onsdag, januar 06, 2016

Kva las du no?


Hvordan gikk det med julelesingen? Fikk dere fine bøker til jul? Jeg fikk en fin liten bunke, og har lest ei av dem så langt. Min leserapport fra 2015 kan ses her.

Jeg pleier jo, som tidligere nevnt, å lese klassikere rundt juletider. Mitt leseprosjekt for tiden er "Krig og fred" av Tolstoj, og jeg begynte på den før jeg visste at NRK skulle sende den nye BBC-serien. Jeg hadde jo egentlig tenkt å lese den og deretter se filmen med Audrey Hepburn som jeg fikk i bursdagsgave for TI ÅR SIDEN (hjelp, som tida flyr!) - og som jeg alltid har tenkt å se etter å ha lest bøkene. Nå kommer tv-serien og forstyrrer planene mine! Men jeg kommer absolutt til å se den, kanskje parallelt, så jeg bør vel kanskje lese ett bind før hver nye episode. "Krig og fred" er på fire bind i den utgaven jeg leser (forøvrig en utgave med mange skrivefeil! Underlig). 

Hva leser dere akkurat nå? Rapporter mottas med stor fornøyelse, jeg vet at mange blir inspirerte til å lese etter disse innleggene! La oss kick-starte leseåret 2016!


38 kommentarer:

Christina sa...

Etter at jeg lærte å strikke i sommer har jeg nesten ikke lest noen ting, men i jula derimot kom leselysten snikende tilbake og jeg fikk lest fire bøker. Blant annet leste jeg De urolige av Linn Ullmann og Krigsdagbøkene av Astrid Lindgren, begge anbefales på det sterkeste! Når leser jeg Bienes Historie av Maja Lunde, har foreløpig ikke kommet så langt i den at jeg vet om jeg liker den eller ikke...

Kristin sa...

Jeg leser Paul Austers Invisible hjemme, og i tillegg har jeg Imot kunsten av Thomas Espedal i veska (veldig veskevennlig format), for lesing på bussen til og fra jobben. Gode bøker begge to!

namnam sa...

I jula fikk jeg - og leste - biografien om Astrid Lindgren. I dag drar jeg ut på en kort, men lang jobbreise og har tatt med meg Turen med Charley av John Steinbeck. Det sto mellom den og Juleoratoriet av Göran Tunström, men Steinbeck gikk av med seieren denne gangen da den kjentes mer flyvennlig. Hjemme ligger Andvake-trilogien til Jon Fosse også på vent. Det tegner til en bra lesevinter.

Anonym sa...

Jeg er nettopp ferdig med Linn Ullmanns De urolige, og er enig med Christina over her, den kan anbefales! Og nå har jeg startet på Robert Galbraith (J.K.Rowling) Career of Evil. Fint med variasjon:-).

tea sa...

Jeg begynte på Ulysses i oktober/november og kom godt over halvveis før det sa litt stopp. I jula/desember leste jeg mye norsk litteratur (Rishøi, Askildsen f.eks), men nå er det Ulysses som er hovedfokuset. Har igjen 100 sider, så nå nærmer jeg meg slutten og med så lite igjen å lese blir det for dumt å legge den fra seg igjen (dessuten vil vel biblioteket ha den tilbake snart). Hvilken bok jeg kommer til å lese etter Ulysses, er jeg ikke helt sikker på enda. Har laget en liten forslagsliste over bøker jeg vil lese i løpet av vinteren/våren, men bruker som regel å velge ganske fritt uavhengig av den, så vi får se. Tror kanskje det blir noe litt lettere enn Ulysses hvert fall :)

Anonym sa...

Leser Mi briljante Venninne på sengekanten, Espedals Bergeners på toget, og Philip Roths The Human Stain ligger i veska. I julen leste jeg den morsomme og raskleste Ingrid Winters makeløse mismot.

Maren sa...

Jeg fikk en samling kortere Auster-tekster i julegave, gleder meg til å lese den! Også fikk jeg et gavekort på bøker også, hurra! Nå leser jeg The secret history av Donna Tartt. Jeg liker den, samtidig som jeg ikke er så begeistra for sånne hemmelige klubber. Får litt frysninger av det.

Henrikka sa...

