tirsdag, januar 05, 2016

Fine ting med januar


Januar kan være så mangt - av og til føles den som en ny start full av energi, andre ganger som noe mørkt og energitappende. Noen synes det er deilig å rydde bort jula og komme i gang med vinteren for fullt, andre vil gjerne ha ferie litt lenger (overgangen fra å være sin egen herre i to uker til å plutselig puttes inn i et 8-16-skjema kan være ganske tøff). Noen ganger er man full av pepp til å gjøre ting, gå på teater og konsert, andre ganger vil man helst bare ligge under pledd på sofaen. Jeg tror det er ekstra viktig å kjenne etter hva man føler for nå. For meg er det helt vesentlig å gå ut en tur midt på dagen og se dagslys, siden det er mørkt både når jeg drar på jobb om morgenen og når jeg drar hjem igjen om ettermiddagen. Hjernen forstår nesten ikke at det er dag. Og ennå er det lenge til februar, og enda lenger til mars, når vårtegnene begynner å dukke opp. 

Nyttårsforsetter funker for noen. Det er viktig å være realistisk i sine forsetter i allefall, for man er ikke på det sterkeste når det er på det mørkeste og kaldeste ute. Det er lett å ramle utfor og mislykkes i å nå sine mål, og det dummeste av alt er å kjefte på seg selv og bli ulykkelig fordi man ikke orker akkurat nå. Jeg tenkte derfor det kunne være fint med noen tips til hva man kan gjøre i januar - enkle og overkommelige ting for å gjøre måneden litt lysere og enda litt koseligere. Håper dere vil bidra med forslag!

*Senk ambisjonsnivået litt. Det er lov å ta det rolig, det kan faktisk være veldig smart også. Kroppen er kanskje litt i dvale, og det går helt fint å utsette en del ting til neste dag - eller neste uke - om man kjenner at man ikke orker akkurat nå. Underbara Clara satte ord på dette i januar for to år siden. Öva på langsåmt. Multitaskingen man gjorde i desember kan man legge fra seg nå. 

*Å møte venner på kafé etter jobb er perfekt januarsyssel. Det er høysesong for varm sjokolade! 

*Å invitere venner hjem er også passende nå - kanskje finnes det noen smuler igjen i kakeboksene fra jula? Enkelt og greit - kjøp en flaske gløgg og arranger det siste juleselskapet for sesongen! Gjestene kan jo eventuelt hjelpe til å plukke av juletreet. 

*Teselskap er jo som alltid fint i januar, på dagtid, ved et vindu, sånn at alle gjestene kan sitte og sperre øynene opp og samle alt av dagslys. Og drikke kannevis med te. Denne tradisjonen har jeg hatt hver januar siden før denne bloggen eksisterte, tror jeg. Tidlig 2000-tall! Ambisjonsnivået trenger virkelig ikke å være høyt. Det sosiale er det viktigste. Og god te, selvfølgelig. 

*En og annen kveld i en svømmehall er også koselig når det er vinter. Særlig når man kommer ut etterpå, og drar hjem og lager varm sjokolade. 

*Les bøker. Drikk te. Se film. Kryp under pleddet med den beste samvittighet. 

*Bak noe enkelt og velsmakende. Scones til helgefrokosten er nok kanskje noe av det letteste som finnes. 

*I butikken: Hold blikket høyt, ikke kikk på overskriftene i bladene som er der for å gi deg dårlig samvittighet fordi du har stappet i deg pepperkaker i over en måned. KK bestemmer ikke over deg, det er du selv som vet hva som er best for deg og ditt liv. Bladene forsøker å utnytte at vi er skjøre og trøtte og lettpåvirkelige i januar. 

*Har du overskudd og pågangsmot, utnytt det! Rydd klesskapet, rydd i papirer, kast/resirkuler gamle bruksanvisninger til ting du ikke har lenger, sorter fotografier, kast kosmetikk som har gått ut på dato og leppestifter som lukter slik som bestemors leppestifter gjorde da man var barn. 

