkt sitter og øver på Tsjajkovskijs klaverkonsert i b-moll, viser det seg at Sinatra kan en tekst til denne. Å lage slagere av klassiske stykker var ekstra populært på den tiden, åpenbart. 

(Vi så den forøvrig i farger)

2 kommentarer:

Ida sa...

Denne fikk jeg lyst til å se etter å ha sett første del av dokumentaren om Sinatra som ligger ute på nrk.no nå, og fikk bare mer lyst til å se den etter å ha lest dette. Det er noe utrolig fascinerende med gamle filmer.

Glamourbibliotekaren sa...

Ja, den dokumentaren var så fin! Morsomt at de viste klipp fra flere av filmene hans der.

Populære innlegg