Her går det i populærvitenskapelig litteratur om dagen. Det er fint å oppleve at det finnes interessante og gode bøker utenfor fiksjonssjangeren! Leste ferdig Brian Cox og Jeff Forshaws "Why does E = mc²? (And why should we care?)" i jula. Verdens mest kjente ligning blir forklart på en forståelig måte - føler meg faktisk ganske smart nå!;) Etterpå leste jeg Douglas Hofstaders "Gödel, Escher, Bach: An Internal Golden Braid" fra 1979 på nytt, 20 år siden sist. Gammel klassiker som bør leses! Nå bryner jeg meg på Stephen Hawkings "A Brief History of Time", men har bare lest et par-tre sider og kan ikke si hva jeg synes ennå. Deretter blir det "The Song of King Gesar" av den tibetansk-kinesiske Alai, basert på den episke tibetanske sangsyklusen og utgitt som en del av Canongates Myth Series. Fiksjon der igjen altså, men ikke helt.:) Og Linn Ullmanns De urolige ligger på vent.

Kristin sa...

I julen ble det Mansfield Park med Jane Austen, litt langtekkelig men aldeles fornøyelig:) Nå er jeg midt i Det vokser et tre i Brooklyn av Betty Smith. Fascinerende og veldig bra! På vent ligger Bursdagsgaven av Sue Monk Kidd, Fugletribunalet av Agnes Ravatn og Leserne i Broken Wheel anbefaler av Katarina Bivald. Utmerket vintervær å sitte inne å lese foran peisen!! Gleder meg til en flott lesevinter (og forhåpentlig en og annen skitur også! :) )

Julia sa...

Etter gårsdagens hjemreise var feriens lesefasit klar: Wir Kinder vom Bahnhof Zoo, nye Asterix, de første sytti sidene av Den ulende mølleren (Paasilinna), Der Baader Meinhof Komplex (Stefan Aust), Lyra's Oxford (Pullman), og Brödrerna Lejonhjärta. Den siste var helt klart tyngst, selv satt opp mot RAFs grusomheter og heroinavhengige barn, men likevel så utrolig fin. Var helt klart inspirert til å lese litt tysk etter å ha sett hele Tyskland 83 på to kvelder, og da var sakprosa det eneste jeg hadde I mine flytteesker. Tematisk passende ble det jo. Austs ni hundre siders murstein var overraskende lettlest, og veldig interessant. Er faktisk nesten litt sjokkert over hvor mye jeg leste i julen,siden det kun ble to, tre andre bøker tidligere på året.
Rett før jul fikk jeg Lisa Eldridges Face Paint, artig å ha på sengekanten. Ellers kjøpte jeg Lena Anderssons første, men fra og med jeg legger vekk telefonen nå, er det kun faglitteratur som gjelder fremover, så det er uklart hva jeg rekker.
Fjorårets beste: Station Eleven, Emily St John Mandel

Marie sa...

I julen gjorde jeg meg ferdig med Norwegian Wood. Har ikke lest Murakami før, men elsket den, så var glad for å få to nye bøker av ham til jul. Ellers leste jeg den siste boken til Milan Kundera (The festival of insignificance), og en ny norsk roman som jeg fikk til jul, som heter Ingrid Winters makeløse mismot. Akkurat nå leser jeg Caitlin Moran's tekstsamling Moranthology. Men den aller beste leserelaterte julegaven var "the Book Seat" - en liten saccosekk til boken, slik at jeg kan lese og strikke samtidig. Genial! et tips til Christina lenger oppe her!

Anonym sa...

I julen leste jeg ferdig "Frøken Jean Brodins beste alder". En "fortryllende" bok (og med vakkert bokomslag). Fikk i julegave en gammel klassiker; Betty Smith "Det vokser et tre i Brooklyn". Varm lesing av fattigdommen og en jentes kjærlighet til bøker. Siste bok i Millenium serien ble også lest, før jeg endelig har fått begynt på "Bienes historie" av Maja Lund. Godt leseår til dere alle. Mvh Thale

Julia sa...

