mandag, september 04, 2017

Fine ting med høsten


Det er mandag og vi skal se på fine ting! Vips, så er det september - og selv om det enkelte steder føles som sensommer fremdeles, er det jo ikke lenge til høstfølelsen kommer på ordentlig. Derfor tar vi en noe redigert reprise på fjorårets fine høstliste!

Dette kunne i prinsippet bli bloggens aller lengste innlegg gjennom tidene, for er det en tid på året som alltid preger meg ekstra mye, som jeg alltid husker fra tenår og oppvekst, og som alltid er så rørende melankolsk nydelig (uansett vær), så er det høsten. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har skrevet om den her i bloggen, mitt forhold til høsten, minner, farger. I år - som i fjor - blir den ekstra spesiell for oss. Og nå er den er, nå er det ikke lenge til fargene blir intense. Jeg gleder meg til å gå turer på dagtid i skinnende sol og se alle de fine sommerstedene våre ta på seg høstdrakten. 

Først må man jo akseptere at sommeren er over. Det er ikke så vanskelig. Vi har hatt en kjempefin sommer, vi har vært på mange turer og allikevel mye hjemme hos oss selv. Dessuten er det blitt september. Høst i august er jeg ikke med på - men nå er vi over i den første høstmåneden. 
Derfor: Fine ting med høsten, noe preget av mine egne preferanser selvfølgelig. Håper disse punktene kan inspirere, gi trøst til dem som trenger det, og i det hele tatt gi høsten et ekstra fint skimmer. Ikke at den trenger hjelp egentlig. 

*Den klare lufta om morgenen

*Dogg i gresset

*Langermede klær. Skjerf, kanskje til og med votter. Finne igjen høstjakkene. 

*Finne fram høstparfymene som gir assosiasjoner og minner til tidligere høster, de er som en tidsmaskin! 

*Norske epler!!

*Eplekake, selvfølgelig. På en mandagskveld!

*Bake scones til søndagsfrokosten, kose, sanke energi til mørketida*Dra ned til sjøen, ha med te på termos

*Pusle litt i hagen, klippe plena for siste gang, beskjære noen trær, plante masse blomsterløk

*Ta naturen inn i huset. Fargene er så fine i september! Buketter, oppsatser, kvister

*Kjøpe inn høst-teene, som for min del er svart solbærte og grønn eple- og kanel-te

*Høre på høstplatene. Kate Bush "The kick inside" for eksempel (hvilken årstid ulik musikk passer til er forøvrig høyst subjektivt)

*Oppstart på ukentlige fritidsaktiviteter, fint å være i gang igjen med yoga

*Merke at det blir mørkere for hver uke når man går hjem fra sine aktiviteter

*Mørkere neglelakker

*Gå lange turer i gummistøvler og regnfrakk når det regner

*Bake rundstykker og fryse ned

*Skrive brev til en venn

*Det årlige oktober-teselskapet

*Varm sjokolade


*Lange lørdag formiddager med aviser, fordypning, og da kan det mer enn gjerne regne ute

*Strikkejakker og raggsokker

*Sesongstart i operaen, i teatrene, Kringkastingsorkestret, Filharmonien. Drikke te etter forestilling

*Skru ned tempoet noen hakk med verdens beste samvittighet

*Tenne opp i ovnen, snuse inn duften

*Høst-Oslo. Parkene fulle av løv man kan sparke i, fargene, kaféene når det regner ute


*Lange søndags ettermiddager på nevnte kaféer

*TV-seriemarathon

*Dempe lyset på badet, tenne levende lys, ta et langt bad eller en dusj, gode produkter og oljer

*Legge seg tidlig 

*Plukke blåbær i skogen, fryse ned og bruke til sommerlige smoothies utover høsten

*Kvelder på biblioteket, glede seg til å lese bøkene man låner

*Kveldstur hånd i hånd under stjernehimmel, noe som gjør at man alltid sover bedre


*Finne fram ekstra lange og litt tykkere dyner. Ta farvel med de lette sommerdynene 

*Fremdeles kunne nyte sola i hagen og på balkongen, den er bare litt lavere. Man må kanskje sitte andre steder, og til andre tider. 

*Fremdeles kunne plukke inn blomster

*Filmkvelder med noen man er glad i

*Utnytte søndagene til fulle - enten det inkluderer tur i skogen eller å ligge på sofaen med ei god bok hele dagen. 

*Planlegge en liten utflukt - til en annen by, til landet, til fjellet eller sjøen. Dagstur eller overnatting. 

Og - for vår del - 
*Oppleve den aller første høsten i vår lille datters liv sammen med henne. 
Høsten er fin altså. 11 kommentarer:

Sol sa...

Så nydelig. Jeg ble helt på gråten nå.. Dette trengte jeg virkelig. Tusen takk, Glamourbibliotekaren, for at du alltid klarer å gjøre dagen min bedre. Jeg har gruet meg til høsten i år av flere årsaker, men det er jo absolutt fine ting ved den også, jeg har bare glemt det litt. Denne skal jeg printe ut og henge på kjøleskapet, som et befriende og fint alternativ til de kjedelige to-do-listene ��

Anglofilia sa...

