torsdag, februar 14, 2019

Februarduftene


Jeg har en plan om å skrive om de av parfymene mine som ikke har en spesiell årstid knyttet til seg også, men aller først: Dette dufter jeg i februar!

Øverst fra venstre: 
Darphin Ylang & Vanille - kjøpt i Barcelona i 2008. Jeg var med mannen min på jobb, og mens han og de andre norske artistene spilte på en eller annen messe, vandret jeg rundt i gamlebyen, handla bøker, spiste crêpes og leste Vonnegut. Den parfymen som ble med hjem, fant jeg imidlertid på en hudpleiesalong rett ved hotellet vårt. Ylang ylang, vanilje, litt kardemomme, pasjonsblomst. Jeg synes den minner ganske mye om Mandorlo di Sicilia fra Acqua di Parmas Blue Mediterraneo-serie. Veldig fin!

Yves Rocher Pivoine - en favoritt fra gymnastiden. Minner om vårvinter, snøsmelting, vinterferie, lysere kvelder, James Taylor, skolebussen, CrosbyStillsNash&Young, joggesko, musikkhistorietimer. Selve duften inneholder hvit peon, freesia, ylang ylang, iris, mandarin. 

Frédéric Malle Bigarade Concentrée - denne fikk jeg av mannen min en februar for noen år siden. En deilig frisk sitrusduft med edge, signert Jean-Claude Ellena. Kompleks, varm og tørr. Bitter appelsin, rose, gress, sedertre. Appelsinskall. Faktisk har han en flaske av den selv også, så av og til dufter vi likt!

SJP Lovely - en gave fra mannen min for ganske mange år siden, da den var helt ny. Jeg hadde snust på den i New York da den ble lansert der, og da den senere kom til Norge var den overalt en periode -  men nå for tiden kjenner jeg den ikke så mye. Den er muskpreget (Sarah Jessica Parkers signaturduft i mange år var Bonne Bells Skin Musk), og inneholder i tillegg ganske mye annet - nektarin, bergamott, narsisser, lavendel osv. 

Lancome Miracle (akkurat her på bildet i sommerversjon) - denne er nok min favoritt i februar. Denne føler jeg meg skikkelig hjemme i. Som Lovely var den over hele Oslo ved lansering (det var omkring 2000), men etter et år eller to kunne man trygt finne den fram igjen og være noenlunde alene om den. Den kjennes trygg og trøstende, og inneholder freesia, litchi, magnolia, jasmin, ingefær og pepper i tillegg til musk. 

Yves Rocher Magnolia - en annen favoritt fra tenårene. Denne er første klasse på gymnaset. Mye blomster! Magnolia, gardenia, tuberose, jasmin, liljer. Ganske intens, men jeg bruker den bare sjelden og tar ikke på mye. Denne er mest for nostalgiens skyld. Én spray, og jeg er 16 år og står bak scenen og er mer eller mindre (helst mindre) klar for en eller annen forestilling. 

Yves Saint Laurent Rive Gauche - den mest elegante av dem! 70-tallsduften framfor noen, skapt i 1971 "for den selvstendige kvinnen med sterk personlighet". Moderne blå flaske! Denne kjøpte jeg meg selv et år i februar, og den er så classy og herlig og lekker at jeg ikke kan la være å snuse på håndleddet når jeg har den på. Den dufter nesten lakris! Veldig barndomsnostalgisk også. Aldehyder, sitron, bergamot, rose, jasmin, kaprifol.. sandel! 

11 kommentarer:

Anonym sa...

Dette innlegget var akkurat det jeg hadde lyst til å lese nå! Jeg er parfymeentusiast, har mange dufter selv. og elsker å snuse på nye ting. Men innimellom blir det for mye å forholde seg til , med alle nye parfymehus, noter og avantgardistiske dufter. Man vil ha noe med minner,dufter man har brukt i flere år, noe som er kjent uten å være kjedelig, et fast parfymeholdepunkt! Haha, dette høres vel tullete ut, men jeg tror fler skjønner hva jeg vil frem til.I en tid der det spretter opp nisjeparfymer overalt og det stadig er nye ting på markedet,trenger man innimellom eller kanskje ganske ofte å trekkke seg tilbake, se på det man har og kose seg med det. Våren,påska,livet, hvordan man har det generelt blir ikke noe annerledes eller bedre om man kjøper noe nytt. God torsdag ønskes!

Glamourbibliotekaren sa...