PS: Ooooh, Henrikka, du er ikke alene! "Gödel, Escher, Bach" hadde jeg også liggende fremme i en bunke, og bladde litt i den, men så lot jeg det være likevel. Helt klart noe jeg tenker å lese en eller annen gang i fremtiden.
Heller ikke i år fikk jeg den tyske nyoversettelsen av Krig og fred, men den hadde ellers havnet fremst i køen. Kan jo nevne to andre ting som lå i haugen på stuebordet, kanskje noen andre lar seg inspirere? Gutersons "Snow falling on cedars", en whodunnit anbefalt av en venn, og Edmund Crispins "Moving toyshop" som faren min leste (inkl høytlesning av de mest Oxford-spesifikke referansene).
Ønsker alle et riktig godt leseår, og bøyer meg i støvet for vertinnens og andres imponerende leselister.

Dahlia sa...

Jeg har lest Slåttekaren og er snart ferdig med bind nr 2, Bror din på prærien, om forfedrene til Edvard Hoem. Fine bøker! Og så har jeg moret meg med Agnes Ravatns Operasjon sjøldisiplin. Ja - det finnes faktisk en morsom og interessant selvhjelpsbok, og nå skal jeg få unna alt jeg ikke rakk i fjor.

Her en kveld så jeg en fascinerende dokumentar om forholdet mellom Linn Ullmanns foreldre og det ga meg lyst til å gå løs på årets julepresang, De umulige. Og i går så jeg første episode av Krig og fred på NRK. Jeg begynte på første bind i dette verket i høst, men kom ikke så langt. Nå skal jeg plukke den opp igjen, for det er ingen tvil om at det foregår mye mer i bøkene enn det gjør i BBC-serien! Ønsker Glamourbibliotekaren og hennes lesere et godt nytt år!

Stine Arkeologine sa...

Jeg fikk Hoems "Slåttekar i himmelen", "Songfuglen" av Jan Roar Leikvoll og "Sangboka for Nordmøre" til jul. Er nettopp ferdig med den første og gleder meg til å fortsette med bind 2 "Bror din på prærien". Hoem skriver veldig godt her, en bok det var vanskelig å legge fra seg - varm anbefaling til de som ikke har lest denne! Sangboka er sunget fra og Songfuglen skal jeg begynne på i helga. Det ble mest gamle julehefter og impulslesing her og der i bokhyllene til foreldrene mine i jula. Fint det også. :-)

Anonym sa...

Jeg har hatt en Dag Solstad-jul, og leste ut flere gamle Solstad-bøker jeg ikke tidligere har lest: Irr! Grønt!, Arild Asnes 1970 og Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige. Veldig fint. Nå har jeg vendt tilbake til Naomi Klrin, som jeg begynte på tidligere i høst, med Dette forandrer alt.

Marta sa...

Eg fekk den nye, illustrert utgåva av den fyrste Harry Potter-boka til jul. Den er kjempefin, ei skikkeleg praktbok, så den kosar eg meg med å bla i og studera teikningane inngåande parallelt med lesinga. I tillegg fekk eg den andre Ferrante-boka, Forteljinga om det nye namnet, og eg har starta såvidt med den òg, sjølv om mesteparten nok må venta til etter heimeeksamenen eg har neste veke :) Så det vert nok mest pensum akkurat denne veka. I jula las eg dessutan Beatles, som eg lenge har tenkt at eg skal lesa. Og maaaasse julehefte og Donald. Kjekt!

Kari sa...

Etter å ha sett intervjuet med Elizabeth Strout på "Brenner og bøkene" på TV i høst, fikk jeg lyst å lese boka hennes: Olive Kitteridge. Endelig har jeg fått tak i boka på biblioteket og skal begynne lesingen nå i kveld. Bare omslaget på boka er nok til å gi leselyst!

Rotehovudet sa...

Eg fekk berre ei bok til jul i år, Sjarmen med tarmen av Giulia Enders, men heldigvis har eg snart bursdag og kan ønske meg mange fleire bøker! I jula prøvde eg meg på Prosessen av Franz Kafka, som eg snart er i mål med. Det er noko ganske anna enn kva eg har lese tidlegare, så det er sjølvsagt interessant. Elles las eg eit par bøker frå bunken til mamma i jula. Trur den eine heitte Ektemannens hemmelighet. Tittelen høyrest kanskje mest ut som ein chic-lit-roman, men den var overraskande velskriven. God underhaldning! Håpar å få lest endå fleire bøker i 2016 enn eg gjorde i 2015 :-)

Anonym sa...

