fredag, desember 22, 2017

Mine juleparfymerDet kom inn flere ønsker om at jeg skulle skrive om mine juledufter! La meg bare si det først som sist: Det er ingenting som knytter disse parfymene til jul i seg selv. Det er 100% subjektivt. Det er mine minner dette handler om, ikke noe annet. For andre dufter det kanskje sommer og sol av disse. Derfor føles det egentlig litt meningsløst å blogge om dette, det må i alle fall ikke tas som en generell anbefaling av parfymer å bruke i jula! På den annen side kan det jo hende parfymeentusiaster synes det er moro å lese hva slags favoritter og minner likesinnede har. 

Men uansett - her er litt om de parfymene jeg liker å bruke på denne tiden av året: 
Boucheron - Denne fikk jeg en liten 5ml-tester på da jeg var tween, og var helt hekta. Dyrebare dråper! Jeg dro til byen rett før jul og snuste og snuste på den i parfymeriet. Jeg hadde så lyst på den! Men prisen oversteg hele julegavebudsjettet mitt, så jeg måtte la det være. Men så blir man voksen og tjener egne penger, voilà. 
Salvador Dali Laguna - Denne var jeg helt desperat etter da jeg var pur ung tenåring! Jeg ønsket meg den til jul, var innom parfymeriet og snuste og snuste og lengtet og lengtet. Da mamma skulle kjøpe den til meg i julegave, var de tomme! Den som pakket den opp på julaften, var min søster som fikk den av kjæresten sin. Da havnet den på en måte i karantene i noen år for min del. Men igjen, så går årene, søster bruker ikke lenger denne parfymen og kjæresten hennes er ute or soga, og dermed kjøpte jeg den til meg selv. Endelig! Nå er jeg på flaske nr. 2. Som dere skjønner - juleparfyme for meg handler om hva jeg assosierer med tiden før jul. Det er ikke et fnugg av kanel eller surkål blant notene til Laguna. 
Acqua di Genova Genes - Hvorfor denne gir meg assosiasjoner til jul, vet jeg ikke helt. Jeg kjøpte den i Sienna i august for noen år siden. Det kan være innslagene av noe aftershave-mannlig som minner meg om juleselskaper og pappa som klasker på seg noe på kjakene rett før vi setter oss i bilen. Fin er den i alle fall!
Chanel No. 5 - Dronningen. Jeg føler meg superglamorøs hver gang jeg tar den på, om jeg så er midt i helgevasken og har på gule gummihansker. Den er sprudlende! Helt klart en parfyme som passer i jula.  Og i alle andre sammenhenger der man skal være ekstra fin. Chanel Coco - min signatur siden jeg var 17. Denne føler jeg meg 100% hjemme i, og samtidig er den akkurat litt for elegant til at jeg bruker den til hverdags. Altså er det en liten høytidsstund hver gang jeg sprayer den på. Jeg er så glad i den! Jeg kjenner ingen andre som bruker den, hvilket er et pluss. (NB! Må ikke forveksles med Coco Mademoiselle - den er helt annerledes)

Og apropos Chanel. Jeg er jo glad i samtlige av de gamle klassikerne deres, ikke bare de man får tak i overalt men også de som bare er til salgs i Chanel-butikkene. Cristalle har alltid vært en vårparfyme for meg, men jeg flirter med tanken på å teste den ut rundt juletider også. No. 19 er Paris-parfymen min, den kjøpte jeg der og den bruker jeg alltid når jeg er der, men den er jo tidløs. Jeg har et sterkt forhold til begge disse to, de føles veldig meg, jeg kjenner meg fin og hjemme i dem, så de burde jo funke til enhver høytid. Det samme med Bois des Iles, som jeg har brukt mest om høsten, men hvorfor ikke jul også? (Eau de Cologne tror jeg kanskje blir litt vel sommerlig i denne sammenheng.) 

Dior Addict - Denne er intens. Jeg fikk den i gave en gang og følte at jeg reagerte allergisk på den, så jeg ga den til en annen Addict-fan. Så angret jeg, og mange år senere da jeg ikke lenger kjente noen reaksjon, kjøpte jeg den på nytt. Men den er sterk, den sitter på om man skrubber håndleddet med såpe. Sånt skal man være forsiktig med. Og allikevel - i små doser er den vidunderlig, og fordi jeg kjøpte den rett før jul er den blitt en juleparfyme for meg. 


Der har dere det - en høyst subjektiv parfymepost nok en gang. Felles for disse parfymene er jo også at ingen i min nærmeste krets bruker noen av dem, så jeg får ha dem for meg selv. For meg er det litt viktig, da duft er høyst personlig og jeg til alle tider har styrt unna topplistene i parfymeriene selv om det ofte er disse parfymene ekspeditørene anbefaler, underlig nok. Hvem vil lukte som alle andre?
Minner forøvrig om min duftblogg, som ikke er oppdatert det siste året, men det ligger omtaler av noen av parfymene mine der. 

3 kommentarer:

Anonym sa...

Morsomt å lese. Jeg har mye å lære når det kommer til parfyme! Bruker den samme året rundt. Astrid

Anonym sa...

Tusen takk for at du tok deg tid til dette innlegget! Du skriver så fint om at duft er en subjektiv opplevelse, og det er det i aller høyeste grad. Og nettopp derfor synes jeg som er duftentusiast selv, at det er så koselig å lese om andre sine opplevelser rundt sine parfymer.Det er på en måte den beste reklamen synes jeg. Det er noe av det som gjør parfyme til en av mine hobbyer, det er få ting som kan framkalle assosiasjoner og stemninger som duft synes jeg. Takk igjen!
Mine parfymevalg i desember og mot jul blir Shalimar, Noir Epices fra Malle og mine nye yndlinger Night Flower og Mx. fra Eris.

Nattsvartur sa...

Alltid morsomt å lese om andres opplevelse av parfymer en selv bruker. Selv kjøpte jeg laguna i London med en venninne, første utenlandstur uten foreldre. Grunnet stiv kurs kostet den nok mer der enn i parfymeriene hjemme... Laguna var en favoritt i mange år (i likhet med den originale Dali parfymen).
Min juleparfyme er Lagerfelds Sun moon stars. Jeg synes den lukter av frost, snø og stjerneklare vinternetter. Jeg bruker den stort sett bare i desember.

Populære innlegg