mandag, mars 10, 2008

Sagenes kaféer, del 2

En helt annen kjede et helt annet sted


Jeg har flere ganger opplevd å måtte gå slukøret ut av den fine lille Kaffe Gram på Sagene, rett og slett fordi det var fullt der. Ikke en stol å oppdrive. Det tyder jo på at behovet for en kafé er stort, og som tidligere nevnt har det ikke vært særlig fres over kafélivet i Sagene sentrum de siste åra. Og for fem år siden ville jeg blitt hoppende glad over å se det jeg nettopp så nå i kveld: At Kaffebrenneriet skal åpne i det gamle Maliks-lokalet ved kirka. Men nå fikk jeg faktisk litt blandede følelser. For det første er Sagene et lite fristed fra alle kjedene og andre kjipe ting som preger resten av byen. Vel har vi mer enn nok av eiendomsmeglere (fire?), vi har 7-11, men vi har heldigvis sluppet unna både Narvesen, Deli Deluca og McDonalds. Og for det andre: Kommer dette til å bli nok et typisk eksempel på at kjedene spiser opp de små og selvstendige, som prikker i et pacman-spill?

Men så tenkte jeg litt lenger. Java på Sankthanshaugen er et eksempel på en (såvidt jeg vet) frittstående kafé som har overlevd i år etter år, til tross for konkurranse fra Kaffebrenneriet, bakeren og Pascal. Og i Thorvald Meyersgate, midt mellom Birkelunden og Olaf Ryes plass, ligger det jo en bitteliten kafé som heller ikke er en kjede, til tross for Kaffebrenneriet og hundre andre serveringssteder i umiddelbar nærhet. Kanskje vil et Kaffebrenneri på Sagene føre til økt kaféinteresse blant beboerne, eller rett og slett at man legger søndagsturen til Sagene istedet for å alltid havne på løkka eller på Sankthanshaugen. Og er det fullt det ene stedet, har man et alternativ. Og er det fullt der også, kan man jo gå en runde rundt Gråbeinsletta og forsøke på nytt etterpå.

Jeg håper naturligvis på det siste - at et Kaffebrenneri vil øke trafikken hos den andre kaféen også. Ellers finnes det jo alltids de som alltid vil støtte opp om de små for å bevare mangfoldet. Jeg tilhører stort sett den kategorien. (Også vil jeg naturligvis gå dit de har mest og best te, ettersom kaffen i seg selv ikke er noe mål for meg.)

Så i utgangspunktet tenker jeg "jo flere jo bedre" - men ikke hvis "flere" betyr at de store dreper de små.

Forøvrig: Kaffebrenneriets tørre tekaker kan på ingen måte måle seg med Kaffe Grams vidunderlige gulrotkake!

17 kommentarer:

Eva sa...

Åh, er det det det skal bli? Jeg har lurt lenge på hva som skjer på Maliks. Jeg har blandede følelser jeg også.. De kunne i det minste åpnet Stockfleths (hehe). Har bodd her i et år nå, og må innrømme at jeg ikke er en fast kafègjenger på Sagene på grunn av mangelen på kafeer, og mangel på plass. Sagene er nurkeland. Men jeg er glad vi slipper DdL, Narvesen eller enda et asiatisk spsiested.

Anonym sa...

Dengang jeg bodde på Bjølsen var det bare en 7-11 på Sagene, så jeg kjenner meg ikke igjen der nå. På Kampen har vi Javelin kaffebar, og den er nesten alltid stappfull både i ukedagene og i helgene, så vi kunne saktens trenge en til. Personlig håper jeg at Javelin får en avlegger. Skal kjedene komme håper jeg på en filial av Grønlands egen kaffebar"kjede" Evita (http://www.evitaespressobar.no/).

Glamourbibliotekaren sa...

Hjelp, enda en navnesøster? :-D

Sofasnoken sa...

Inkassatoren har inngått veddemål med sin mann om at hun ikke skal spise snop før påske - men gulrotkake - det sorterer vel ikke under "godteri"?

Anonym sa...

Å hjelpes, dette begynner å bli pinlig, det er fortsatt den samme antropologen, som muligens lider av begynnende personlighetsspaltning. Men hva kalles dette fenomenet da, at jeg stadig vekk signerer med Glambibliotekaren når jeg henvender meg til nettopp Glamourbibliotekaren?? (Og aldri i andre sammenhenger kan jeg love, du trenger ikke se for seg scener fra Single White female-filmen;-) Det er vel i slekt med the Freudian slip, kanskje?
Beklager igjen. Har vi en diagnose?

Eva sa...

Jeg bestemte meg for å teste ut faste, den kristne greia, ikke sånn rens-detox-opplegg. Siden jeg allerede er vegetarianer tenkte jeg at jeg skulle la være å spise sjokolade, godterier, kaker og desserter av alle slag i 40 dager. Jeg er ferdig på lørdag! Da skal jeg på kaffegram til gulrotkaken! Jeg har ventet lenge :)

Glamourbibliotekaren sa...