Jeg har dessverre vært litt uheldig med noen av de siste bøkene jeg har valgt, de har ikke fenget, eller kanskje rettere: de har ikke passet meg. Det er jo for så vidt greit, hadde det ikke vært for at jeg fullfører dem! Håpløst, når det er så utrolig mange bøker jeg har lyst til å lese!

Heldigvis har jeg lest mange gode bøker også. Fra julens lesing vil jeg anbefale Storebarnsliv av Gunn Hoftun Gjestad (spesielt for oss som er storebarnsforeldre), Krigen har intet kvinnelig ansikt av Svetlana Aleksijevitsj og Sovjetistan av Erika Fatland.

Straks skal jeg i gang med Alt lyset vi ikke ser.

Takk for mange gode tips!

-lutt

Anonym sa...

I mellom juleselskapene (med opptil 33 personer til bords!!!) har jeg rukket å lese
Livet i Catfish Alley av Lynne Bryant, Da jeg var usynlig av Martin Pistorius og 1/2
Godt nok for de svina av Anita Krohn Traaseth. Og nesten ferdigstilt en ny strikkelue til go' jenta mi.

Huldra sa...

Det ble alt for lite lesning i romjula. Men i går begynte jeg i Nora Webster av Colm Toibin. Anbefales på de sterkeste, selv om jeg har kun lest første kapitelet!

Ingerid sa...

Her er mye å sette på listen! Jeg leser også Historia om det nye namnet av Ferrante, og liker den godt! Er også i gang med The Origins of Political Order av Francis Fukuyama. Fag, altså, men velskrevet og tilgjengelig, noe som dessverre ikke alltid er tilfelle. Så den anbefales, den også!

Salome sa...

Barneloven av Ian McEwan ble sittende lenge i kroppen. Vanskelig å begynne på noe nytt etter den. Etter det ble det likevel Marit Eikemos Alt inkludert. Og Merethe Lindstrøms Fra vinterarkivene. Nå er det Roy Jacobsens Hvitt hav. Innimellom litt Aleksandra Kollontaj Diplomatiske nedtegnelser 1922-1930. Veldig interessant, men umulig å komme gjennom innen bibliotekets frist (842 sider), og det er alltid flere som har like "sære" interesser... Altså venteliste og umulig å forlenge.

Dora sa...

Du kan glede deg til filmen med Audrey!
Gråter bestandig snørr&tårer på slutten.
Må innrømme at jeg aldri kom utover de første sidene på boka. Er lenge siden jeg prøvde å lese "Krig og fred", husker veeeeeldiiiig detaljrike skildringer av ballet/selskapet på de første sidene, men kanskje årene har gjort meg moden til å forsøke igjen?;)
Holder på med "faglitteratur" for tiden; "Sjarmen med tarmen", faktisk interessant og svært lettlest. Kan skjønne hvorfor den har blitt en slik suksess.
Neste bok blir nok "S-the ship of Theseus"....Har en svakhet for bøker med mye "dill":)
http://www.theguardian.com/film/video/2013/oct/27/jj-abrams-ship-theseus-preview-video

Kultursnobb sa...

Jeg jobber meg sakte framover i The Luminaries av Eleanor Catton. Foreløpig har den ikke vært superfengende, men jeg skal prøve litt til. Over 800 sider er jo litt skremmende, så jeg passer på å veksle mellom den og Tove Jansson. Alice A4 av Bråtveit ligger også og venter på meg, den har jeg store forhåpninger til!

Miss Lemon sa...

Jeg leser Anna Karenina, har bare lest litt over hundre sider. Mange vanskelige russiske navn å holde styr på, men so far so good! Passer godt i disse mørke iskalde januardager.

Karina sa...

Jeg leser også Krig og fred for øyeblikket. Min utgave er i tre bind, og jeg er akkurat startet på den andre. De er trykket i 1931 så de er litt tunge å lese. Men historien er god!

Anonym sa...

I jula leste jeg Veke 53 av Agnes Ravatn, umiskjennelig ravatnsk, altså ironisk/vittig/humoristisk, og krimboka Piken på toget av Paula Hawkins, slett ikke verst. Jeg har også kommet halvveis i Gunnhild Øyehaugs bok Undis Brekke, fornøyelig skrevet med handling fra akademika, og den delvis selvbiografiske Svart belte av Marianne Clementine Håheim. Hun skriver innsiktsfullt om det å leve med anoreksi, sørgelig aktuell i disse dager.