*Inn med blomster i pene farger! Det er jul noen dager til her i stua, men straks treet er ute, kommer blomstene inn. Jeg synes det er litt tidlig med tulipaner allerede denne uka, så jeg tror det blir en primula eller to på meg. Gjør det til en vane å ha friske blomster til hver helg, det setter en ekstra spiss på fredagen. 

*Vær kulturkonsument, det er skikkelig deilig å sitte og ta i mot denslags uten å behøve å gjøre noe aktivt selv. Konserter, teater, litteraturarrangementer, kino. 

*Heng mest mulig på biblioteket! Finn bøker du aldri har hørt om, klassikere du aldri har våget deg på, nye bøker du har lest om. 

*Gå tur i dagslys, pust inn frisk luft, få roser på kinn. Nyt det kalde været. Se rundt deg når du er ute. Legg merke til hvor pent det er med snø og vinter. Virvlende snø, alt som dekkes av et tynt hvitt lag. 

*Gå tidlig til sengs, gjerne etter en varm dusj eller et bad, så er det kanskje sjanse for å være noenlunde uthvilt når vekkerklokka ringer neste morgen og det fremdeles er mørkt som i graven ute. Og faktisk - sett gjerne den klokka et kvarter tidligere, så har du litt bedre tid til å våkne ordentlig om morgenen. Dusje litt lenger, spise frokost uten å bli hysterisk over at bussen går om fem minutter. Drikk ferdig teen. Bla gjennom avisa. 

*Gi deg lov og tid til å stirre ut i lufta, til å la være å se på klokka, til å studere fuglene på fuglebrettet. 
Det er mye hyggelig man kan finne på, men for min del gjelder i allefall følgende: Man behøver ikke gjøre veldig mange ting på én og samme dag. Har du overskudd, for all del - gjør alt du orker, men ellers er annenhver dag-regelen fin, synes jeg. Passe på at man har noen dager hver uke til bare å være hjemme uten særlig mange planer. Ha tid til å stirre litt ut i lufta. Puste litt langsommere. 

I går hadde vi plutselig energi til å rydde og skrubbe gryteskapet. I dag er ambisjonen å se en film. 
Deres tur!

14 kommentarer:

Ingrid sa...

Tack för detta inlägg och alla andra kloka saker du säger!
Är det inte så, att vi egentligen vet vad som är bra för oss, men alltför ofta inte lyssnar
till den rösten?Idag sitter jag och tittar på småfåglarna med elden sprakande i spisen.
God fortsättning på 2016!

Camulen sa...

Takk for et nydelig innlegg! Jeg har fått en litt røff start på det nye året med sykehusinnleggelse og greier. Tror alt bunner i en litt for slitsom høst (håper jeg i hvert fall, altså så det ikke er noe mer alvorlig!!), så nå skal jeg virkelig prøve å senke farten og prioritere meg selv litte granne mer. Resten av uka er jeg sykmeldt, så nå nytes kaffe, peis og juletre. Etterpå skal jeg unne meg en bitteliten shoppingrunde og håper på et par nye klesplagg. Men så skal jeg hjem og slappe av mer!
Ha en fin dag!

Anonym sa...

Ah, fantastisk innlegg, deilig å lese.
Takk!! :)

Eirin sa...

Tenn lys, rydd i bokhyllen, ha melk i teen og hør på podkast mens du måker snø. Dette er min plan for i dag i hvert fall.

Ida sa...

Tusen takk, dette trengte jeg virkelig! Går litt rundt som en stresset pingvin for tiden og gruer meg til studiestart. Skal prøve å roe litt ned og tenke at jeg ikke må gjøre noe hele tiden. Nå tror jeg at jeg skal høre på podcast og lage vafler. Håper du og alle andre får en fin uke!

Anonym sa...