Eva: Sagene er jo fint! Jeg elsker Sagene og har bodd der i over ti år :) Det blir kanskje enda litt mer liv der med en ny kafé, og det er jo bare fint.

Inkassator: Kommer an på hvor selvbedragersk man er... Jeg vil si det i høyeste grad er godteri.

Glamantropolog: HAHA, deg igjen ja, det var det jeg trodde :-D Godt å høre at det ikke er Single White Female-tendenser i allefall! No problem! :)

Eva: Jeg prøvde også det, i lojalitet til en venninne som er katolikk, men jeg klarte å glemme hele greia og brøt det gang på gang. Du har vært flink!

Spis, løp, les sa...

Jeg skal i hvertfall IKKE på Kaffebrenneriet. Har aldri likt det stedet der.. Stockfleths derimot.. Men jeg syns det er en overvekt av bebiser på alle kafeene i området. Mulig jeg tråkker i salaten nå, men det får bare være. Jeg trekker nesten alltid over til Oscar Braaten på Torshov når jeg skal på tur i nærområdet.
Har fortsatt ikke prøvd tante Linda selv om jeg bor vegg i vegg. Noen som kan si noe?

Anonym sa...

Jeg har begynt å henge mye på kaffegram etter at du blogget det. Det er innmari koselig der, og du har rett i det om gulrotkaken.

Java kaffebar er rett ved meg, og det er Fantastisk.

Ellers- jeg har et glamourtips til deg. Det er åpnet en tesalong i markveien ved hjørnet av Olavs Ryhes plass. Du får smake te som man ellers smaker vin, de har fantastiske kaker og nyydelige små tekanner. Jeg er helfrelst, og jeg anbefaler det veldig. Du kan få alt fra English Afternoon-tea til en Japansk Te-sermoni. Som te-elsker må du simpelthen unne deg det ^-^

Glamourbibliotekaren sa...

Kamillagorilla: Niks, har ikke vært der.

Virrvarr: Japp, Le Palais des Thés er en stor favoritt!

Sofasnoken sa...

Kamillagorilla: Jeg synes IKKE du tråkker i salaten. Jeg har selv 9 mnd gammel baby, men hun er ingen hyppig cafégjest. Jeg husker da godt hvordan det var å ikke ha barn, og ha 9 sympatiskrikende babyer som "bakgrunnsmusikk" hvis man slo seg ned et sted på dagtid.

Spis, løp, les sa...

Takk inkassator! Bråket er en ting, men jeg syns synd på bebisene som skulle krabbet rundt, i stedet må de se på mødrene drikke kaffe. Tror ikke det er bra jeg..

Anonym sa...

Et spørsmål litt utenom kontekst her; hvilken neglelakk er det du har på deg på Starbucks-bildet? Jeg har en forkjærlighet for lyse negler/fransk manikyr. Da ser en alltid så velstellt ut :o)

Glamourbibliotekaren sa...

Merket er Essie, men fargen aner jeg ikke. De har en milliard nesten identiske.. og det var hos CoCo Nails på 33. gate, så jeg eier den ikke selv.

Anonym sa...

Hmmmm..kaffekjeder gir meg bismak. Jeg bodde i Trondheim da jeg studerte og da hadde vi en Choco Boco som jeg mener å huske lå i Nordre gate, fantastisk kaffe med helt enorme muffins. Men så åpnet Choco Boco Bakklandet (tok over etter en annen fantastisk kafe som het Bare Blåbær. Deretter åpnet Choco Boco Solsiden og for noen år tilbake åpnet også Choco Boco i Stavanger...og da sluttet jeg å gå på Choco Boco.

Så bort fra sutringen og frem til det positive: Kaffegutta på Torshov. Ingen kjede (ikke som jeg vet om iallefall) god kaffe og en fantastisk bitteliten bakgård som er åpen i varmere årstider.

Anonym sa...

Huff, du må ikke skrive innlegg som dette, Glambibliotekar! Jeg sitter i de hete, hete tropene i et stort, stort u-land og har AKUTT Oslo-kaféabstinens. Java, Stockfleths, Kaffefuglen, Blindernkaffebarene, til og med DdL'en min på Bislett savner jeg...

Glamourbibliotekaren sa...

MillaCamilla: Ja, hvis de skviser ut de små og uavhengige, er det jo dumt. Men poenget mitt er at det er bra å få litt mer sving på kafélivet på Sagene :) (Enig i at hagen til Kaffegutta er fin, dog.)

Glamarkeolog: Du får stikke til Kaffe Gram og spise kake så snart du kommer hjem! :)

Populære innlegg