torsdag, oktober 06, 2016

Kva las du no?Jeg fikk hundre i puls for litt siden og trodde det var i dag Nobels litteraturpris skulle avsløres, men det er jo ikke før om ei uke. Okay. Vi får slå ihjel tiden med å lese! Jeg er godt over halvveis i David Szalays relativt tjukke "All that man is", en av de fem som er shortlisted til Man Booker Prize i høst. I tillegg leser jeg siste utgave av The Paris Review som kom i posten her om dagen. 

Hva med dere? Har dere lest noe fint og anbefalingsverdig i det siste? Kom for all del med rapporter her i kommentarfeltet! Jeg synes det er så moro å se hvor stor variasjon det er i bøkene vi leser, når det gjelder tematikk og epoker og alt mulig. Ikke minst er det inspirerende! Så fyr løs. Fortell!

32 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg har nettopp lest Arv og Miljø av Vigdis Hjorth. På jobb leser jeg Intelligence Emerging av Keith L. Downing.

koristen sa...

Jeg koser meg med "Avdeling for grublerier" av Jenny Offill. Her er ikke mye action, men mye innhold. Fortelleren er en kvinnelig forfatter, det handler om ekteskap, barn, kjærlighet, jobb og alt det som fyller et liv. Tynn, lettlest og full av presise og overraskende formuleringer. Jeg nyter og har ikke lyst til å bli ferdig med den, men det må jeg, for det er så mange fine bøker der ute!

Forrige bok jeg leste ferdig var "De urolige" av Linn Ullmann, likte den også veldig godt. Syntes litt synd på Liv Ullmann, hun ble VELDIG utlevert synes jeg, men jeg håper hun tålte det.

"Hålke" av Helene Uri gledet jeg meg til og ble ikke skuffet. Den handler om et eldre ektepar som blir sperret inne i leiligheten av speilglatt hålkeføre, og den er herlig creepy og klaustrofobisk slik bare Uri kan skrive en hverdagshistorie. Det er jo det den er - eller...?

Bliss sa...

Forrige gang på biblioteket tok jeg med meg en tilfeldig bok som stod utstilt, som jeg gjerne gjør med ujevne mellomrom. Da er jeg ofte i dokumentarhylla. Denne gangen tok jeg med meg "Jeg ser deg" av Michael Winger. Gir meg lyst til å prøve å utvikle mine egne evner, trenger ikke akkurat å løpe rundt som klarsynt og lete etter savnede mennesker, men tanken om å kunne hele egen kropp og sinn selv tiltaler meg.

Line sa...

Jeg leser Synestavle av Benedicte Lie og skal starte på den siste boken i Napolikvartetten til Elena Ferrante, som jeg akkurat lastet ned på Kindlen min. Jeg fikk bokpakke av Solum Bokvennen i går, så jeg gleder meg til å ta fatt på bøker som jeg ikke ville ha valgt ut selv.

Fivrelden sa...

Jeg leser pensumbøker om dagen PGA videreutdanninga i barne- og ungdomslitteratur ved Norsk barnebokinstiutt. Ellers har jeg lest ut Jesussoldaten av Tonje Egedius ettersom den lå i bokbussen denne uka og jeg egentlig var trett av pensum. Når man kjører bokbuss er det ofte litt lesetid mellom slaga. :)

Frøken Desibel sa...

Jeg skal til London om noen uker, og har store planer om å få sett musikalen Wicked, så for tiden leser jeg boka Wicked av Gregory Maguire etter at jeg først pløyde gjennom Wizard of Oz av L. Frank Baum. I tillegg så holder jeg på med mitt evighetsprosjekt Narnia. I og med at boka er så svær så er det litt begrenset hvor langt jeg gidder å dra den med meg, så da blir det ikke så ofte til at jeg leser i den. Men jeg er ferdig med 3 av 7 bøker, så noe framgang er det jo.

Julia sa...

Takket vaere litt lengre togreiser og flyplasstransitt fikk jeg omsider lest ut All Souls av J. Marias og saa slukte jeg Agnes Ravatns Stillstand. For ei dame.

Leseplaner for tiden som kommer: mest faglitteratur, dessverre. Hadde lyst til aa dra med meg noe fra Rilke og Böll da jeg var en kort tur innom Tyskland forrige uke, men glemte det. Naa som kulda er paa vei tilbake til England frister det litt mer aa lese ferdig North and South (atter et langtidsprosjekt), saa vil jeg lese fagboka "Lines" av Tim Ingold (har lest den för) og drömmer om aa vie juleferien til Krig og Fred.

namnam sa...

