mandag, oktober 06, 2008

Glamourspørsmål fra leser: Krakow


Kjære Glamourbibliotekar,
Jeg ser du får mange spørsmål, men jeg forsøker meg på ett jeg også. I november skal min mann og jeg en tur til Krakow. Lurer på om du eller dine lesere har noen anbefalinger der?
MVH KristineHei! Der har jeg ikke vært, men det har sikkert noen lesere: Kjør debatt!
Sjekk også tripadvisor.com og Lonely Planets Thorntree-forum - mange gode tips å hente der.

(og god tur!!)

11 kommentarer:

Anonym sa...

Krakow er vakker. Men den har også en mørk historie når det gjelder jødene (som ellers i Europa). Hvis du lurer på om du skal besøke Auschwitz/Birkenau: Gjør det! (http://www.auschwitz.org.pl/)
Anbefaler også Galicia Jewish Museum (http://www.galiciajewishmuseum.org/) for å lære mer om jødene i Polen før holocaust - veldig interessant! Når du er i det jødiske kvartalet av Krakow, anbefaler jeg å stikke innom BagelMama (http://bagelmama.com/home.htm) for billig og sinnsykt god mat.

Var i Polen i sommer, lengter tilbake. Heia Polen!

Anonym sa...

Wavel-slottet og -katedralen er verdt et besøk, likedan det store torget i gamlebyen og det gamle jødiske kvarteret Kazimierz. Der bør dere spise på en av restaurantene som serverer tradisjonell jiddisch kost. Vet ikke om alt er kosher, men godt er det i allfall. Spiste nydelige Knödel der. Min bedre halvdel valgte fylt gåsenakke; den så ut som en pølse!
Ta for all del også turen til Auschwitz-Birkenau vest for Krakow. Ingen lystelig tur, men må sees når man er i området. Det er rystende å se den første ovnen de tok i bruk i Auschwitz, alt håret de systematisk tok vare på (for bl.a. å spinne fór til Wehrmacht-uniformene), tomme Zyklon B-bokser... Stedet er faktisk kanskje mer et minnesmerke enn et museum.

Anonym sa...

Var der i vår. Nydelig by. Rakk ikke så mye siden jeg var der bare et par dager, men fikk hvertfall med meg saltgruvene og Wawel-slottet. Saltgruvene var ikke så mye for meg ettersom jeg har klaustrofobi (skummel heis), men Wawel slottet var nydelig.

Ellers ble det mye cafèbesøk og endel vandring rundt omkring. Håper jeg kan dra tilbake neste vår.

TRF sa...

Jeg anbefaler Krakow på det varmeste. Var der for vel 6 år siden på jentetur og vi storkoste oss. I tillegg til de anbefalningene som allerede har kommet (dere MÅ absolutt dra til Auschwitz), så anbefaler jeg å besøke noen av alle jazzklubbene som finnes i byen. De fleste ser ut som en hull i veggen med noen trapper ned i mørket. Der åpenbarer det seg god musikk og hyggelig stemning :) Gor tur!

Anonym sa...

Hm, jeg ser at folk anbefaler å dra til Auchwitz. Jeg er faktisk litt skeptisk til dette på det grunnlaget at Polen er så mye mer enn bare konsentrasjonsleirer, og møte med dem er så sterkt at jeg ikke kan se for meg at man ikke vil assosiere besøket sitt i Polen med denne grusomheten. Jeg har selv vært der, og det gjør kjempeinntrykk, men jeg føler at for en kjapp reise ned til Krakow blir det litt feil å "få med seg" tyskernes verste leir. Mulig jeg er rar.

Ellers vil jeg anbefale torget, sukiennice - markedshallene, et slags barokkjøpesenter, Mariakirken, saltgruvene (hvis du ikke er klaustrofobisk) og Wawel-slottet. Og spis saltkringler! Ellers har Krakow veldig mange fancy, fine butikker og frisørsalonger der du kan få all mulig spabehandling av hår og hud for en liten del av den norske prisen. Polen har blitt veldig moderne de siste seks-syv årene, så det er virkelig mye bra tilbud, særlig i en internasjonal by som Krakow.

Beklager lang rant. Det uttales forresten Krakow - med norsk o, som i Oslo :D

Jenny B sa...

Krakow är en så fin stad med god stämning! Jag var också på flera små jazzklubbar där, och shoppade i den stora marknadshallen. Jag köpte fina bärnstenssmycken där som jag burit ofta sedan dess.

