torsdag, januar 03, 2019

Fine ting med januar


God torsdag! Mange av oss har begynt å jobbe igjen, hverdagen er tilbake, og det føles plutselig veldig lenge til neste ferie. Påska er sein i år. En vinterferie er nok på sin plass også for den som ikke har skolebarn, for å dele opp ventetida litt. Jeg har lyst til å ta fram "Fine ting med januar"-innlegget som vi har kjørt noen år nå, og som kan inspirere litt i starten på det nye året. Dette er altså en litt redigert reprise til glede for nye lesere, og forhåpentligvis for veteranene også! Ikke minst for meg selv - dette er ting jeg stadig må minnes på. Den første uka etter juleferien er alltid krevende synes jeg. Når man begynner på jobb etter sommerferien, er det i det minste lyst og grønt og relativt varmt, og man kan fint være ute på ettermiddagen. Men i starten av januar... Det er mørkt ute, man har hatt fri kanskje i to uker, og det er gjerne glatt og vått eller kaldt og man har mest lyst til å være inne og hjemme. Krølle seg sammen, gjemme seg under dyna, samme hvor A-menneske man egentlig er. Jeg er ikke blant dem som er full av pepp og energi på denne tiden av året, jeg føler meg mer som en skilpadde. Alt går laaaaangsomt. Jeg klarer å stå opp, jeg kommer meg alltid avgårde i tide, men det krever mer. Kropp og sinn gjør mer motstand. Jeg passer på å tenne juletrelys og julestjerner og koke meg en god kopp te hver morgen, for å bevare feriefølelsen litt lenger.   

Januar kan jo være så mangt - av og til føles den som en ny start full av energi, andre ganger som noe mørkt og energitappende. Noen synes det er deilig å rydde bort jula og komme i gang med vinteren for fullt, andre vil gjerne ha ferie litt lenger (overgangen fra å være sin egen herre i to uker til å plutselig puttes inn i et 8-16-skjema kan være ganske tøff). Noen ganger er man full av pepp til å gjøre ting, gå på teater og konsert, andre ganger vil man helst bare ligge under pledd på sofaen. Jeg tror det er ekstra viktig å kjenne etter hva man føler for nå. For meg er det helt vesentlig å gå ut en tur midt på dagen og se dagslys, siden det blir så tidlig mørkt. Hjernen forstår nesten ikke at det er dag. Og ennå er det lenge til februar, og enda lenger til mars, når vårtegnene begynner å dukke opp. 

Nyttårsforsetter funker for noen. Det er viktig å være realistisk i sine forsetter i alle fall, for man er ikke på det sterkeste når det er på det mørkeste og kaldeste ute. Det er lett å ramle utfor og mislykkes i å nå sine mål, og det dummeste av alt er å kjefte på seg selv og bli ulykkelig fordi man ikke orker akkurat nå. Jeg vil heller ha nyttårsforsetter som handler om å gjøre enda mer av ting jeg liker. Lese enda mer. Se enda flere filmer. Leke enda mer på gulvet med datteren min. Planlegge hagesesongen. Tenke på ting jeg har lyst til å gjøre. Leve enda mer i nuet. 


Januar er jo fint i seg selv, mener jeg, når man bare kommer i gang. Det er vinter, ennå er det lenge til vår, man har lov til å roe ned. Jeg synes det er fint å vente litt med å kjøre på med vårtegn. Leve litt i nuet. Glede seg til våren, det gjør jeg virkelig, men ikke ta den på forskudd allerede nå. Å starte våren i januar, sommeren i april, høsten i august og jul i oktober gjør jo bare at man blir lei av alt før det virkelig er i gang. Vi er så heldige her i nord, vi har fire årstider, vi bør nyte alle fire når de er her. Jeg tenkte derfor det kunne være ekstra fint med noen tips til hva man kan gjøre i januar - enkle og overkommelige ting for å gjøre måneden litt lysere og enda litt koseligere. Håper dere vil bidra med forslag!*Senk ambisjonsnivået litt. Det er lov å ta det rolig, det kan faktisk være veldig smart også. Kroppen er kanskje litt i dvale, og det går helt fint å utsette en del ting til neste dag - eller neste uke - om man kjenner at man ikke orker akkurat nå. Underbara Clara satte ord på dette i januar for noen år siden. Öva på langsåmt. Multitaskingen man gjorde i desember kan man legge fra seg nå. Som sagt, jeg er en skilpadde. 