Jeg har akkurat lest ut De usynlige av Roy Jacobsen, men jeg er vel den siste i Norge som har lest den, så det er vel ikke stort til anbefaling. MEN - jeg likte den veldig godt. Nå leser jeg Makten og æren av Graham Green. Elsker den ikke, men liker den greit nok så langt. Er åpen for å begynne å elske den etterhvert :)

Anonym sa...

"Mississippi" av Hillary Jordan minns man länge eftersom den innehåller så många olika delikata problem.

http://www.adlibris.com/se/bok/mississippi-9789174830538

Stine sa...

Jeg læser Vigdis Hjorths "Arv og miljø", som har skabt så meget debat i Norge!

Anonym sa...

Jeg leser Begge deler av Ali Smith. Den kommer visst i to varianter siden den består av to historier. Jeg fikk en bok med den eldste historien først, og det var ikke helt min type bok. Den startet med et slags dikt som jeg ikke skjønte noe av og bare gjorde meg veldig irritert. Hadde lyst til å slenge den vekk, men så har den fått så gode kritikker (av noen mer litterære enn meg, tydeligvis...). Nå har jeg begynt midt i boka på den andre historien, og den fenger litt mer, så håpet er at jeg skal orke del 1 etter hvert. Foreløpig kan jeg ikke anbefale denne, men vi får se hvordan det går!

Trude sa...

Jeg er mellom to bøker. Har akkurat lest Lars Myttings "Svøm med dem som drukner". Den likte jeg kjempegodt. Veldig gode beskrivelser og gøy å lese om livet i ei bygd i Gudbrandsdalen - farmor kom derfra og har tilbrakt mange somrer der.
Nå har jeg tenkt å lese min aller første Dag Solstad bok - "Genanse og Verdighet" spent på den.

Maren sa...

Jeg er straks ferdig med femte bok i prosjekt lese-Harry Potter. Den er jo på 800 sider, så det tar jo litt tid. Og jeg liker det såå mye bedre enn jeg trodde jeg skulle gjøre. Etter det tror jeg det må bli en novellesamling, for det er lenge siden sist.

Trofast leser sa...

I dag leste jeg ut Angela Merkel - et europeisk drama av Ingrid Brekke. Anbefales! Ved siden av leser jeg Marie Auberts nydelige novellesamling Kan jeg bli med deg hjem? om igjen. Anbefales også på det sterkeste!

Ingerid sa...

Jeg nekter av Per Petterson. Jeg har lest så mange bøker av ham før, men det er noen år siden sist, og det er et gledelig gjensyn. Eller hva blir det, "gjenles"? Det er som å komme tilbake til et sted man alltid har trivdes, men ikke kan dra til så ofte. Og denne boken innfrir og vel så det. Anbefales!
Er på høstferie i Sverige, og er veldig spent på om jeg klarer å finne en bra svensk bok nå mellom familiehygge og sightseeing med barna. Jeg er sørgelig lite oppdatert på ny svensk litteratur nå!

Glamourlektoren sa...

Har nettopp lest om igjen Ut og stjæle hester av Per Pettersson - vel verd en gjenlesning, og fikk en fin prat med 18-åringen om den - del av skoleprosjekt. Leser nå fire bøker parallelt- det pleier ikke være så ekstremt, men er i to boksirkler og ønsker å få lest litt annet også.. På toget til og fra byen leser jeg Liv Køltzows "Melding til alle reisende" - passer jo bra nå i lokførerstreiken på så mange måter. Ganske underholdende (utrolig!) om forfatter som får Parkinson. God tid til å lese mens man håper det skal komme et tog.. Så leser jeg finske Sanna Sarromaas "Norske tabuer" til tekoppen om morgenen - veldig underholdende, men også tankevekkende om nasjonale særegenheter slik hun har opplevd det som innflytter. Hun har en tøff form, men også et varmt hjerte for Norge. Den man elsker, tukter, man - eller noe sånt :) På sengen leser jeg tredje bind i Ferrantes Napoli-trilogi og er skikkelig på gli nå - har (nesten) full kontroll over det store persongalleriet, og synes bøkene blir bedre og bedre. Har også Ketil Bjørnstads Verden som var min. 1960-tallet. på nattbordet og veksler mellom den og Ferrante alt etter humør. kan anbefale alle de nevnte bøker og ønsker alle en god bokhøst!

