onsdag, desember 28, 2016

Kva las du no: Romjulsutgaven


Hva leser dere i romjula? Fikk dere fine bøker til jul som dere har kastet dere over? Her i huset ble det en fin liten fangst, alle tre fikk vi bøker, og vi ga naturligvis bort masse bøker også. 

Jeg leser "Outline" av Rachel Cusk, som New Yorker-litteraturkritiker James Wood anbefalte under Norsk-amerikansk litteraturfestival i september, og som jeg sporenstreks gikk til Tronsmo for å kjøpe. Hva jeg skal lese etterpå er jeg ikke helt sikker på ennå. Jeg har en lang tradisjon for å lese Jane Austen i jula, år etter år siden jeg var ca 21 og fikk "Emma" i bokklubben, eller russiske klassikere. I fjor leste jeg hele Krig og fred, året før var det Idioten, for mange år siden Anna Karenina. Jul og peis og nyttår er med andre ord klassiker-tid for meg. Vi får se!22 kommentarer:

Hermia Says sa...

Check på rysk klassiker - läser för stunden Turgenjevs Fäder o söner. Har några andra äldre böcker i högen, bl a Thackerays Vanity Fair och en av Graham Greene. Och så har jag The Nearest Thing to Life av just James Wood i traven. Jobbar den här veckan, har ferie i nästa och ser fram emot att krypa upp i soffhörnet med någon av dessa (eller något helt annat..).

Elisabeth sa...

Jeg forsøker å komme meg gjennom "Den tidsreisendes kvinne", ei bok jeg fikk via en kjedegreie på fjasboka. Har kommet 1/3 gjennom den, og den er fascinerende. (Men ikke noe jeg ville kjøpt selv, tror jeg.) Jeg leser den på senga, et kapittel eller to før jeg legger meg.

Til jul fikk jeg den tredje boka i utvandrer-til-amerika-trilogien til Edvard Hoem. Elsk! Må bare lese ferdig bok #2 i serien først...

I tillegg ga mitt lokale bibliotek (Stormen) bort bøker før jul, og jeg henta meg seks stykker, sådet blir nok endel lesing fremover. Været inviterer mer til inne- enn utesysler for tida!

Anaruh sa...

Jeg leser Krig og fred og Mansfield park litt om hverandre. Med andre ord rett inn i dine lesetradisjoner :)

K sa...

Jeg leser De urolige av Linn Ullmann. Svært god! Dessuten har jeg lest Herkules Poirots Christmas og 4.50 from Paddington foran peisen og juletreet. God leseromjul!

Anonym sa...

Jeg leser Om sommeren av Knausgård, og synes den er skrekkelig ujevn, men til tider glitrende. Så har jeg Dept of speculation av Jenny Offill liggende - den gleder jeg meg til. Cusk står også på leselista mi - har sett noen utdrag og syntes det så utrolig fint ut! Lotta

Anonym sa...

Nettopp ferdig med Vigdis Hjorts siste, Arv og Miljø som jeg fikk i julepresang. Den var utrolig bra! Hjort skriver bare bedre og bedre. Så har jeg hentet Ingrid Brekkes bok om Angela Merkel på biblioteket, og såvidt startet på denne. Ser lovende ut.

Fortsatt god juletid til alle!

Birgitte sa...

Jeg er på vei til hytToolsCite this Export citation file
"Båten om dagen : minne frå eit samliv 1946-1970", der Halldis Moren Vesaas skriver om sitt samliv med Tarjei Vesaas, en bok jeg fant i bokbyen i Fjærland i sommer (som jeg vil tro vil være et perfekt reisemål for deg!), diktantologien "Dikt og forbannet løgn" basert på NRKs kåring av Norges 100 beste dikt. I tilllegg tegneseriebøker "60 kvinner du skulle ha møtt" av Marta Breen og Jenny Jordahl, som jeg fikk til jul. I tillegg en artig liten bok jeg kjøpte i museumsbutikken på Whitney musum i NY i høst: "Daily Rituals - how artist works" av Mason Currey, som tar for seg alle de sære og ofte outrerte daglige rutinene og vanene til en rekke forfattere, komponister, kunstnere og artister. Fellesnevneren ser ut til å være at frembringelse av stor kunst krever særdeles rigide rutiner.

Eple sa...

Jeg leser Lev Tolstojs "Anna Karenina", etter å ha fått den anbefalt som passende romjulslektyre fra denne blogg (det må dog sies at jeg har brukt hele desember måned på boka, men den er absolutt verdt tida!)

Anonym sa...

Jeg har brukt ganske lang tid på å komme meg gjennom John Irvings 'Avenue of Mysteries', en ganske bisarr historie i ekte Irving-stil. Har strevd litt med å henge med i fortellingen, men det var noe som traff meg der. Ellers blir det nok noe John Grisham og Edvard Hoem, siden de bøkene ligger veldig tilgjengelig her jeg er på besøk:) Ønsker alle gode leseopplevelser videre i jula.
Reggy.

Kjersti sa...

De siste dagene har endelig roen til å lese vært til stede, etter litt for hektiske dager rundt julaften. Noe å lære av neste år! Jeg leser To søstre av Åsne Seierstad, parallelt med Du skal elske lyset av Margaret Skjelbred. Fengslende begge to, gleder meg til hver lesestund.

Dahlia sa...