I övrigt håller jag med Eva: även om mitt besök i Auschwitz gjorde bestående intryck, har jag full förståelse för dem som istället vill till Polen för att uppleva det vackra och livfulla.

Anonym sa...

Vi var i Krakow i februar 2006, og bodde på gjesterom på restaurant Alef, en nydelig restaurant i hjertet av den gamle jødiske bydelen Kazimierz, med gangavstand til resten av sentrum og det store markedet i gamlebyen. Restauranten har fem eller seks "gjesterom" som er tidligere toromsleiligheter innredet med gamle møbler og masse sjarm. De har en virtuell rundtur på hjemmesiden, sjekk den ut (www.alef.pl), det er nydelig! (NB! Alef har også et a4-hotell, pass evt på å booke på adressen Szeroka 17 og IKKE Świętej Agnieszki 5.)
Vi spiste lang, sen frokost hver morgen alene i restauranten, på en stort rundt bord med odde stoler foran peisen, og huskatten kom krypende frem fra varmestedet under peisen og holdt oss med selskap på egen stol.

Om dere ikke bor der er restauranten og området likevel verdt et besøk. Innimellom har de konsertmiddager i spisesalen med klezmer-musikk, det er en opplevelse. Klaffer det ikke på Alef, har naborestauranten også slike konserter, interiøret er mer tacky, men vi fikk oppleve et ganske kjent klezmer-navn, Joschka Lieberman, der. Musikk for bryllup og begravelser, det var helt nydelig!

Rundt hele torget restaurant Alef ligger ved er det restauranter og barer med peiser og trivelg stemning, og i 2006 var dette litt sånn Løkka i Krakow. I enden av torget en bokhandel som også formidler guider, vi booket vår egen rørende rimelige walking guide som la opp turen etter våre ønsker, og kom med personlige anbefalinger på caféer og second-hand butikker mm. Til meg fant hun vintage/redesign-sjappa Sheikh Yerbouti opp en trapp rett off-Kazimierz-markedet, og min 2.verdenskrigomane ektemann fiksa hun inn bak gjerdet på Oskar Schindlers emaljefabrik så han fikk gå alene med kamera i den delen turister ikke har adgang. Han var helt på gråten, mannen.

Puh, dette ble langt. Ellers er jeg ikke mye på sightseeing, men Krakow har masse fine tehus og konditorier, det er mer i min gate. Fin vinterby; peiskos og grog over hele linja!

Mathilda og Theodor sa...

Få med deg jazzklubben Û Munjaca! (Eller noe i den duren, vet ikke hvordan det skrives.) Det er helt magisk! Du sitter nede i et katakombelignende rom, og det er virkelig dyktige jazzmusikere som spilles. Stedet ligger like ved den store plassen, så det er rett ved turiststripa, men det anbefales virkelig!

Anonym sa...

Hei! Takker for alle gode forslag:) Kristine

Anonym sa...

Det finnes en liten perle av en bokhandel, Massolit som selger nye og brukte engelske bøker, kaffe og fantastisk gulrotkake. Stedet befolkes av intellektuelle menn med skjegg (som snakker rolig sammen på vakkert, uforståelig polsk), unge studenter og en og annen turist. Hjemmeside med meny, kart og en virtuell tur(!) finnes her:
http://www.massolit.com/

Lekkermunn sa...

Jeg har tre tips til turen:
1. Det er et fantastisk lite museum fem minutter til fots fra torget i gamlebyen - det ligger i tilknytning til Czartoryski slottet - og de har en fin Rembrandt, men flottest er Leonardo da Vincis "Kvinne med hermelin" jeg har vært en tur innom alle tre gangene jeg har vært i byen.
2. Det finnes en fin art deco-butikk full av godsaker fra 20-tallet. Den hadde flyttet sist jeg var der - men jeg fant den igjen. Jeg tror jeg bare har den gamle adressen - Ul Pilsudskiego 11 - men den heter Galeria-Lata
3. På torget finnes det, i en annen etasje, en stooooor butikk som bare selger gammeldagse glassjulekuler, men i tillegg til klassiske julemotiver lager de også helt syke moderne julekuler (med Disney, spacefolk og akvariefisker). Butikken ligger på samme side av torget som kirken. Se litt opp og lett etter julekulene. God tur

Populære innlegg