*Å møte venner på kafé etter jobb er perfekt januarsyssel. Det er høysesong for varm sjokolade! 

*Å invitere venner hjem er også passende nå - kanskje finnes det noen smuler igjen i kakeboksene fra jula? Enkelt og greit - kjøp en flaske gløgg og arranger det siste juleselskapet for sesongen! Gjestene kan jo eventuelt hjelpe til å plukke av juletreet. 

*Teselskap er jo som alltid fint i januar, en helgedag på dagtid, ved et vindu, sånn at alle gjestene kan sitte og sperre øynene opp og samle alt av dagslys. Og drikke kannevis med te. Denne tradisjonen har jeg hatt hver januar siden før denne bloggen eksisterte, tror jeg. Tidlig 2000-tall! Ambisjonsnivået trenger virkelig ikke å være høyt. Det sosiale er det viktigste. Og god te, selvfølgelig. Jeg gleder meg allerede til årets selskap, og har begynt å gruble på hva jeg skal bake. 


*En og annen kveld i en svømmehall er også koselig når det er vinter. Særlig når man kommer ut etterpå, og drar hjem og lager varm sjokolade. Det samme med en liten skitur for å klarne hjernen. 

*Les bøker. Drikk te. Se film. Kryp under pleddet med den beste samvittighet. 

*Bak noe enkelt og velsmakende. Scones til helgefrokosten er nok kanskje noe av det letteste som finnes. 

*I butikken: Hold blikket høyt, ikke kikk på overskriftene i bladene som er der for å gi deg dårlig samvittighet fordi du har stappet i deg pepperkaker i over en måned. KK bestemmer ikke over deg, det er du selv som vet hva som er best for deg og ditt liv. Bladene forsøker å utnytte at vi er skjøre og trøtte og lettpåvirkelige i januar. Ignorer alle som prøver å innbille oss at vi ikke er bra nok. 

*Har du overskudd og pågangsmot, utnytt det! Rydd klesskapet, rydd i papirer, kast/resirkuler gamle bruksanvisninger til ting du ikke har lenger, sorter fotografier, kast kosmetikk som har gått ut på dato og leppestifter som lukter slik som bestemors leppestifter gjorde da man var barn. 

*Inn med blomster i pene farger! Jula ryddes nok ut rett over helga her hos oss, og når treet er ute, kommer blomstene inn - det vil si, jeg pleier å ha noen dager med bare vintergrønt først. Jeg tenker å starte blomstersesongen med en fargerik primula eller to. Dette har jeg messet om siden denne bloggens oppstart, men jeg gjentar det allikevel: Gjør det til en vane å ha friske blomster til hver helg, det setter en ekstra spiss på fredagen. Eller plukk inn noen kvister, noe grønt, et eller annet fint å ha på bordet. Mot slutten av måneden begynner tulipansesongen for meg. Det gleder jeg meg til.

*Vær kulturkonsument, det er skikkelig deilig å sitte og ta i mot denslags uten å behøve å gjøre noe aktivt selv. Konserter, teater, litteraturarrangementer, kino. 

*Heng mest mulig på biblioteket! Finn bøker du aldri har hørt om, klassikere du aldri har våget deg på, nye bøker du har lest om. 

*Gå tur i dagslys, pust inn frisk luft, få roser på kinn. Nyt det kalde været. Se rundt deg når du er ute. Legg merke til hvor pent det er med snø og vinter. Virvlende snø, alt som dekkes av et tynt hvitt lag. 

*Se ut av vinduet i den blå timen. 

