torsdag, november 17, 2016

Julegavetips: Klassisk musikk fra 2016

Jeg pleier alltid å tipse om fine klassiske plater som jeg gjerne ville ha gitt bort (eller fått, om jeg ikke allerede har dem) i julepresang. I år tenkte jeg å ta for meg noen av årets nyheter! Denne gangen linker jeg primært til nettbutikken Presto Classical, for der kan man lytte litt til hvert spor før man evt. kjøper. Sjekk også MDT.co.uk - de kan i enkelte tilfeller være rimeligere, da de trekker fra den britiske momsen for oss utenfor EU. De norske utgivelsene kan man kjøpe hos Lawostore.no, i Lawos butikk som ligger under Oslo konserthus, eller i klassisk avdeling hos Eldorado bokhandel. Jeg vil tro enkelte avdelinger av Platekompaniet kan ha noe av dette, eventuelt i nettbutikken. 
Fiolinisten Lisa Batiashvili kom nettopp med sin nye plate, en innspilling av fiolinkonsertene til Tsjajkovskij og Sibelius, sammen med Staatskapelle Berlin og deres leder Daniel Barenboim. Det første jeg hørte fra denne plata var andresatsen fra Tsjajkovskij-konserten, forøvrig en sats som har fulgt meg siden tenårene, men jeg tror aldri jeg har hørt den blitt spilt så nydelig før. Og Sibelius-konserten... Stemningen i åpningen av første sats er alene verdt kjøpet. Denne plata er sikkerstikk-julegave!! Gi den til foreldre, svigerforeldre, søsken og gode venner! Jeg digger forresten at Deutsche Grammophon har begynt å blåse opp den gule logoen igjen til gamle dagers størrelse.

Som tidligere nevnt: Murray Perahia har gitt ut de franske suitene til Johann Sebastian Bach, som jeg har puslet litt med selv i perioder, og han spiller dem med glans. Han er en slags kong Midas, jeg husker da Händel og Scarlatti-plata hans kom, eller de engelske suitene til Bach - han behersker barokkmusikk så uendelig bra. (og alt annet, for den del)Mitsuko Uchida er en av mine yndlingstolkere av Mozart, og Schubert for den del - og hun gir stadig ut Mozart-konserter på Decca. Hun leder orkesteret selv, og årets utgivelse inneholder klaverkonsert nr. 17 og 25

Carolyn Sampson burde være et kjent navn for lesere av denne bloggen nå! (og musikkbloggen..)  Hennes nyeste plate er en samling lieder av forskjellige komponister med tekster av Paul Verlaine. Noen ganske kjente sanger, andre mindre kjente, noen helt ukjente. Carolyn passer til romanser fra alle epoker, det er det virkelig ikke alle som gjør. Jeg gråter når hun synger Bach, Mozart, Schumann, Hahn. Bratsjisten Lawrence Power ikke bare spiller bra, men er også svært interessant i sitt valg av repertoire. På årets utgivelse tar han for seg relativt ukjente samtidige komponister med Debussy og Ravel, og denne falt i smak i alle fall hos meg. 

Scarlatti-klaversonater mangler det ikke på, hverken i antall komponerte sonater eller i plateutgivelser. Jevgenij Sudbin er blant de som utmerket seg i år, han spiller på piano (ikke cembalo), og jeg synes han tolker disse sonatene meget elegant. 

Vil man ha litt nyere klavermusikk, kan jeg anbefale Bertrand Chamayou sin nye innspillinger av Ravels verker. Klangene, mykheten, uttrykket går rett i sjela. 
Er man glad i lieder av Schubert, finnes det utallige innspillinger å velge blant. Av de som er kommet de siste årene, vil jeg av hele mitt hjerte anbefale barytonen Florian Boesch sine. Han akkompagneres av Malcolm Martineau (glemmer aldri da jeg satt helt alene i en konsertsal og hørte han øve!). Florian Boesch har en praktfull stemme, myk, dynamisk og levende, uten å bli for intens i tolkningene sine.  Han har tidligere gitt ut Schwanengesang, Die schöne Müllerin og Winterreise, og årets plate inneholder en del enkeltstående lieder av Schubert

