fredag, juni 01, 2007

Glamorøs fredag del II


Mums mums

Ettersom dere fjernstyrte meg i dag, plikter jeg å komme med en rapport. Jeg gjorde altså hva dere befalte - jeg gikk på Nasjonalgalleriet. Det var nærmest meditativt å labbe rundt der med hendene bak ryggen og ha god tid, mens japanere i regnhatt stresset forbi. Jeg fordypet meg mest i Nasjonalromantikken og etterhvert Harriet Backer, Erik Werenskiold og Kitty Kielland, og kom plutselig over et Munch-maleri jeg ikke har lagt merke til før - et portrett av hans søster Inger, sannsynligvis et ungdomsverk. Og det tror jeg må være blant de vakreste portretter jeg har sett i hele mitt liv. Bør oppleves!

Dessuten er museumsbutikker blant mine favorittbutikker, selv i egen by. Jeg fant et par fine øredobber med glassperler laget av en ukjent kunstner. Dessuten hadde jeg behov for ny paraply etter at min lille søte rosa fra Firenze røk med under forrige regnskur. Voila! Marilyn-paraply signert Andy Warhol. (Jeg ble senere gjort oppmerksom på at det var Marilyns bursdag, og når jeg i tillegg bar hennes signaturduft Chanel no.5, kan jeg jo likegjerne tilegne hele dagen til henne. Hommage a Marilyn!)Deretter inntok jeg Den Franske Sal, der konditor Sverre Sætre driver Salon de Thé. Jeg spiste scones med kviteseidsmør fra Telemark og appelsinmarmelade akkompagnert av Sarah Vaughan og Charlie Parker, og drakk en grønn te ved navn Chun Me - som betyr "vakre øyenbryn". Hvem kunne motstå en sånn tittel?


Salon de Thé


Etterpå kjøpte jeg den etterlengtede platen jeg nevnte - nemlig Chopins Nocturner

(med Maurizio Pollini). Deretter en liten sving innom Steen&Strøm, Åhléns, Glasmagasinet og Indiska, men uten å kjøpe noe. Siste stopp: Sankthanshaugen, hvor jeg kjøpte en lysrosa pelargonia hos Gutta på Haugen. En eldre dame med Dame Edna-aktige briller stoppet og sa "Det var en flott og kraftig plante du fant der, flott og kraftig var den!" - og siden pelargonia er gammeldame-plante nr. 1, stolte jeg på hennes dømmekraft og kjøpte nettopp den. Og et olivenbrød.

Så nå står pelargoniaen i vinduet ved åpen verandadør med blafrende tynne hvite gardiner, regnet plasker ned, fuglene kvitrer, tekoppen er full av jasminte, og Pollini akkompagnerer det hele.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Det beste en kan bruke regnværsdager til er museumsbesøk, og da særlig maleriutstillinger! Nasjonalgalleriet er en oase!

Anonym sa...

For et sammentreff.
Marilyn Monroe ble født 1. juni.

Glamourbibliotekaren sa...

Mamma: Helt enig!

Anon: Ja det var jammen et sammentreff. Heretter kommer jeg alltid til å huske bursdagen til Marilyn! :)

Anonym sa...

For en koselig rapport:-) Maleriet av søster Inger er et av de tidligste verkene som er skikkelig kjent av Munch - hun må virkelig ha vært en skjønnhet!

Og vakre øyenbryn - jamen det er jo deg det, kjære glamourbibliotekaren!

Glamourbibliotekaren sa...

Fruen: Jo takk for det :)

Jeg innbilte meg at det var det litt nyere maleriet av Inger som var mest kjent, det fra 1892.. men det er jo malt i kjent Munch-stil, så det er ganske annerledes. Men flott!

Populære innlegg