Så fine tips!
Her i heimen har vi lovet oss selv å bruke færre av kveldene på jobb og tv-serier og heller tenne lys, lese, høre på musikk og radio, pusle med forskjellige ting, det er så mye mer tilfredsstillende - og det er blitt altfor mye dårlig tv. Og nå som det endelig er skiføre i marka gleder jeg meg veldig til å åpne skisesongen snart. Vi bruker DNT-hyttene mye, og det er topp: pakke med lakenpose, litt mat og yatzy i sekken og gå inn til en hytte. Eldstebarnet går selv mens minsten sitter i pulk.
Jeg er egentlig ikke noen stor tedrikker men inspirert av deg vil jeg også stikke innom en tebutikk etter jobb og kjøpe en god pose jeg ikke har prøvd før.
Lotta

Ine sa...

Så fint det var å lese dette i dag! Jeg er blant dem som synes det er vemodig når jula er slutt, og jeg har ikke den "nyttårspeppen" som mange har. Derfor tenker jeg det er lurt å gjøre som du skriver, kjenne etter hva som passer en selv. For meg er januar en litt tung måned, og jeg har mest lyst til å være hjemme med te, bok, fyr i peisen og fine serier om kveldene. Det er helt ok, kjenner jeg! Som deg er jeg også avhengig av å bevege meg utendørs i dagslys i løpet av dagen, men når kvelden kommer går jeg i hi med den beste samvittighet :) Takk for et fint innlegg, som fikk meg til å føle meg litt bedre!

Ingerid sa...

Noen år slik, andre år slik... i år er dette virkelig noe jeg trenger å minnes på. Tror jamen vi skal ha en liten ekstra familiekosestund med litt kaker når vi tar juletreet ned. Ellers har jeg blitt så inspirert i ferien til å ordne småting hjemme, rydde, henge opp bilder, få mye ut av de tingene vi har i skuffer og skap... det gir en god følelse å sette einer i en vase jeg hadde glemt i et skap, bytte ut en løper og flytte potteplanter rundt etter hvor mye lys de trenger. Og adventstjernene skal få henge litt ekstra lenge, det pleier å gjøre godt i januar.

Anonym sa...

Hei. Sitter med operert fot høyt på en krakk i det nye året - så jeg må ta det med ro. Strikker prematurtepper til et sykehus på Madagaskar, leser på iPad, Kindle og papir, hører på intervjuer med norske forfattere på bokpod, drikker te og sørger for at håret er pent og leppene røde. Er nesten klar for en yogaøkt - dog ingen stående asanaer. Har trua på at dette går fint. .mette

Dahlia sa...

Takk for et fint innlegg. Januar er lang og tung, men mye bedre om man ser litt romslig på det! Jeg skal begynne å kose meg allerede i kveld med Krig og fred på TV'en. Og snart skal jeg plukke bind 1 ut av bokhylla også. Disse bøkene har stått der noen år og bare ventet på å bli lest.

Anonym sa...

Dette trengte jeg nå! Faktisk sveipa jeg innom bloggen din i håp om et slikt innlegg. Måtte le litt ved minnet om bestemors gamle leppestifter. Jo, de var nok bortimot 25 år gamle og lukta deretter. Herlig! Selv har jeg vært sykmeldt siden midten av november på grunn av den mye omtalte tidsklemma, men forbereder meg på å komme delvis i gang igjen til uka. Innlegget ditt var en fin påminnelse om å fortsette å gjøre de små og gode tingene som faktisk betyr noe i livet. Takk!

Te-fantasten sa...

Det är så underbart med någon som föreslår att man ska dricka mer te.
Går fint att "öva på långsamt" samtidigt också =)

Stine Arkeologine sa...

Fint å lese, som en klapp på skuldra en trøtt januardag. Jeg lover å følge samtlige tips fram til mars! :-)

Glamourbibliotekaren sa...

Alle sammen: Så fint at dere likte dette innlegget! Vi må ikke være for strenge med oss selv i mørketida. Hovedregelen er at man skal være vennlig mot alle. Også mot seg selv. Så må man jo finne ut hvordan man skal definere det - av og til kan det bety å gå en frisk tur og få røde kinn, en annen gang kan det bety å lage ens yndlingspizza. Dette er individuelt. Men jeg har i allefall ikke tro på at blader og bloggers bootcamp-tendenser funker for alle.

Populære innlegg