onsdag, juli 09, 2014

Kva las du no?


Hvordan går det med sommerlesingen? Hva har dere lest så langt, og hvilken bok leser dere akkurat nå? Jeg leste ferdig "A room with a view" i går (omtale kommer i morgen), og nå er jeg på full fart inn i "Bull" fra 1938 av Gunnar Larsen. Jeg leste hans "I sommer" i fjor, absolutt en sommerklassiker, som spratt rett inn på lista over mine sommerfavoritter - som jo er en slags egen genre på tvers av andre genrer. Apropos: Jeg anbefalte en haug sommerbøker tidligere i år, er det noen som har gitt seg i kast med dem? Jeg har lyst til å lese alle på nytt hver sommer, hehe. Jeg vet det er mange av dere som blir inspirerte og plukker opp tips her i bloggen, både av det jeg anbefaler og hva dere andre leser; det er moro! Som bibliotekar vil jeg jo gjerne formidle litteraturtips, - og gjerne litt på tvers av bestselgerlistene, som tidligere nevnt. Det er hyggelig å se at bøker som er anbefalte her i bloggen dukker opp i en "Kva las du no" på et senere tidspunkt!. 

Jeg gleder meg til å sette av hele dager til å lese, på flest mulig av mine lesesteder!

Ha en fin lesesommer! Ha med en bok overalt, man vet aldri når det dukker opp et ledig kvarter!

Og akkurat nå: Fortell oss andre hva du leser!


I går: Bok, sjø, surfski-padlende kjæreste. Han trives aller best i aktivitet om sommeren, jeg trives best i ro med ei bok, og heldigvis lar de to tingene seg kombinere helt ypperlig! 


44 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg leser Beatles av Saaby Christensen, har ikke lest den siden jeg var atten. Grugleder meg til filmen, tenkte jeg skulle oppdatere meg på boka først. Det blir ikke mye lesetid på meg i sommer (er på flyttefot), så denne kommer nok til å vare en stund. Marit

Siri sa...

Jeg leser min navnesøster Siri Hustvedts nyeste! Den er virkelig spennende. Vil nesten ikke at den skal være ferdig.. må lese flere av hennes bøker, leste omtale av "What I loved" her i bloggen, og den høres ut som noe for meg.

Hermia Says sa...

Igår läste jag ut en annan bok av Forster - Maurice som äntligen kommit i svensk översättning. Ni minns kanske filmen med bla Hugh Grant? Nu är jag ca 50 sidor in i John Irving Garp och hans värld. Det är längesen jag läste ngt av Irving så det känns spännande.
Beatles som nämns ovanför var en stor läsupplevelse för några somrar sedan,men tyvärr tror jag inte den blivit jättestor bland svenska läsare.

lma sa...

Jeg leser "Utvalgte noveller" av Alice Munro og jeg synes de er meget gode. Hver novelle er som en hel roman, hun beskriver slik at du lett føler med personene og kjenner igjen stemninger. Herlig bok!

Anonym sa...

Jeg er nettopp ferdig med "Stillitsen" av Donna Tartt og "Mors gaver" av Cecilie Enger. Begge kretser rundt savnet av en mor, men er ellers svært ulike. Jeg likte begge godt! Nå er jeg i gang med "Syndere i sommersol" av Sigurd Hoel, omtalt her i bloggen nylig, også en sommerfavoritt hos meg. Fortsatt god lesesommer!

Glamourbibliotekaren sa...

Marit: Den er fin! Jeg leste den på nytt for noen år siden, veldig morsomt! Leste den fem ganger i tenårene :)

Siri: Ja! Den må du lese. Egentlig alle de andre også, men "What I loved" er like uhyggelig-spennende som den nyeste.

Hermia: Ooh, Irving! Cool!

Ima: Ja, hennes noveller er de beste, virkelig.

Anonym: Syndere!! Jeg lengter tilbake til den!

KariM sa...

Jeg leser Sommerboken av Tove Jansson. Det er en av de vakreste bøkene jeg vet om, og den må leses hver sommer. Drømmen er å finne den i svensk utgave, gjerne brukt og lest av noen før meg.

Ellers leser jeg Vi, de druknede av Carsten Jensen. Det går veldig sakte, for jeg må lese så mange setninger om igjen. Den er så vakkert skrevet - hver setning er et lite kunstverk i seg selv. Anbefales altså (men jeg er vel sent ute som vanlig slik at alle allerede har lest den…)!

Jeg kunne tenke meg å lese Sommeren med Monica senere i sommer når vi skal feriere i Sverige (takk for tips!), og også finne en god novellesamling som kan bli med meg på ferie på sørlandet.