Stine Arkeologine sa...

Jeg fant nylig femten praktfulle førsteutgaver av Evi Bøgenæs eldste bøker til 20 kr stykket på Fretex! Omslagene er fine og gammelmodige, for ikke å snakke om titlene: "Prinsesse solskinn", "Flirt for alvor" osv... Så de leser jeg nå, en etter en, innimellom Grantchester Mysteries. Men jeg ser fram til å lese Vigdis Hjorts siste jeg også, hun er kanskje vår aller beste nålevende forfatter og er alt for underkjent mener jeg, mens andre og langt svakere (alle menn) blir hypet i media. Så langt har vi kommet siden Bøgenæs tid i 2016.

I den sammenhengen kan jeg nevne at Marta Breen og Jenny Jordals "60 kvinner du skulle ha møtt" er kjøpt inn i gave til familiens storesøster på 20 - utrolig fin bok som anbefales på det varmeste! :-)

Hermia Says sa...

Läser just nu Eleanor Cattons Himlakroppar (The Luminaries),1100 sidor ca 400 kvar.. egentligen mer passande för en sommarsemester.. Har annars mycket fint i läshögen bl a Geir Gulliksens Historie om et ekteskap som precis kommit på svenska.

Anonym sa...

Namnam er nok ikke den siste i landet som leser De usynlige av Roy Jacobsen. Jeg holder på nå, det vil si jeg hører den som lydbok, opplest av Nils Johnson. Han leser helt fantastisk og løfter boka til nye høyder!

Maje sa...

Har nettopp begynt på "The girl who came home: a novel about the Titanic" av Hazel Gaynor. Har bare lest noen få kapitler, så jeg vet ikke om jeg liker den ennå. Ellers har jeg Julian Fellows sin "Belgravia" på lydbok. Den er i alle fall god. Forøvrig leser jeg diverse faglitteratur såklart.

I dag kom jeg over et lite boksalg på biblioteket og de hadde seks gamle "Mette-Marit"-bøker (alså en ungpikebok fra 50/60-tallet, ikke noe med Kronprinsessen) og dem tok jeg med meg. Jeg arvet i sin tid en slik bok etter min mor (som overhodet ikke var typen til å lese ungpikebøker.. hehe) og jeg ble litt nostalgisk. Det blir nok derfor en "Mette-Marit"-bok med det første. Ønsker alle en god lesehøst.

Marsvinet sa...

Har akkurat begynt på 'The Historian' av Elisabeth Kostova. For tidlig å si noe om den ennå. Ellers har jeg nylig lest ut 'Brødrene Løvehjerte' av Astrid Lindgren med barna, og gleder meg til vi nå skal begynne på 'Heksene' av Roald Dahl. DET er en bonus med å få barn det - å få oppleve alle historiene fra barndommen på nytt!

Anaruh sa...

Jeg er på høstferie og leser The enigma of arrival av V.S. Naipaul. Leser så saaaakte jeg kan, for dette er noe av det vakreste jeg noen sinne har vært borti! Elsker den!

Ellers ble jeg nettopp ferdig med den andre Harry Potterboka sammen med niåringen, og leser Den lille prinsen for syvåringen. Dette er hennes første møte med ham, og hun er dypt fasinert. For noen dager siden leste jeg ut Oracle night av Paul Auster; nok en favoritt fra den kanten <3

Digger disse postene - alltid så mye spennende tips :)

Marta sa...

Les for tida Stormfulle Høyder, som har stått på vent aldri så lenge, kjekt å endeleg lesa ho. Og til no likar eg boka godt!

Elisabeth sa...

Jeg leser ei splitterny bok som jeg har gledet meg til veldig lenge: "Du dør ikke" av Linn Strømsborg. Har bare såvidt begynt (lånt i dag!), men ÅH som jeg elsker den. Det er noe med å lese Strømsborg dagen etter at man har vært på Kent-konsert som bare har satt seg i margen min, tydeligvis.

Ellers leser jeg også Torstein Velsand si bok om Ibsen og Munch. Har hatt en lang pause pga travelt liv og flytting, men nå er jeg høvelig innflyttet og back on track :) Har laget meg egen lesekrok i stua i mitt nye hus, og der trives jeg utrolig godt. Det er det beste lese-stedet jeg noen gang i livet har hatt!

