lørdag, juli 09, 2016

Längtans blåa blomma: Guss eget mästerverk / Alice Lyttkens. - Falun : B. Wahlströms, 1977. - 237 s.


Det føles veldig naturlig å lese en svensk romantisk klassiker når man er på pensjonatferie i Sverige! Alice Lyttkens' "Längtans blåa blomma" er skrevet på 1940-tallet, og er en del av en større serie om familien Tollman - de tre søsknene Ulrika, Gustav og Betty. Akkurat denne handler mest om Betty og hennes grenseløse kjærlighet til en ung greve som må ut i krigen. Handlingen er lagt til tidlig 1800-tall, det er napoleonskriger, og de frykter at kosakkene skal komme over isen via Åland. På det mer personlige plan får vi skildret hvordan det er å være offer for folkesnakk, utfrysing, fordommer - og hvordan man blir født inn i noe man aldri kan komme seg ut av. Heldigvis finnes det barmhjertighet også. Jeg har også bind 2 i akkurat denne delen av serien, men tror jeg skal vente litt med den - jeg innbiller meg at det bare blir tristere i fortsettelsen!

3 kommentarer:

Eli sa...


Husker du at din farmor hadde en vindusplante hun kalte: Lengtans blå blomma? Den
tror jeg ikke jeg har sett siden...

Stine Arkeologine sa...

Helt på sin plass! :-) Denne står i hylla her og skal leses, men siden jeg ikke har noen svensk pensjonatferie i sikte tror jeg den øremerkes høstkvelder med regn på rutene og fyr i ovnen. Høres ut som det kan fungere også! ;-)

Glamourbibliotekaren sa...

Eli: Nå blir jeg usikker! Dette må vi snakke mer om senere.

Stine A: Høstkvelder funker også! En del av handlingen foregår om høsten, og vinteren og våren, så den passer egentlig hele året :)

Populære innlegg