Stine Arkeologine sa...

Jeg er fremdeles i Jane Austens verden og har nettop lest "Northanger Abbey" og "Persuasion" med føttene dinglende over bassengkanten. Den første var så morsom at jeg måtte le høyt flere steder. Elsker hennes mange treffende, satiriske spark og personkarakteristikkene (grøss og fryd over John Thorpe, den mannen lever i beste velgående). Den andre var virkelig, virkelig fin, tror nesten jeg liker den enda bedre enn "Pride and prejudice". Noen følelser og opplevelser er skrevet så inderlig, dypt og presist at en forstår at hun må ha erfart dem selv (og hvem har ikke det..).

Nå er jeg godt i gang med "Mansfield Park". Og på lesebrettet venter "The awakening" av Kate Chopin! :-)

Hazel sa...

Jeg havde en uge i juni, hvor jeg læste mellem en hel og en halv bog om dagen og kom igennem "Farlig sommerleg" (Bonjour Tristesse), "Den hundredeårge der kravlede ud ad vinduet og forsvandt", "The Great Gatsby" og "The Ocean at the End of the Lane".

Derefter var planen "Brave New World" som jeg har læst før, men ikke kan huske. Nåede kun 3 sider, og så kunne jeg simpelthen ikke komme videre og gik helt i stå, fordi jeg syntes, at jeg *skulle* læse den, før jeg kunne gå videre til noget andet. Er stadig ikke kommeret videre. Andre end mig der laver den slags fjollede regler for sig selv? Så nu overvejer jeg helt enkelt at kaste mig over en chick-lit, jeg lige har fået hjem, "The Travelling Tea Shop" af Belinda Jones.

Anaruh sa...

Leste akkurat ferdig Summer Crossing av Truman Capote nå (etter anbefaling her i bloggen), og har flere av dine sommerfavoritter liggende på vent. Neste uke skal jeg på seiltur i Oslofjorden, og da tenker jeg at Syndere i Sommersol passer bra.

Akkurat nå holder jeg på med The Delta of Venus av Anaïs Nin; jeg begynte i fjor, men har hatt et opphold i vinter. Synes liksom at erotiske noveller passet best sammen med hete sommerkvelder *rødme*

Anonym sa...

Jeg skal snart kaste meg over Seierherrene av Roy Jacobsen, en bok jeg har tenkt på å lese i flere år. Nå er tiden inne! Ellers leser jeg om sovjetiske kvinners krigsinnsats i ”Kriget har inget kvinnligt ansikte”. Og når det blir for mye alvor, humrer jeg til "Mimi" av Lucy Ellmann.

Line sa...

Jeg holder på med Vetle Lid Larsen 1001 natt. En fascinerende historie om hvit slavehandel, og forfatterens søk etter informasjon for å nærme seg historien. Jeg er fornøyd så langt i alle fall.Før jeg startet med den leste jeg bok 4 i serien Mørketid av Salmund Kyvik. 2 verdenskrig, handling mest fra Oslo-området. I tillegg til disse leser jeg å engelsk flere av Sally Goldenbaums " Seaside knitting mystery" bøker. Det er krim og kos i samme bøker. Jeg har visst to igjen, kanskje tre, så jeg må spare litt og ikke lese alle etter hverandre. Jeg har planlagt å ha ei sånn bok med på telttur på fjellet. jeg leser engelsk saktere enn norsk, derfor er det praktisk med engelsk bok på tur, da varer den lenger. Jeg har flere bøker på vent så det blir nok mer lesing. Spesielt med de varme dagene vi har her i nord er det gode forhold for å lese og gjøre lite annet.

Elisabeth sa...

På Nordsia av Bodø går det også i Munro om dagen! Jeg fikk to nye Alice Munro-bøker i hus i går, forsinka bursdagsgave, så nå er jeg i gang med den ene av dem. Den heter "Dance of happy shades" og er - som de andre bøkene hennes - strålende. Jeg har allerede lest to-tre av novellene i den, og gleder meg til resten.

Etterpå blir det siste rest av Ulf Lundell's bok Jack, som etter sigende har samme 'oppvekstroman'-status i Sverige som det Beatles har i Norge. Har omsider kommet meg forbi halvveis og ganske langt med den, etter å ha slitt litt med motivasjonen en stund.

Innimellom supplerer jeg med boken "Vägmärken" av Dag Hammarskjöld. Helt fantastisk at en generalsekretær i FN kunne være så poetisk, observant og regelrett råflink også innen det litterære. En gledelig overraskelse!

