mandag, februar 01, 2016

Stjerneskolen Hollywood og Den fullkomne EvaMandag, ny uke, ny måned - på tide å lære noe fra ungdomskilden i bokform: "Den fullkomne Eva"! (i kategorien "Gode råd fra fordums tider" finner dere utdrag fra flere slike bøker)

Vi begynner på side 22, og kapittelet som heter "Stjerneskolen Hollywood". Jeg siterer: 

Eventyret Hollywood - all verdens vakre kvinners drøm, stjernenes fødested - det finnes vel ikke et sted på jorden det er knyttet flere falske forestillinger til. Den troen at bare man er vakker, så er man kvalifisert for filmen, er utbredt nok - likeså at filmstjerne er noe man er født til. 

Men filmstjernenes årelange slit for å oppnå sin posisjon, forteller noe ganske annet. Det kreves hardt og tålmodig arbeid, mange offer og mye forsakelse for å bli en stjerne med verdensry. Men ettersom du, kjære leser, neppe har tenkt å bli filmdiva, slipper du alt dette slitet. For de fleste av oss er det mer enn nok å bli beundret av én mann, vi skal ikke legge en hel verden for våre føtter. 


Men det kan likevel være nyttig å kikke litt på de store stjerners daglige rutine. Et trekk har de alle til felles - et regelmessig og vel innarbeidet dagsprogram, bygd opp på en rekke gode vaner. Deres fine holdning, vakre, beherskede bevegelser og strålende unge ansikter er et resultat av slike gode vaner. De vokter seg vel for å ødelegge noe av dette på grunn av slurv og uvaner. Men gode vaner er noe vi også kan legge oss til. Og vi kan legge disse gode vaner inn i vårt eget dagsprogram. Akkurat som dårlig holdning er et resultat av en vane, kan god holdning bli det samme. Forsøk som en begynnelse å rette deg opp, forsøk å bevege deg mer grasiøst, forsøk å gjøre det til en vane å se glad ut i fjeset, og forsøk å smugtrene litt på å føre en lett og elskverdig samtale. Forsøker vi lenge nok, faller det til slutt av seg selv, det blir en naturlig vane for oss. 


Har vi et arbeid som gjør at vi må sitte mye, så gjelder det at vi venner oss til å sitte med rett rygg, at vi ikke bøyer hodet framover, men bare senker øynene ned mot arbeidet. De første dagene koster det kanskje litt anstrengelse, men snart går det av seg selv. Og så unngår vi hengende skuldre, krum rygg, dobbelthake og slappe ansiktstrekk. 


Den praktfulle holdningen er noe alle filmstjerner har til felles. Den skal vi også legge oss til. I stedet for en mengde unødvendige kroppsbevegelser, skal vi lære oss å legge mer liv i øynene og stemmen, mens hodet får være mer i ro. Holder vi hodet riktig, uten derfor å virke stive, skal øreflippene være i en loddrett linje opp fra skuldrene. 


Går man bare standhaftig og tålmodig inn for de etterfølgende øvelser, så når en det ettertraktede målet forbausende fort.


Og her kommer øvelsene - samt et viktig avsnitt om ansiktsuttrykk!Sånn, det skulle være nok til at hver og en av oss blir i overkant selvopptatte og anspente. 6 kommentarer:

Anonym sa...

Haha! "(Øynene) skal være levende, i en rolig ramme". Disse rådene har jeg sansen for!

Ulla-Britt sa...

Den er bare helt vidunderlig! Jeg er så heldig at jeg har boka. Tror jeg arvet den etter kjæresten til storebroren min eller noe sånt. Kapitlet. Jublet da jeg fant den igjen på loftet i sommer. Kapitlet "Kvinnen sett med mannens øyne" er også fullt av godbiter. Og ikke minst kapitlet om selskapsdans der sambaen blir beskrevet som en døgnflue - og allerede på retur - fordi den er altfor udisiplinert. (boka er fra 1955).

namnam sa...

Haha! "Det er bare fiskene som må la hele kroppen følge øynenes bevegelser" - for en fantastisk setning. Og selvfølgelig tar man for gitt at det er en mann man snakker med når man skal utøve denne kunsten. Gud forby tanken at kvinnelig samtale skulle ha noen som helst interesse.

Anonym sa...

Ha ha!! For en utrolig festlig bok! Jeg kjøpte en koloss av en bok på et loppemarked for ti-tolv år siden. En flott, innbundet bok med skinn på ryggen. "Hjemmet og vi", utgitt på 50-tallet. Der kan den unge kvinnen lese og lære alt hun trenger for å leve et godt og anstendig husmorliv. ;-)
Takk for god underholdning! Må smile litt her jeg sitter. Smiler veldig forsiktig altså, så jeg ikke får rynker!!
E

Stine Arkeologine sa...

Ha ha, nå har jeg nok ledd på meg både smilerynker og valker i nakken på en gang, men det var verdt det! :-)

Guro sa...

Den boken er et helt eventyr forkledd som sakprosa :-D tusen takk for at du deler!
(Jeg leter stadig etter et eget eksemplar...ingen lykke så langt)

Populære innlegg