torsdag, januar 31, 2019

Norske gleder / Ragnar Hovland. - Oslo : Samlaget, 2002. - 128 s.


Dagene flyr og plutselig er det noen dager hvor jeg ikke har åpna ei bok. Plutselig har det gått fire dager uten at jeg har åpna ei bok. Ganske uvant, men helt naturlig akkurat nå, og null stress. Lesetid får man alltids.

I slike perioder tyr jeg til Ragnar Hovland. Hans univers er helt ypperlig å synke inn i når jeg har bare en stjålet stund her og der. Én setning på hovlandsk og jeg er et helt annet sted i ei helt anna tid. Korte stykker, små skildringer, og akkurat i denne boka: forfatterens yndlingsgleder. Ting han gleder seg over. Og det er så knasende bra beskrevet. Det å være syk og hjemme fra skolen - ikke så syk at man har vondt noe sted, eller ligger i ukesvis med feber og hoste, men bare en dag eller to med bittelitt feber. 38.2. Nok til å holde senga, nok til at det kjennes deilig å døse litt og kanskje sove ei lita stund - men frisk nok til å sitte oppe og leke også. Og få litt sympati. Og saft. Akkurat sånn var det. (Og er det...)

Og ellers: Om den første sommerjobben, om hawaiiskjorter, om autobahn, om små oransje notisbøker, detektimen, ludo, pannekaker.

Forrige bok var også Hovland, og neste blir det. I det siste har jeg sagt "Ragnar Hovland" hver gang venner har spurt meg om jeg kan anbefale noe. Jeg har lånt bort nesten alle mine egne av hans bøker, og nå raider jeg biblioteket. Så blir det vel denne vinteren jeg endelig får lest "Ei vinterreise"! Den har stått lenge nok i hylla nå. (Dvs de; jeg har visst kjøpt den flere ganger)


Flere Ragnar Hovland-bøker: 
*Sjølvmord i skilpaddekaféen
*Frå Ragnar til alle: Re : E-post i utval
*Stille natt
*Ler dei no, så har eg vunne: Eit møte med Ragnar Hovland (av Finn Tokvam og Halvor Folgerø)
*Vegen smal og porten trang
*1964
*Fredlaus
2 kommentarer:

Jorunn sa...

«Ein motorsykkel i natta» er den eneste boka jeg har lest av Ragnar Hovland. Den var pensum i norsk på lærerhøgskolen i hin hårde dage. Nå fikk jeg lyst til å prøve meg på noen flere bøker av Hovland. Takk for tips!

Anaruh sa...

Jaa! Ei Vinterreise!

Populære innlegg