Tusen takk for et aldeles nydelig innlegg! Og bildene! Sukk, så vakre. Sitter her med stjerner I øynene. Den hagen din er gull verdt.
Jeg er veldig glad I høsten selv, men tror likevel jeg skal gjøre som "Sol" og printe ut dette innlegget og henge på kjøleskapsdøra. Fint som påminnelse når det begynner å røyne på utover...for det gjør det alltid likevel.
En annen ting jeg elsker på denne tiden er parfymebloggernes høstduft-innlegg.

Anonym sa...

Så fint at dette kom akkurat nå! Det er skikkelig høstdrag i lufta her i Oslo i dag, det kom litt brått på meg i alle fall, for i går var det jo den nydeligste sommerdag. Bada og solte meg! Og i dag er det liksom høst. Tror jeg slenger meg på og printer ut denne lista jeg også. Som Anglofilia sier, det røyner jo på før eller senere. Bedre føre var.

Takk for evig inspirasjon! Hilsen Astrid.

Maja sa...

Herlig!! Vi har så mange felles preferanser, digger slike lister når de kommer fra deg! Søndags ettermiddag på kafé er noe av det beste jeg vet, lese helgeavisene, og sitte der så lenge at man må bestille en runde kaffe og kake til :-D God september!

Anni sa...

Flott liste! Skal prøve meg på en egen liste nå.
- Bok-høsten! Mye jeg gleder meg til, spesielt Carl Frode Tillers nye bok.
- Fårikål
- Turer med hunden. Hun begynner å bli gammel og blir fort utslitt i sommervarmen, så høstvær passer henne bra.
- Gå gjennom store hauger av løv. Jeg elsker den lyden.
- Rød gravenstein. Min favoritt av alle eplesorter.
- Høstluft om morgenen. Sånn luft som stikker litt i ansiktet og gjør at man våkner.
- En varm dusj. Føles ekstra godt nå for tiden.
- Varmen fra peisen. Å se inn i ild.

Det var det jeg kom på i farten. Høst er best!

Fagbibliotekaren sa...

Så deilig. Kjenner alltid på litt melankoli når høsten kommer og man føler at sommeren egentlig aldri rakk å komme. Men nå har jeg bestilt en høsttur til varmere strøk, og jeg har brukt ettermiddagen til å plotte inn flere av punktene dine i kalenderen min for de kommende ukene, så dette var fint! Takk skal du ha, og takk for all sommerblogginga! Jeg har ikke fått kommentert så ofte i det siste (håpløs og gammel Samsung, nå blir det iPhone!), men har lest alt! God tidlighøst!

IngSta sa...

Variasjon av årstider er et gode som eg nyter i fulle drag! Det kan bli veldig ustabilt her vestpå, men fine dagar blir det alltid uansett årstid.

Det var mange fine ting på lista di - eg gleder meg spesielt til å finne fram heimestrikka ullklær. Eg har rett nok vore innom eit par av desse plagga gjennom småkalde sommardager, men nå som hausten straks kjem, er det bare å legge dei fremst i klesskapet. Liker også å bake, sjå på korleis naturen skifter fargar og kjenne det friske draget i lufta. Målet er å lese ut 3 bøker til før jul. Hurra for hausten!

Anonym sa...

Her nord hvor det er lyst hele døgnet om sommeren blir det så koselig når det begynner å mørkne om kvelden. "potetmørtna" kalte pappa det, for potetene modner ikke før kveldene mørkner. Ennå har vi så mye lys at solcellelyktene lades, så jeg utsetter bruk av utelampe ennå ei stund. Noen planter står ennå i knopp og jeg krysser fingrene for at de klarer å springe ut i år også. Den friske lukta når jeg går til jobb gjennom et skogholt... Du gir oss et lite puff, Gamourbibiotekar, slik at vi kan tenke litt igjennom hva som er fint her vi befinner oss. Takk skal du ha. U9

Anonym sa...

Fin liste, og jeg kommer også til å printe den ut :-) Er tilbake i studieverdenen igjen, og det er så fint å gå i bokhandelen og kjøpe penner og notisbøker og alt det der, samtidig som jeg gruer meg vanvittig til innleveringer og eksamen. Men det er noe med skolestart og nytt semester som jeg har lengtet tilbake til de årene jeg har vært i arbeid, så jeg føler at det er riktig valg! Høsten altså, elsker den i likhet med deg! Takk for fin blogg som jeg skal nyte utover nå. Hilsen Glamourstudenten (endelig student igjen!)

Maren sa...

Så fin liste! Det er noe eget ved høsten, og det er så mye koselig i vente.

Glamourbibliotekaren sa...

Tusen takk for alle tilbakemeldinger! Jeg er så glad for å høre at denne høstlista mi falt i smak! Håper den kan komme til nytte for mange! :)

Populære innlegg