Hazel: Du er ikke den eneste som lager leseregler for deg selv! Jeg har gitt meg selv en regel i sommer om å lese ferdig alle bøkene jeg holder på med før jeg begynner på noe nytt, og har nå en bunke på 5-6 bøker liggende. Men jeg klarer heldigvis å bryte egne regler iblant, så nå leser jeg Alice Munro igjen, selv om de er nye.

Maren sa...

Akkurat nå leser jeg en studentradiovenninnes bok. Europa heter boka, og Amalie Kasin Lerstang heter hun. Liker den kjempegodt! Mange bøker er lest i sommer, og mange flere skal det bli!

Glamourbibliotekaren sa...

KariM: Å, Sommerboken er fin!

Stine A: Austen passer alltid, uansett!

Hazel: Bryt alle regler! :) I dare you!

Anaruh: Å, Summer Crossing, den er sommerfin!

Slikejenter: Greit å veksle litt!

Line: God fjelltur!

Elisabeth: Elsker Munro, virkelig.

Maren: Sommer er jo lesetid! Akkurat som resten av året, hehe.

Anonym sa...

Sommerens leseliste (http://kaostroll.wordpress.com/2014/07/03/sommerens-leseliste-2/) har blitt lang, tviler litt på om jeg kommer gjennom hele i løpet av ferien. Har akkurat begynt på "The Husband’s Secret" av Liane Moriarty

Anonym sa...

Jeg begynte på Siri Hustvedts Sommeren uten menn i dag. Lastet den ned som gratis e-bok. (Min første). Liker den godt. :)

Marit sa...

Leser Nattfilm av Marisha Pessl, snart ferdig. Veldig bra, men slår ikke Utvalgte emner i katastrofefysikk. Har ellers lest på nytt for gud vet hvilken gang to av mine favoritter: Jenny av Sigrid Undset og Tre kamerater av Erik Maria Remarque. SÅ skal jeg lese Monstermenneske av Kjersti Annesdatter Skomsvoll og Vi var familien Mulvaney av Joyce Carol Oates. Og så får vi se. God lesesommer!

Anonym sa...

Nå leser jeg Sønner og elskere av D. H. Lawrence. Jeg må holde igjen for ikke å begynne på flere samtidig, har så mange bøker jeg vil lese!

Skal også begynne på bibliotekarstudier til høsten, der det er flere skjønnlitterære bøker på pensumlista jeg ser frem til å lese. Gleder meg så til å ta fatt på studiene! Og nok en unnskyldning til å lese enda mer bøker, som bibliotekar må man jo ha god oversikt :)

-e-

Ine sa...

I sommer har jeg lest Mors gaver av Cecilie Enger og Det jeg elsket av Siri Hustvedt. Sistnevnte slipper ikke taket, og bøkene jeg har prøvd å lese etter den, har måttet lide for det... har rett og slett lagt dem fra meg, fordi de ikke er like bra! Så kanskje jeg må finne en ny Hustvedt-roman.

Julia sa...

Holder fortsatt på med The Goldfinch av Tartt, leste en Tucholsky-novelle en etternmiddag for litt siden, og har vel ikke rukket å lese noe mer siden forrige gang (og da leste jeg flere av John Greens bøker). Begynte med Fornuft og følelser, lurer på om den er neste ut. Slutter meg til det du skrev om Persuasion, Stine! Fantastisk bok. Oppkalte pcen min etter Wentworth, hihi.

Oda sa...

I går kveld las eg ferdig Murakami si 'Kafka on the shore', ei slik bok eg har skulle lese i mange år, men aldri heilt har kjent riktig ut og ta ut frå bokhylla før no.Noko eg har vore veldig glad for (og som ei følge av dette blei resten av gårskvelden og denne morgonen brukt til å llytta til Beethovens 'Archduke'- Piano Trio). I dag, på ei utflukt til tuppen av Nordnesparken, fekk eg endeleg byrja på Siri Hustvedt si 'The blazing world', ei bok eg har hatt som gulerot gjennom den siste eksamensperioda før sommaren. Å, for ei glede å sitje med ei ulest Hustvedt- bok i hendene! :-)

Anne sa...

Akkurat nå holder jeg på med Gösta Berlings saga av Selma Lagerlöf. Den kan absolutt anbefales! Herlige skildringer av en rekke fargerike mennesker i Värmlands skoger på slutten av 1800-tallet.

Anonym sa...

