torsdag, juni 19, 2008

Oppdatering


Nå har jeg takket nei til pose så å si daglig i to måneder. Jeg har brukt mine baggubags hver gang jeg har vært på Ica. Plastposeberget hjemme har krympet betraktelig - tidligere brukte jeg alltid de øverste til søppel, og det kom jo stadig nye. Men nå har jeg gravd meg nedover i massene, og ser faktisk en ende på all plasten som tyter ut overalt.

Et klart bevis på at det er lett å lære seg å bruke alternativer til plastposer når man handler!

24 kommentarer:

Colargol sa...

Jeg var nettopp i København og der må du betale 3,50 for plastposer i matbutikkene. Kjøberne var kjempeflinke til å bruke andre bæreredskaper som fargerike tøyvesker og sykkelkurver. Jeg så ikke en eneste stygg IRMA pose! I et dansk motemagasin var det en reportasje med diverse tøyvesker fra kjente merker, og et mønster for å sy sitt eget. Danskene har skjønt det (også når det gjelder tilrettelegging for sykling)... Men baggu bag er også min favoritt fordi den er så liten at den går i håndveska og derfor alltid kan være med. Med hilsen Nina som forøvrig også var innom Perch's tesalong og butikk...

Anonym sa...

Jeg har gjort akkurat det samme etter omtalen her og ser virkelig at plastposene minker. Det er fint å se at slike små grep faktisk kan gjøre en forskjell. Takk for tipset!

Anonym sa...

Det samme har jeg gjort. Gikk faktisk så langt at jeg ble helt fri for plastposer til å bruke til restavfallet (her i Tromsø sorterer vi søppelet i 5 forskjellige poser). Var nesten sånn at jeg måtte kjøpe poser til restavfallet.

Så nå tar jeg i mot en og annen plastbose i butikken.

Heia baggu bag!

Anonym sa...

Hva bruker dere til søppelbøtta på kjøkkenet? Jeg bruker alltid Rema/ICA/Coop-poser som søppelpose, men kan gjerne tenke meg et mer miljøvennlig alternativ. Har prøvd søppelposer laget av papir, men de holder ikke særlig godt på avfall som er litt vått (potetskrell, grønnsaksavskjær, osv.). De revnet gang på gang... Det er ikke kildesortering på bio-avfall her, men på plast, papir og restavfall.

Anonym sa...

Jeg synes handlebag er et godt tiltak for å redusere mengden med plastposer, men hva kaster dere søppel i nå? Eller klarer dere å resirkulere alt?

Anonym sa...

Jeg har kjøpt tynne nedbrytbare poser på rull. I Sverige, vel å merke, men det bør ikke være vanskelig å få tak i det på større matbutikker (kanskje ICA Maxi?)

Glamourbibliotekaren sa...

Colargol: Nemlig, den kan alltid være med uten å ta for mye plass! Københavnerne er smarte på så mange måter, ikke minst når det gjelder gründervirksomhet!

Miss Moneypenny: Så fint!

Glamouringeniøren: Well done!

Henrikka & Anonym: For min del bruker jeg fremdeles de posene jeg hadde fra før.. Det dukker opp flere år gamle utenlandske plastposer nederst i haugen - a trip down the memory lane :-D Etterhvert håper jeg at jeg vil finne miljøvennlige og nedbrytbare søppelposer på rull, som Miss Moneypenny nevner.

Anonym sa...

Jeg kjøper også tynne plastposer til avfall. Tror ikke de er merket som miljøvennlige, men de må da i det minste være lettere nedbrytbare enn de tykke plastposene fra matbutikkene. Prøver å huske å bruke handlenett så mye som mulig (favoritten er fra NYC), i tillegg til at vi har diverse andre handlenett med reklame på. Bor i Danmark, men var egentlig ikke klar over at dette var mer vanlig her enn i Norge.

Anonym sa...

Jeg har tenkt på dette med 'hva skal jeg kaste søpla i'. Hos meg er det ikke et problem. Vi har spann og papirposer til bio-avfall, spann til restavfall, spann til glass/metall, og egne sekker til plast. Bio og rest kan vi kaste rett i spannet i stedet for plastpose-i-spann som kastes i plastsekk etterpå. Utfordringen er bare å venne seg til å vaske disse spanna, da. Må si den handleposen er en fristende sak, -men den holder ikke til de gangene min kjære og jeg handler med muskler...

Glamourbibliotekaren sa...

Hagenpåhytta: Mener du at bagguen ikke holder? Har du prøvd? :) Jeg har båret Musikkens Verden, flere plater og bøker OG blomster OG enda mer i en og samme pose. Fem-seks kilo - ikke noe problem! :) De tåler det utroligste.

Anonym sa...

Neida, de holder sikkert i massevis, det var mer mengde enn vekt jeg tenkte på. De gangene man handler 6 søkkfulle bæreposer, du vet.
Nå har jeg forresten bestilt 3 stk.nå i kveld. Det er jo en begynnelse :-)

Anonym sa...

Jeg er også strålende fornøyd med mine tre baggu-poser - har en i hver av de mest brukte veskene/baggene :) Funker ekstra bra når jeg skal bare tunge ting, men nå er jeg tom for poser og sliter litt med søppel...

Anonym sa...

For oss som i perioder er ein skikkeleg storfamilie blir slike posar eit supplement (eller omvendt; butikkposane blir eit supplement til tøyposane).