Heldigvis er det ingen motsetning mellom nisjedufter og minner! Jeg er stor tilhenger av kombinasjonen :) Jeg har mange nisjedufter, flere av den avantgardistisk sorten, som jeg har sterke minner til - kjøpt på reiser for eksempel. Men klart, jeg skjønner hva du mener, det er noe med tryggheten som er forbundet med de man har hatt lengst. God torsdag! :)

Anonym sa...

Gøy å lese! Jeg lurer på en ting. Hvor kjøper du parfymer i Norge? Eller kjøper du bare når du er på ferie i utlandet? :)

Anonym sa...

Åh, så spennende! Jeg sluttet helt med parfymer da jeg fikk barn, men har veldig lyst til å begynne å dufte godt igjen :) Jeg er imidlertid redd for å dufte for mye og for intenst, og lurer på om du har tips til påføring av parfyme? Bør man holde seg til håndleddet, i håret eller ande steder?

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Det er ikke så ofte jeg kjøper parfymer i Norge, men når det skjer, er det helt klart på Heaven Scent i Oslo. Der har de mange bra merker som jeg tidligere måtte til utlandet for å få tak i. Men det er lenge siden jeg har kjøpt noe overhodet, jeg kan ikke huske hvilken jeg kjøpte sist - eller når! Kanskje i 2015.

Anonym: Det har jeg ingen formening om egentlig, men det viktigste er nok å ikke overdosere. En liten lett spray, gjerne høyt over deg eller langt unna (og gå gjennom "skyen"), eller bare et par dråper om du ikke har sprayflaske. Og ikke rett før du skal stå tett på en buss eller kose med barna dine. Absolutt ikke før du skal sitte på et venterom!

Dahlia sa...

Åh, Magnolia fra Yves Rocher! Den gikk det med noen flasker av i ungdommen, ja. Vi satt i timesvis og bladde i katalogen deres, søsteren min og jeg, og gikk og ventet på at pakken skulle komme. Brukte også Ispahan, den i dypblå flakong, og følte meg veldig, veldig eksotisk ��

Anglofilia sa...

Rive Gauche!! Den har jeg elsket siden 1980/81. I de dager var den også å få tak I som extrait, og den var hinsides nydelig. Har ikke funnet den konsentrasjonen siden, og vet ikke om den eksisterer I det hele tatt. Ellers hadde jeg mine runder med Yves også, haha, som de fleste av oss! Ispahan var helt klart en favoritt. Mimre, mimre.

Glamourbibliotekaren sa...

Dahlia: En periode fikk man Magnolia i vervepremie om man vervet andre kunder... så jeg vervet mamma, pappa, søstrene mine osv og hadde et helt lager med parfyme, bodylotion og dusjkrem! haha. Ispahan var elegant, ja. Jeg har den faktisk fremdeles.

Anglofilia: Har ikke følelsen av at Rive Gauche har vært satsningsområde for YSL de siste årene, så det spørs vel - men det hadde vært morsomt å snuse på en sånn extrait! Og Yves, han er vi på fornavn med. Det uttales rett frem. Y-ves. Ikke noe fransk uttale her i gården!

Beady sa...

Til anonym med spørsmål om norske butikker:
Heaven Scent som Glam selv nevner. I tillegg har Gimle parfymeri og Vinderen Parfymeri flere merker som ikke finnes ellers i Norge. Alle tre har noen av de samme merkene, mens noen er eksklusive. Vinderen har feks italienske Carthusia.

Leser sa...

Takk for at du sier det med ikke parfyme på venterom. Har opplevd å vente på gangen mer enn én gang! Hvis man ikke er i form, er ikke andres parfymer det man gjerne vil puste inn...

Men dufter er jo spennende når det passer. Det virker som du har mange parfymer, hvor lenge synd du de holder? Jeg syns mine holder seg gode maks et par år?

Glamourbibliotekaren sa...

Beady: Så lett å glemme at Carthusia faktisk finnes i Norge! Jeg var på fabrikken på Capri i 2008 og fikk med meg en fin liten samling, skikkelige gode dufter.

Leser: Nei virkelig ikke, på venterom bør det lukte minst mulig! Jeg har mange parfymer, har skrevet mye om dem både her og i en egen duftblogg, så du får bare slå deg løs og bla og lese. Mine parfymer holder seg i mange år. Noen har begynt å endre seg eller miste duft nå, men de er i alle fall ti år gamle før det skjer. Stort sett!

Populære innlegg