fredag, juni 10, 2005

Bibliotekarer i Hollywood

Dette kan bli interessant!
http://www.hollywoodlibrarian.com/index.html

Hvilke bibliotekarer har dere sett på film og tv? Noen som utmerker seg? Jeg må nevne "Desk Set", der Katharine Hepburn spiller kringkastings-bibliotekar - utmerket prestasjon som alltid. Og motspiller er selvfølgelig Spencer Tracy.

5 kommentarer:

Anonym sa...

ingen over-ingen ved siden: american splendour!!!

Anonym sa...

Jeg elsker Desk Set. Vi hadde festaften da jeg jobbet i NRKs bibliotek, og så Desk Set og hygget oss.

Grorudpalmen sa...

Jeg har to skrekkeksempler fra filmens verden, hvor bibliotekarer fremstilles som fullstendig uglamorøse og grå.

Det ene er den amerikanske julefilmen "It's a wonderful Life" fra 1946, hvo Jimmy Stewart, familiefar og forretningsmann i en amerikansk småby, får en aldri så liten livskrise. På selveste juleaften tar han avgjørelsen om å ta sitt eget liv ved å hoppe fra bybrua. Mens han står der og samler mot, dukker det opp en engel, som har til oppgave å frelse en ulykkelig sjel for å få tildelt vinger av Vår Herre. Han tar med seg helten vår inn i et alternativt univers: siden George (Jimmys karakter) betviler sin egen verdi, tar engelen ham med til småbyen slik den hadde vært dersom George aldri hadde eksistert. Dette er et skrekkscenario, der korrupsjon og kriminalitet har gjort småbyen til gangsterhimmelen. Likevel er det aller verste når George spør om hva som skjer med kona hans i denne versjonen. Med gru i stemmen svarer engelen: "I'll show you George, she's just about to lock up the public library!" Verre skjebne kunne ikke tenkes for en ung kvinne må vite!

I Pål Sletaunes film "Amatørene" fra 2001, går Robert Skjærstads karakter på Deichmans hovedfilial for å lese seg opp på emnet kidnapping. Mens han står bøyd over kortkatalogens emnedel og leter forgjeves etter oppslagsordet "kidnapping", blir han overfalt av en gammel klassevenninne,(Henriette Steenstrup tror jeg) som forteller at hun er blitt bibliotekar og har det godt. Da Skjærstads karakter går ut av bibliotekdøra styrter hans bibliotekarvenninne desperat etter ham. Han avviser hennes ønske om å ta et glass vin en kveld og dermed kommer tårene, den skingrende røsten og den totale ydmykelse for henne og oss kolleger, idet hun roper etter ham: "Det er egentlig ikke noe fint å være bibliotekar altså. Det er enda verre enn folk sier!"

Glamourbibliotekaren sa...

Oi. Det blir mer og mer klart for meg at vi har en oppgave her, kjære glam-bibliotekarer!

Anonym sa...

Jeg kom på et eksempel fra Friends.
Det kommer jo for en dag at Ross har hatt et lidenskapelig forhold til bibliotekaren på videregående=high school. Husker ikke navnet hennes, men han sa om henne at man kunne se at hun hadde vært pen som ung...

Populære innlegg