Yulianna Avdeeva vant den prestisjetunge Chopin-konkurransen i 2010, som første kvinnelige vinner siden Martha Argerich i 1965 (!), og har i år gitt ut en soloplate med musikk av nettopp Chopin, samt Mozart og Liszt. Hun er en flott pianist, som jeg hadde gleden av å høre i Paris for et par år siden. Collegium Vocale og Philippe Herreweghe er jo som kjent noe av det beste jeg vet, og i år har de bl.a. gitt ut ei plate med sjette madrigalbok av Carlo Gesualdo. Hana Blazikova på sopran, Peter Kooy på bass, Thomas Hobbs på tenor.. tre gode nok grunner til å kjøpe denne. Dette er praktfull musikk!

Pianisten Stephen Hough ga ut en for meg ganske ukjent klaverkonsert av Dvorák i år. Dette er virkelig ikke noe man hører hver dag! Visstnok veldig vanskelig å spille, i følge en pianist-kollega. Han har kombinert den med Schumanns praktfulle konsert, som man jo ikke kan ha for mange innspillinger av. 

Ebène-kvartetten ble jeg veldig begeistret for under Risør kammermusikkfest for en del år siden. I år kom de med en plate som inneholder en del forskjellig kammermusikk av Schubert, og de har med seg gjesteartister som Renaud Capucon på cello og Mathias Goerne på sang - her finnes nemlig også Schubert-lieder arrangert for strykere. 
Alexandre Tharaud, kanskje min nålevende yndlingspianist, kom i høst med selveste kronjuvelen av klaverkonsertene - nemlig Rakhmaninovs andre. Jeg får gåsehud bare jeg tenker på det. Jeg har ikke kjøpt den ennå, men rakk å høre på den på jobben før jeg gikk ut i permisjon, og den skal definitivt komme i hus snart. Det hjelper ikke at man har mange innspillinger av denne konserten fra før; for når det gjelder klassisk musikk er det ofte nødvendig å ha flere tolkninger. Og når Tharaud kommer med plate, kjøper jeg den. Denne er nydelig. Kjøp den til alle du er glad i!Norske utøvere:

Vårt fiolin-stjerneskudd Vilde Frang ga tidligere i år ut ei plate med fiolinkonserter av Korngold og Britten. Helt klart noe å ha i platesamlinga si. 

Christian Ihle Hadland, stor norsk pianist, ga ut albumet "The Lark" i sommer. Her spiller han et variert repertoire: Haydn, Borodin, Glinka, Schubert, og Brahms' op. 119 - sistnevnte er noe av det fineste jeg vet for klaver. 

Arvid Engegård og Nils Anders Mortensen ga nylig ut ei plate med fiolinsonatene til Schumann. Dette er kammermusikk jeg er veldig glad i! Marita Sølberg ga endelig ut en plate med operaarier i år! Den kan jeg på det varmeste anbefale. Hun er helt klart min norske yndlingssopran, og på denne plata med operaorkesteret og Fiore får vi Puccini, Mozart, Leoncavallo, Bellini, Verdi, Dvorák og flere. 


(Jeg må bare tilføye at det er veldig rart å skulle være borte fra dette i et helt år! Selv om det er dette jeg vanligvis jobber med, er det jo ikke JOBB for meg - det er også min aller største interesse. Men jeg abonnerer på Gramophone og vil nok forsøke å følge med så langt det er mulig. Takk og pris for nettbutikker...!)

Da håper jeg dere har fått en del inspirasjon til årets julegavehandel! Skriv gjerne i kommentarfeltet om dere ender opp med å kjøpe noe av dette; jeg synes det er veldig morsomt å høre om noen følger mine råd! Hvordan leveringstiden er nå er jeg usikker på, jeg ville nok bestilt så fort som mulig. 


1 kommentar:

Stine Arkeologine sa...

Takk for fine tips! Skal se om det blir litt julegaveshopping en kveld. ;-)

Populære innlegg