Eg har ein diger raud pose frå Reisenthel, som passar på tvers av handlevogna, og som eg handlar fire liter mjølk, to brød ++ i. så har eg ein mindre i tillegg, som liknar på den du har, men kom som eit utvida paraplyfutteral for mange år sidan. Paraplyen har vandra heden for lenge sidan. Den siste ligg alltid i handveska, til eindagshandling, den store, raude får bli med til Maxi på Bjølsen på storhandling. :D Posebestanden er minska merkbart her og!

Fornuftig forsker sa...

Plastposer fra butikken er fortsatt gode til boss, særlig bleier - men nå som gutten er større og går i barnehagen, er det begrenset hvor mane plastposer vi faktisk trenger. Selv om vi bruker doble plasposer til bosset for å unngå lekkasje (trivielt, sier noen, jeg sier: lekkasje må vaskes med Klorin og det er ikke det beste for miljøet).
Så en og annen takker vi ja til, men ellers prøver vi å bruke alle de fine bærenettene vi skaffet oss i England. Sainsburys har mange OK (sammenleggbare), så nå har vi en hel samling.

Anonym sa...

nå skal jeg også kjøpe! men hva er den grensa for toll nå`?

Nora

Glamourbibliotekaren sa...

nora: Ikke noe problem å kjøpe tre, i allefall. For noen uker siden klarte jeg til og med å bestille seks stykker til under to hundre kroner, men jeg har ikke sjekka kursen de siste dagene så jeg vet ikke hvordan det ligger an. Men portoen er jo ikke så dyr, så man kan jo bestille tre og tre også, om man skulle ha behov for seks :)

Anonym sa...

Jeg har kjøpt 6 baggu-bager uten problemer. Har også kjøpt en sånn liten svart pose til å ha alle sammen i. Når vi skal ta storhandelen tar vi bare med den lille svarte posen, så har vi rikelig med plass til alle varene.

Snow Queen sa...

Gøy å høyra at Baggu-posane gjer suksess! Eg har hatt mine sidan nyåret no men må seie at dei blir mindre brukt enn eg skulle ynskja. Det er søppelpose-dilemmaet som set meg litt ut av spel. Har til og med vore på Helios og spurt etter biologisk nedbrytbare søpleposar men nei. Det var visst problem med leverandøren. Så derfor må eg diverre takke ja til Kiwi-posen litt for ofte. Her i Oslo sorterer me berre papp og restavfall, noko som forsåvidt er skandaløst. Eg trudde dei fleste var innforstått med kva kildesortering er, heilt til eg fann ein TV i papp-behaldaren til gården min.

Anonym sa...

I am not a plastic bag! Anya Hindmarchs bidrag til kampen mot plastposene er min absolutte favoritt! De rommelige stoffveskene er supre og funker både for hander, litt uformell jobbstil og trening. Har tre stykker, to originale og en som jeg tror er en kopi. Sistnevnte brukes faktisk mest, den er mer solid enn originalen og tåler de utroligste mengder. Originalen selges visstnok for opp mot 1500 kroner på ebay, men jeg kjøpte altså på en norsk nettbutikk for 399/stk.
Månestråle

Glamourbibliotekaren sa...

månestråle: Jo, Anya gjorde jo sitt for at tøyposetrenden skulle ta av. Men det tok jo virkelig av - og hennes ble jo plutselig en it-veske på linje med alle andre it-vesker, så miljø-aspektet forsvant igrunnen litt :-D Men by all means, samma det, så lenge folk er bevisste på å kutte ned på plast! :)

Glamourbibliotekaren sa...

Malou: Jeg tror det er en større bevissthet der, og lettere å få tak i økologisk mat osv. Iallefall ifølge min søster som også bor der :)

hagenpåhytta: Gled deg, de rommer mye mer enn en plastpose også!

Frøkna: Bra du er fornøyd!

innkjøper: høres ut som gode rutiner.

Forsker: Inntil det blir lett å få tak i miljøposer må man vel takke ja iblant, men uansett er jo forbruket kuttet med mange mange prosent! :)

Arkeologbibliotekar: Nå nettopp? Passerte du 200 kroner eller holdt du deg akkurat under?

Dumdidum: TV i papirdunken.. hmm. Eieren bør få forklaringsproblemer der :)

Anonym sa...

Du har så rett om det at Anya Hindmarch sine tøyvesker ble it-object! Synd, men kanskje ikke så lett å unngå. Prisene på ebay er vel rett å slett et skikkelig sykdomstegn i så måte. Min helt private lille protestaksjon har lenge vært å prøve unngå logofiserte klær og tilbehør. Greier det ikke hele tiden, men jeg bruker aldri t-skjorter med merkevarenavn smurt over hele fronten. Og så skal min neste tøyveske være noe nøytralt. Etter alle lovordene kan det godt hende det blir baggu på meg også!

Månestråle

Anonym sa...

Det er toppen to måneder siden jeg kjøpte. Jeg passerte vel 200 kr. så vidt, men det gikk bra. Fikk de rett i postkassa.

Anonym sa...

Ikke for å reklamere for Kiwi-kjeden, men du kan nå kjøpe handlenett der til 16,90 pr stk. Handlenetten er etter min mening ganske så like baggubags, mht til fasong og stoffkvalitet. De er litt større og knall grønne med hvit tekst: "En pose her og en pose der...".

Populære innlegg