Har nettopp lest ferdig Carol Rifka Brunt: Tell the wolfes I'm home. Fantastisk debutroman som anbefales på det varmeste! Akkurat nå: Stefan Zweig: Die Welt von Gestern, også den veldig bra/Inger Marie

Anonym sa...

Har nettop lest "En mann ved navn Ove" ei riktig feelgoodbok (sommerlektyre?) om en gammel grinebiter. Nå r det " Verden fram til i går" av Diamond som ligger på pleddet på verandaen. Innimellom er det gode gamle Agatha Christie fra bokhylla.no
god sommer ønsker U9


Christina sa...

Akkurat nå veksler jeg mellom to ganske så forskjellige bøker... Someday, somdeday, maybe av Lauren Graham og Lolita av Vladimir Nabokov

koristen sa...

Jeg kjøpte "The Picture of Dorian Gray" i første etasje på "The Winding Stair" i Dublin i juni.

Nå skulle jeg gjerne sett mine egne vekslende ansiktsuttrykk mens jeg sitter og leser på t-banen :-D

M.E. and Me sa...

Jeg leser 'Voices in the Garden' av Dirk Bogarde, kjøpt brukt i min lokale bokhandel for noen uker siden. Jeg var helt klart tiltrukket av at handlingen finner sted hvor jeg selv ferierer jevnlig (Cap Ferrat/Villefrance sur Mer), det får meg til å se enda mer frem til ferien i september. Selve historien er kanskje litt for sent 70-tall for meg, jeg er ikke så himla interessert i den 'alle er seksuelt tiltrukket av alle' dynamikken.. men det ligger kanskje noen gyldne korn og venter i senere kapitler.
Ellers har jeg lagt "Northanger Abbey" av Val McDermid på hyllen. Trodde denne moderne versjonen av Jane Austen's klassiker ville være artig - men dengang ei. Snarere tvert om.
Enig med Anonym i at "Stillitsen" var god. Etterlengtet, og veldig god.

Kultursnobb sa...

Har bestilt Vel møtt, vemod på biblioteket, og den var det faktisk venteliste på! Mon tro om dette ikke er på grunn av glamourbibliotekaren... :) Ellers venter jeg spent på Arctic Summer av Galgut, og har nettopp fått Frog Music av Donoghue. Siri Hustvedt står også hjemme i bokhylla og skal nok bli lest i sommer. Ja, også ligger Ralph's Party hjemme og venter. For et par kvelder siden begynte jeg på tegneserieromanen Cecil and Jordan in New York. Nydelig!

Anonym sa...

Til en ukjent Gud av John Steinbeck:)

Spis, løp, les sa...

Jeg begynte på Du forsvinner i går kveld og ble slått i bakken etter noen få sider. Tror aldri jeg har opplevd noe lignende, den går rett i sjela.
Resten av sommeren skal jeg lese I am pilgrim, Krig og fred, og kanskje noe romantisk kliss. Jane Austen kanskje?
God sommer!

Glamourbibliotekaren sa...

Kaostroll: Lykke til med lista!

Anonym: Ja, den er koselig. Sommerbok!

Marit: Mye fint der! Jenny er veldig fin å lese om sommeren, enig!

-e- : Lykke til med studiene! Det er herlig å ha skjønnlitteratur på pensum, husker jeg gikk i gang med "Kongens fald" med liv og lyst!

Ine: Da bør du lese den nyeste! Den er på mange måter like uhyggelig-bra som What I loved!

Julia: Tartt og Austen er fin sommerlitteratur!

Oda: Ja, den er sterk, "The blazing world"! Jeg har ikke lest Murakami, men jeg har hørt Erzherzog-trioen :)

Anne: Ja, Lagerlöf er jeg glad i! Har faktisk ikke lest Gösta Berling ennå, men det kommer!

Inger Marie: Ja, Wolves-boka hører jeg mye bra om! Takk for tipset!


Glamourbibliotekaren sa...

U9: Agatha passer når som helst!

Christina: Den første leste jeg i fjor høst, du finner min omtale her i bloggen!

Koristen: Oioi. Ja, den er herlig og skrekkelig!

AnneWilsonJewellery: Det er alltid fint å lese bøker med handling fra steder man kjenner eller skal besøke!

Kultursnobb: Haha, wow! Venteliste?! Ja, kanskje jeg skal ta æren for det? Ellers burde jo et eller annet forlag trykke den opp igjen snart.

Anonym: Steinbeck! Les "Alle tiders torsdag" om du ikke har gjort det, den er festlig.

Mademoiselle karamell: Hehe, Jane Austen romantisk kliss? I beg to differ!

Anonym sa...