Anglofilia sa...

Helt imponert over både antall og spennvidde i det folk kaster seg over! Well done! Sjøl sliter jeg med konsentrasjonen når jeg skal lese, men jeg kjøper fortsatt ufortrødent masse bøker som egentlig bare samler støv. Det er utrolig irriterende å ha blitt slik etter mange år som erklært lesehest. Jeg har fisket fram Trygve Gulbranssen-trilogien om Bjørndalsfolket nå(Og bakom synger skogene , Det blåser fra Dauingfjell, Ingen vei går utenom), en favoritt helt siden ungdomsårene. Har jeg veldig lyst å lese dem igjen. Men hverdagene er så travle og fragmenterte,og når kvelden kommer er jeg så trøtt at jeg gjerne må gi meg etter et par sider. Noen som har gode råd om hvordan man skal klare å holde seg våken etter kl 20 i disse mørketider...?

Eirin sa...

Jeg leser sekstitallet (verden som var min) av Ketil Bjørnstad. Den fikk jeg til jul av min far, og jeg liker den veldig godt så langt. I ferien fikk jeg lest fem bøker, blant annet meg, meg, meg av Kjersti Annesdatter Skomsvold. Dette er egentlig en barnebok men den passet perfekt til min humor....Den anbefales!

Anonym sa...

Jeg har lest de tre Robert Galbraith bøkene som har kommet og en Marian Keyes bok (The woman who stole my life). Lett lesing på meg, altså ;) Men det har vært deilig å kjenne på leselysten etter en høst der alle bøker var treige og vanskelig tilgjengelig. Jeg trengte en lese-opptur for å minne meg på hvorfor jeg elsker å lese bøker! Føler jeg (etter å ha lest om stedene) har tilbragt litt av julen i Londons gater og i Irland. :D

Glamourlektoren sa...

For tiden leser jeg Harry Potter bd 1 på engelsk. Vil en gang for alle få med meg denne moderne klassikeren på originalspråket - alle bindene. Frydefull lesning. Forstår barna mine fra den gang de var oppslukte av disse bøkene!

Ellers leser jeg fortsatt på biografien om Hulda Garborg av Arnhild Skre, og skal i gang med Merethe Lindstrøms siste roman Fra vinterarkivene. Jon Fosses Andvake-trilogi ligger også på vent. Er med i to lesesirkler som snart har årets første boktreff med de nevnte bøkene, så må få opp lesefarten!

Glamourlektoren sa...

Og til Anglofilia: Et råd er å gi etter for trøttheten om kvelden, om mulig, og heller stå opp litt før. Les evt litt sittende i senga om kvelden, og nyt å ha lagt deg tidlig! Drikk urtete og føl deg sunn og fornuftig :-) Om morgenen: Lag en ny kopp te og les en tjue minutters tid. Selvsagt hvis hverdagen gjør det mulig.

Anglofilia sa...

Tusen takk til Glamourlektoren! Jeg skal prøve det, ja!

Eple sa...

I jula leste jeg "Hercule Poirot's Christmas" av Agatha Christie (etter å ha lest varme anbefalinger fra Glamourbibliotekaren), og "Let it snow", en samling med tre ungdomsnoveller skrevet av John Green, Maureen Johnson og Lauren Myracle. Fornøyelig lesning! Akkurat nå leser jeg Lars Svendsens "Ensomhetens filosofi", som er full av kloke refleksjoner rundt et tabubelagt tema. Sist, men ikke minst har jeg fnist meg gjennom Jen Campells underholdende "Weird things customers say in bookshops", som var hysterisk festlig.

Anonym sa...

I jula leste jeg "Historia om det nye namnet" av Elena Ferrante og "Over det kinesiske hav" av Gaute Heivoll. Nå leser jeg "Coctaileffekten" av Marianne Fastvold.

Anonym sa...

I julen leste jeg "On Chesil Beach". Tror den var fjorårets litterære høydepunkt ( når jeg ser bort fra "The Children's Book ). En fantastisk liten perle.

Nå har jeg gitt meg i kast med Nobelprisvinner Patrick Modiano. Er uvant med fransk litteratur, og har startet forsiktig med "Søndager i august". Så langt virker den lovende.

Populære innlegg