Tigram sa...

Avslutta siste boka i Napolikvartetten av Elena Ferrante i går. Er einig med glamourlektoren i at bøkene vert betre og betre. Haustferie i Italia inspirerer til meir italiensk, har gått i gang med 'Klatrebaronen' av Italo Calvino. Den handler om ein gut på 12 år som klatrer opp i eit eiketre etter ein krangel med far sin. Han held fram med å leve resten av livet sitt i tretoppane. Absurd og bra!

Dahlia sa...

Sist jeg var på biblioteket, plukket jeg med meg Steffen Kverneland og Lars Fiskes tegneseriebiografi om tegneren Olaf Gulbransson. Veldig morsom og interessant lesning. (Og en liten overraskelse for meg som aldri leser tegneserier.) Nå er jeg snart ferdig med Vigdis Hjorts Arv og miljø, en veldig god bok med flere allmenngyldige temaer. Da jeg leste gjennom over her, kom jeg på at jeg har Liv Køltsow i hylla, det blir nok neste prosjekt for meg.

G sa...

Jeg har faktisk, for første gang, lest litt i Hellemyrsfolket av Amalie Skram. Sjur Gabriel var en fin liten historie, det!
Ellers har jeg lest "Mellom to onder", en ganske faktaorientert bok av Alf Jacobsen. Handler om oljeeventyrets utvikling og alle problemene samfunnet støter på. Lesverdig bok, får en til å tenke.

Irma sa...

Jeg har lest mange bøker de siste ukene, har funnet igjen leseflyten. Synstavle av Benedicte Alexandra Lie, som virkelig er en god bok -og ikke står noe tilbake for Det dyrebare av Linn Ullmann som jeg leste etterpå. Ellers gjorde Roy Jacobsen sin Det nye vannet inntrykk, for ikke å snakke om Fugletribunalet til Agnes Ravatn, jøjemeg for en forfatter. Nå leser jeg Vingebelastning av Helga Flatland og koser meg med den mens jeg gleder meg til å lese bøkene til Andrea Levy som ligger på vent. Her er det mye inspirasjon å hente :-)

Anonym sa...

Som vanlig leser jeg mye forskjellig, og gjerne parallelt (!). Er nettopp ferdig med Roald Dahls (100 års jubileum i disse tider) eneste 'voksen'bok: Onkel Oswald, som i sin tid var skrevet som en kommentar til donordebatten på slutten av 70-tallet. Saftig, frodig og hysterisk morsom, og ikke for sarte sjeler. Jeg er også i gang med første bok i På sporet av den tapte tid av Proust. Der må jeg nesten sette meg i en meditativ sinnsstemning som passer til det develende og rolige tempoet i boka. Jeg er snart ferdig med Maria Sand sin bok Hold pusten så lenge du kan, en fin og velskrevet bok om hvordan en vanskelig barndom og en tragisk hendelse setter preg på relasjoner i voksenlivet. Og til slutt, jeg har for alvor oppdaget låtskriveren, lyrikeren og hverdagsfilosofen Trygve Skaug gjennom diktsamlingene 11 millioner bugg og 50 kubikks hjerte. Anbefales!

Trine Hagen sa...

Jeg vil gjerne tipse om "En slags bokklubb" hver torsdag på Sirivil.no. Veldig moro! Her leser vi mye kult - akkurat nå Hvite Tenner av Zadie Smith, og som bonusbok: Hulebjørnens klan! Det er stas og litt flaut å lese om igjen Hulebjørnen - som jeg eeeelsket som tenåring. Det er flere som har påpekt at alt vi kan om steinalder har vi lært av Ayla.

A sa...

Jeg har nettopp startet på "2666" av Roberto Bolaño, den virker lovende. Men den er på nesten 1000 sider, tar nok sin tid:). Forrige bok jeg leste var "Fordi overlevelse ikke er nok" av Emily St.John Mandel, veldig god bok. Jeg er generelt litt skeptisk til "etter-katastrofen"-bøker, men jeg endte opp med å ha vanskelig for å legge den fra meg.

tea, books and gilmore girls sa...

Jeg er litt sent ute, men kommer med rapport likevel! Akkurat nå leser jeg Helter Skelter - the True Story about the Manson Murders av Vincent Bugliosi. Kort oppsummert: interessant, fascinerende, absurd, skremmende og grotesk. Veldig, veldig bra bok, spør du meg.

Populære innlegg