søndag, mars 31, 2019

Pasjonstiden er her


Jeg erklærer pasjonstiden for åpnet! Løp bort til platehylla og plukk fram Bachs kirkemusikk! Her i huset begynte vi i går. Johannespasjonen fra ende til annen, Stephen Layton og Polyphony med alle yndlingssangerne mine. Tårer i øynene, klump i halsen. Min lille toåring hoppet opp og ned i lenestolen (hennes personlige trampoline) til takten av bass-arien "Eilt, ihr angefochtnen Seelen" - den er jo supergroovy! 

Har du huller i samlinga, kan du kanskje bli inspirert av å lese denne posten jeg skrev om innspillinger for noen år siden. Siden den gang har det imidlertid kommet flere. Her er forøvrig søndagskurset i Bach-kantater jeg gjorde for dere i 2015. 

Nytt for 2019 er at det ikke har kommet mer enn kanskje et par innspillinger av pasjonene, og jeg har ikke hørt dem ennå. Derimot har det kommet to innspillinger av en rekonstruert versjon av Bachs Markuspasjon, hvis musikk egentlig ikke er bevart. Den har istedenfor fått resirkulerte arier og korsatser fra diverse kantater og andre verk. Absolutt verdt å høre ( - de er rekonstruert av hhv Jordi Savall og Andreas Fischer; jeg har Koopman sin fra 1999).  

Bachs kirkemusikk er noe av det ypperste som noensinne er komponert. Det er mektig, følsomt og det griper meg på en måte som lite annet gjør. Jeg har sittet i Concertgebouw i Amsterdam og hulket. Jeg har sittet i Thomaskirche i Leipzig, blindet av tårer. Hvert år på denne tiden blir jeg helt oppslukt av verkene, av nye innspillinger som kommer, av de gamle jeg allerede har. Jeg lytter og lytter, sammenligner og nyter, og kommer alltid fram til at dette umulig kan la seg rangere (som det meste annet i livet) - og at man heldigvis ikke må velge hvilke versjoner man synes er aller finest. 


Her er noen av mine konsertomtaler: 


I fjor kom det imidlertid hele TO absolutt vidunderlige plater med messe i h-moll! Stephen Layton og Choir of Trinity College med bl.a. Katherine Watson, Iestyn Davies (Hyperion), og William Christie og Les Arts Florissants - også med Katherine Watson. Begge er verdt å ha. 

Dessuten: Dette er en av de fineste versjonene av Matteuspasjonen jeg vet om. Jeg skulle ønske den fantes på plate. Herreweghe har samlet mine yndlingssolister - Dorothee Mields, Hana Blazikova, Damien Guillon, Thomas Hobbs og Peter Kooy. Takk og pris for at man kan se og høre på YouTube! Dette er koret jeg reiste Europa rundt for å høre Bachs kirkemusikk for et par år siden. Og forresten - mitt nevnte ønskedrøm-team av Matteuspasjonen-solister som gikk i oppfyllelse i Concertgebouw i 2014, var jo innom et tv-show (!) kvelden før konserten. Flaks for meg at det finnes opptak av dette fantastiske ensemblet! Underlige omgivelser å framføre kirkemusikk i, et tv-studio, men lyden er ålreit, og Carolyn Sampson og Damien Guillon synger overjordisk vakkert i duetten som kommer mot slutten i del 1 av dette verket. Hør bare her: 
(håper dere slipper reklame først - i verste fall kan man skru av reklamelyden)Og hør på radio i påska. Det hender de sender Bachs kirkemusikk i høytidene. Jeg vet at P1+ kommer til å sende Påskeoratoriet på påskeaften!

2 kommentarer:

Inger sa...

Takk for at du omtaler denne flotte musikken. Håper mange lar seg inspirere til å lytte.

Glamourbibliotekaren sa...

Så fint at du likte det! :)

Populære innlegg