søndag, februar 15, 2015

Februar, James, dagslysSøndag formiddag, vi er over halvveis i februar, og det er i seg selv nok til å juble! Det er soloppgang når man drar til jobb, og det tror jeg må være den beste starten på en vinterdag. Sola skinner inn på kjøkkenet midt på dagen. Det er faktisk fremdeles lyst ute når man kommer hjem klokka 17. Vårvinteren fester seg i hjertet, og da gjør det ikke noe om det blir tjue minus eller snøstorm dagen etter (uforutsigbart er det jo!) - for man vet hvilken vei det går. 

Jeg har ikke hatt tradisjonell vinterferie siden studietida, men allikevel går jeg inn i feriemodus på denne tiden - særlig fordi det merkes både på jobben, i gatene og i kollektivtrafikken at mange har tatt ferie. (Påska er enda bedre!)

Siste halvdel av februar og hele mars gir meg assosiasjoner til tenåringstid, frihetsfølelse, begynnende tanker om hva man hadde lyst til å gjøre etter gymnaset (samt en del fortrenging av at man måtte ta stilling til dette snart), fine plater, gode venner, planlegging av sommerferie med disse, konserter, nostalgiske parfymer, filmer som gjorde sterkt inntrykk. Jeg husker godt en film som gikk som nattkino på NRK en lørdagskveld, som jeg og to venner så. Den var basert på en novelle av Joyce Carol Oates, handlet om ei jente på min alder, og musikken som gikk igjen gjennom hele filmen var James Taylors "J.T."-album, som er blant hans aller fineste. Allerede den gang var den nostalgisk for meg, for jeg hadde hørt mye på den noen år tidligere: En høst på ungdomsskolen hadde jeg nemlig tilgang til en enorm platesamling som stod parkert hos oss mens en av mine søstre var between apartments (husk, dette var før spotify og internett; musikk hørte man på fysiske plater eller radio). Jeg var overlykkelig, hadde naturligvis platespiller på rommet mitt, og hørte mye på disse platene. Jackson Browne og Kate Bush, og James Taylor sin "J.T."  Derfor fant jeg fram denne igjen etter å ha sett denne filmen som 17-åring, og det ble et lykkelig gjenhør. Siden har James vært fast soundtrack på denne tiden av året (og ellers også, naturligvis). 
Det er fine ting ved enhver årstid, og vårvinteren er helt spesiell på sin måte - man kjenner liksom at isen i kroppen tiner, sola er mer tilstede, og om det ikke er sol er det i det minste dagslys og ikke bare mørkt som i en kullgruve hele dagen. Man våkner av dvalen, og begynner å se etter vårtegn. Jeg går med ørene på stilk når fuglene synger, selv om det er i tidligste laget å høre svarttrosten. Men den dagen han åpner nebbet og begynner å synge, da er jeg klar - merk mine ord. Med ører som enorme gammeldagse mikrofoner. 


P.s. James Taylor-edition av Radio Glamourbibliotekar7 kommentarer:

Anonym sa...

Vi går en deilig tid i møte nå! Elsker dagslyset, ser det nesten ikke i januar fordi jeg sitter langt unna et vindu på jobben. Men nå er det lyst ute når jeg går hjem fra jobb, helt fantastisk! Marit

Fagbibliotekaren sa...

Vårvinteren, jeg elsker det uttrykket. Takk nok en gang for at du har introdusert oss for det! Det har blitt et etablert uttrykk i min gjeng siden jeg først leste om det her for noen år tilbake, og jeg vet akkurat hva du legger i det :-) For min del merker jeg vinterferien ganske godt, bittelitt færre studenter, definitivt bedre plass i lunsjen, og muligheten til å gå hjem litt tidligere fra jobben :-) Herlige vårvinter!

Glamourbibliotekaren sa...

Marit: Ja, det er herlig! Og bedre blir det :)

Fagbibliotekaren: Det er et fint uttrykk ja, jeg er bare glad for å spre det ytterligere! Har ikke funnet på det selv altså, det er et gammelt uttrykk som jeg vet samene bruker (de regner åtte årstider), men det er kanskje mer vanlig i Sverige enn i Norge. Jeg har imidlertid brukt det i mange år og synes fint det kan tas mer i bruk! Nyt vårvinteren! :)

Maja sa...

Fine bilder! Og jeg er evig takknemlig for at du har introdusert meg for James Taylor. så fin. <3

Astrid sa...

Så fint. Elsker denne tiden. Du er så flink til å sette ord på det jeg føler. Og nå har jeg vinterferie og føler meg veldig privilegert som kan ta det rolig hele uka. Har bl.a. tenkt å lese bloggen din bakover i tid, begynte å følge den i fjor sommer men ser jo at jeg har mange år å ta igjen :) Ha en fin kveld, glamourbibliotekaren!

Glamourbibliotekaren sa...

Maja: Så bra at du også har falt for han! :)

Astrid: Takk det samme, og takk for hyggelig kommentar! :)

Synne sa...

Å, så herlig! Jeg er enig i at man merker vinterferien selv om man ikke har det selv - litt færre folk og litt lavere tempo er bare behagelig. Slike rolige, lyse vinterdager gir meg så mye glede!

Populære innlegg