lørdag, desember 18, 2010

Tips til hvordan man kan slippe å stå i kø med sure mennesker i overfylte butikker, men heller bruke helga til andre ting!


Det er under en uke til jul, men jeg antar at mange har en del ufullførte julegaver på lista si. Jeg slår et slag for alternative julegaver i år også, som tidligere år. Hvorfor kjøpe noe bare for å kjøpe, når mottageren er den som har alt / umulig å kjøpe presanger til, og det er så mange andre i verden som trenger helt nødvendige ting for å kunne overleve? Julen burde handle mer om å dele med de som ikke har det greit.

Eller som jeg skrev i fjor:

Her er en hilsen til f.eks. alle dere som har en lang liste over venner og familie å kjøpe gave til nå i den siste helga før jul, dog ingen tid å handle på, og aller viktigst: Ingen idé om hva dere skal kjøpe, for de har jo alt fra før. Det er ingenting de ønsker seg. Man vet ikke helt hva de liker egentlig, så man bare kjøper noe. Dette høres nok kjent ut for de fleste, og det er jo virkelig et stort paradoks. Antallet kroner vi legger igjen i butikkene hvert år blir høyere og høyere, og vi har så mange ting vi ikke har bruk for at vi blir stressa av det. (De støver ned, vi setter dem i garasjen og boden og gir dem omsider bort til loppis - ubrukt. Da har vi plutselig plass til å kjøpe mer!)

Svaret er enkelt: Gi pengene til noen som trenger det.


*Unicef har sine verdensgaver som er fine å gi bort. Man kan også kan gi bort fadderskap, eller bli Unicef-fadder selv (sånn som Audrey og Glamourbibliotekaren!).

*Du kan gi et gavekort via SOS Barnebyer. Eller du kan gi bort et fadderskap også her. Jeg er fadder til tre barn - en gutt i Nepal, en gutt i Etiopia og ei jente i India. Det anbefales på det sterkeste!


*Via Norsk Folkehjelp kan man gi bort minehunder, fjerne klasebomber, utdannelse for sykepleiere m.m.

*Leger uten grenser tilbyr julegaver

*
Kirkens Nødhjelp tilbyr geiter, sparegriser, helsesjekk for spedbarn, symaskiner, vannpumper m.m.

*Redd Barna har gavekort man kan gi bort
.

*Man kan bevare regnskog via Regnskogsfondet.


*Man kan gi gave til Amnesty også!

*Jeg tror man kan gi bort opptrening av en valp hos Blindeforbundet! (siden deres er for øyeblikket nede)

*Et annet tips kan være et gavemedlemskap i Norsk Luftambulanse. Dette kan være ekstra fint for de som reiser mye, da en av medlemsfordelene er en tilsendt sykepleier om man havner på sykehus i utlandet!


Så tenk på det nå i den siste helga før jul, når julehandelen garantert kommer til å nå nye dimensjoner, kredittkortene smelter av overforbruk og vi drasser rundt på poser fulle av nyinnkjøpte ting vi egentlig ikke behøver. Og bruker tid på dette, når vi heller kunne vært sammen med venner og hatt det hyggelig.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg er SÅ enig, men dessverre får jeg ikke familien med på dette.Personlig er det veldig sjelden jeg ønsker meg noe - vi har jo alt og det er alt vi har - sier Ole Paus og han har evig rett.En hilsen utenom julen, at noen husker fødselsdagen din, at kaffen og kanelgrifflene er klar før frokost hver helg,at noen pusler om deg hvis du er syk....det er så mye annet jeg setter pris på! .mette

katrine sa...

Jeg var på Tronsmo i går, og den myndige og pludrende damen bak pakkedisken kommenterte presist at de kanskje er den eneste butikken der kundene blir glade av kø og trengsel. "Våre kunder _liker_ når de må stå i kø hos oss, for det betyr at det går bra for butikken, og at vi ikke må stenge."
Det er jo helt sant. Jeg holder meg unna juleshopping per se, men en tur på Tronsmo en desemberlørdag er juletradisjon for meg. Elsker mylderet av klementinspisende bokelskere. Både de som jobber der og de som handler.

Glamourbibliotekaren sa...

Mette: Ikke gi opp! :) Kanskje ser de det etterhvert.

Katrine: Godt poeng, i slike butikker vil man jo at det skal være kø. Og der er det jo koselig uansett!

Populære innlegg