*Gå tidlig til sengs, gjerne etter en varm dusj eller et bad, så er det kanskje sjanse for å være noenlunde uthvilt når vekkerklokka ringer neste morgen og det fremdeles er mørkt som i graven ute. Og faktisk - sett gjerne den klokka et kvarter tidligere, så har du litt bedre tid til å våkne ordentlig om morgenen. Dusje litt lenger, spise frokost uten å bli hysterisk over at bussen går om fem minutter. Drikk ferdig teen. Bla gjennom avisa. Kjenne at man eier dagen allerede fra starten.

*Gi deg lov og tid til å stirre ut i lufta, til å la være å se på klokka, til å studere fuglene på fuglebrettet. 


Det er mye hyggelig man kan finne på, men for min del gjelder i alle fall følgende: Man behøver ikke gjøre veldig mange ting på én og samme dag. Har du overskudd, for all del - anse deg som heldig og gjør alt du orker, men ellers er annenhver dag-regelen fin, synes jeg. Passe på at man har noen dager hver uke til bare å være hjemme uten særlig mange planer. Ha tid til å stirre litt ut i lufta. Puste litt langsommere. God vinter! 


- og hør på Janis Ian. 
11 kommentarer:

Ingeborg sa...

Så glad jeg er for at jeg gikk innom bloggen din nå i lunsjpausen! Dette trengte jeg virkelig, det var SÅÅ vanskelig å stå opp i dag :( Alle rundt meg er så glade og energiske og jeg kjenner meg så sliten etter jula. Dette gjorde godt. Tusen takk nok en gang, kjære Glamourbibliotekar, du er så klok <3

Anonym sa...

TUSEN TAKK

Anonym sa...

Det er Så fint å lese blogginnleggene dine! Jeg føler at alt er tungt å vanskelig for tiden.
Jeg prøver alt jeg kan for å holde hodet over vann og se lyst på fremtiden. Da er det veldig godt å lese bloggen din og se på Kammerbornina. Glemme alt det vonde og vanskelige en liten stund.
Tusen takk for den aller fineste bloggen!

Susanne sa...

Jeg er glad i januar. Belønningen er jo dette forundelige morgenlyset som bærer i seg nyanser av rødt, blått gull. Når det er så mørkt det bare kan være denne måneden, blir dette lyset ekstra fremhevet. Ettersom jeg bor på ei halvøy er det ikke så mange kafeer å besøke, men jeg forsøker å gå på kafe når jeg er i Bergen :)

ønsker alle en fin januar!

Anonym sa...

Jeg er så glad for at du blogger igjen! Spesielt på en litt tung dag i januar.

Marit

Florisa_h sa...

Åh jeg bare elsker bloggen din! Så glad jeg fant den for et halvår siden ❤️

Marianne sa...

Kjære Glamourbibliotekar
Tusen takk for gode ord i det nye året, og så musikken! Nydelig!

Glamourbibliotekaren sa...

Ingeborg: Så fint at det falt i smak! :)

Anonym: Værsågod! :)

Anonym: Åå, klem til deg! Det blir bedre! :)

Susanne: Januarlyset er nydelig! Jeg bor også på halvøy, og tar båt under brennende himmel hver ettermiddag (og snart hver morgen, sikkert i løpet av måneden!). Januar er fin, og vi kan bidra til at den blir enda lysere og finere.

Marit: Takk for det! :)

Florida_h: Så fint å høre :)

Marianne: Ja, den er så fin! Elsker den plata :)

Anonym sa...

Tusen takk for den beste bloggen! Januar føles med ett mer overkommelig etter å ha lest ditt innlegg.....:-) Har fulgt deg i mange år og du gir meg stor inspirasjon og glede.

Glamourbibliotekaren sa...

Så hyggelig å høre, tusen takk! :)

Karrifuzz sa...

Dette var skikkeleg fint å lese. Trur det er mange som treng litt ekstra lys i form av orda dine.
Tusen takk!

Populære innlegg