Har tatt med Tordivelen flyr i skumringen av Maria Gripe fra jenterommet mitt. Skal finne ut om den er så skummel som jeg husker. Fant også Kilden av Gabriel Scott i en annen bokhylle. Har lest begge før, men husker lite. Har nettopp lest ferdig Orange is the New Black. Den var bra :)

Birgitte sa...

Jeg leser, som en av flere her ser jeg, Mors gaver av Cecilie Enger. Hadde tenkt å prøve meg på bind 1 av Proust På sporet av den tapte tid, men den var utlånt på biblioteket gitt. Kanskje senere i sommer?

Anonym sa...

"Alle tiders torsdag" står klar i bokhyllen. Jeg var så heldig å arve en samling John Steinbeck bøker:) Takk for tipset!

Glamourlektoren sa...

Nettopp ferdig med Dag Solstads Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige - jeg har et Dag Solstads samlede verker-prosjekt og tetter huller i dette fascinerende forfatterskapet. Fornøyelig og dystopisk bok, slik det gjerne er med Solstads bøker.
Er nå i gang med Agnes Ravatns Fugletribunalet - den lover meget godt - spennende åpning! Sterkeste leseropplevelse i sommer (så langt) er imidlertid Trude Lorentzens Mysteriet mamma. Hvis du tenker at du ikke orker denne typer bøker, så tenk om igjen! Lorentzens journalistiske penn kombinert med en slik sårbarhet gjør at dette aldri blir klamt. Boken er dessuten et svært godt tidsbilde fra 1980-tallet. Fortsatt god lesesommer!

siljeblomst sa...

Nå leser jeg Stoner av John Williams og den synes jeg er veldig god. Ellers har jeg oppdaget Anita Brookner og har funnet flere av hennes romaner i en herlig bruktbokbutikk på Odeon. Ja, og så skal jeg lese What I loved i forbindelse med Hustvedt - prosjektet mitt.
Jeg har forresten kjøpt Bonjour, Tristesse på fransk - hopper i det ;-)
God sommer!

Glamourbibliotekaren sa...

Anonym: Jeg hører Tordivelen flyr i skumringen i Radioteatret på P2 for tiden! Kult!

Birgitte: Ja, Proust! Skal gå i gang med bind fire om ikke lenge :)

Anonym: Heldiggris!

Glamourlektoren: Ravatn leste jeg i fjor høst, kjempebra! Digger alt hun skriver. Jeg vandret rundt i Sandefjord i går, var innom flere bokhandler, men de hadde skremmende lite Solstad. I hans egen by!

Siljeblomst: Imponerende! Lykke til med Sagan! Jeg hadde ikke kommet langt med min Helene og gutta- / Yves Rocher-fransk!

Anonym sa...

Jeg begynte å lese "forsvinner" fra "Arne Lygre"; og en antologi av spansk poesi i det 20. århundre. hver på sitt eget språk, og det er en merkelig blanding detonerende. men for sommerferien har jeg bedre! god lesing, til deg . ( bruno ).

Anonym sa...

Ettersom jeg likte "huset ved moskeen" av Kader Abdolah så godt så har jeg lest "Kongen", ikke like god, men interresant om man er interresert i historier fra Iran. Er midtveis i Knausgård sin "sjelens amerika" og den er inten mindre enn vidunderlig bra.
Ellers er planen for sommern å lese Siri Hustvedt, og la meg inspirerere av bøker det tipses om her :-)
Takk for inspirerende tråd :-) - Irma

namnam sa...

En sen rapport herfra, men likevel. Jeg leser med stor fryd Helene Hanff 84 Charing Cross Road som jeg fant på loppis her om dagen. Elsker den!
På vent ligger Den tvilsomme tvilling av Mark Twain.

Glamourbibliotekaren sa...

Bruno: God lesing til deg også!

Irma: Takk for rapport!

namnam: Den er morsom! Skrev om den her!

Julia sa...

Glamourspørsmål/-innspill: Tenkte meg en tur på biblioteket idag, og tok derfor en liten runde i arkivet for å samle litt inspirasjon blant innlegg og kommentarer. Og så slo det meg at vi er mange, mange som har lest en eller flere bøker i håp om at en viss person skulle fatte interesse for oss akkurat der og da i livet. Kunne vi ikke hatt en liten runde om nettopp disse? Tror kanskje at Klassekampen hadde noe om temaet tidligere i våres, men det fikk jeg aldri lest. Ville vært interessant å se om det er noen ting som går igjen, i hvilke aldre og hvilke faser i livet etc.

Populære innlegg