Jeg har lest Juleroser, juleheftet som Herborg Kråkevik har gitt ut. Likte godt bidraget til Kim Leine og artikkelen til Arnhild Skre om Theodor Kittelsen. Fin tradisjon å gjeninnføre, disse juleheftene. Og så har jeg så vidt begynt på Året av Tomas Espedal.

barnebibliotekaren sa...

Jeg har fått lest mindre i julen enn jeg pleier, men jeg har kommet meg gjennom et par krimbøker. Akkurat nå leser jeg I hvert øyeblikk er vi fortsatt i live av Tom Malmquist. Den er fantastisk fin, men innimellom gjør den så vondt at jeg må ta et avbrekk med noe helt annet. Lesebunken blir høyere og høyere, men jeg gleder meg til et nytt leseår!

Anonym sa...

Jeg holder stadig på med A brief history of seven killings, skrevet av Marlon James. Befinner meg akkurat nå i hva jeg tror er noen ganske ruspåvirkede hendelsesbeskrivelser som på engelsk kanskje blir av det i overkant forvirrende slaget. Liker boken godt allikevel :)

Oda sa...

Eg les Italo Calvino si bok If on a winter's night a traveller. Boka skal visstnok vere ganske så forvirrende dei første 5-6 kapittla for så å bli ei fantastisk leseoppleving. Så hittil er eg utruleg fanga i Calvino si forteljarstemme, dog utan heilt å skjønne kvar boka går hen imot. Eg har også med meg Paul Auster si Winter Journal, men trur kanskje eg ikkje får lese den før til januar.

Julia sa...

Leser Foucaults pendel av Eco, men det går litt treigt. Palmesus og havet frister mer enn tempelriddere. Fortsatt god romjul ønskes alle her inne!

Tigram sa...

Eg har lese "Nei og atter nei" av Nina Lykke. Velskrive og mykje som var tatt veldig på kornet. Men litt slitsamt med så mange poeng fortløpande. No er eg godt i gang med "Maud og Aud. Ein roman om trafikk" av Gunstein Bakke Den er meir krevjande, men gir meg samstundes meir. Boka er svært visuell og har eit flott språk. Julia: Eg las 3/4 av "Foucault's pendulum (veit ikkje om egkan skulde på at den var på engelsk) to gonger og gav opp. Det var ei lette å få boka ut av hylla og levert til loppemarknad. Glamourbibliotekaren: Imponert over at du klarer å samle hjernen til lesing i denne fasen.

Maren sa...

Jeg er nettopp ferdig med Austers "Leviathan", og har startet på "Bare et lite sammenbrudd" av Ebba Haslund. Fint med god variasjon! Til jul fikk jeg en bok om teens historie, og en nydelig barnebok til hun i magen <3

Eirin sa...

Jeg fikk Arv og Miljø til jul, så den gleder jeg meg til å lese. Ellers har jeg vært på biblioteket og plukket med meg litt forskjellig for hytteturen i helgen. Og ikke minst har jeg plukket med meg Northanger Abbey fra pappa sitt bibliotek. Håper leselysten blir med inn i 2017 også!

Stine Arkeologine sa...

Jeg leser "The shepherd's life. A tale of the Lake District" av James Rebanks, og er bergtatt! Den kom ut på norsk også i høst og heter da "Sauebondens liv", og jeg anbefaler den av alle gode grunner som finnes for å lese en bok. (Og jeg kunne sagt veldig mye mer men det får heller bli en bok i seg selv en dag). :-)

Leser også "Letters of note. Correspondence deserving of a wider audience", en samling av uforglemmelige brev fra personer verden over (norsk oversettelse heter "Bemerkelsesverdige brev"). Korrespondenter er Jack the Ripper, Hitlers nevø til Roosevelt, Gandhi til Hitler, Beethoven, Kurt Vonnegut, Mick Jagger, Einstein og mange andre, også ukjente personer, og jeg vet nesten ikke hvordan jeg skal beskrive en slik samling annet enn å si at alle brevene gjør sterkt inntrykk. Og at jeg håper dere vil lese den!

Så morsomt med alle tips her!

Anonym sa...

Endelig tid til sammenhengende lesing, og med gode bøker, har det gitt den fine, rolige (jule)stemningen. Kan anbefale Å dykke etter sjøhester - en bok om hukommelse, som jeg akkurat har avsluttet og med glede forteller mine omgivelser om! Nå leser jeg 60 damer du skulle ha møtt, perfekt når man bare har noen minutter av gangen og Hålke av Helene Uri. Litt usikker på hva jeg synes om siste.

Setter stor pris på alle tipsene her inne!

-lutt

Rannveig sa...

Jeg har akkurat begynt på "M train" av Patti Smith, en slags springende memoar hvor hun skriver både om fortid og nåtid. Jeg liker stemningen og språket veldig godt. Ellers vil jeg anbefale serien "The Stormlight Archive" av Brandon Sanderson. Jeg ble akkurat ferdig med bok nummer to og den var fullstendig umulig å legge fra seg. Noe av det beste jeg har lest innen fantasy-sjangeren på veldig lenge.

Ingerid sa...

Leser To søstre av Åsne Seierstad. Begynte i går og leste til langt på natt. Slik skal sakprosa skrives, men det er også hjerteskjærende. Ellers fikk jeg de to siste i Napoli-kvartetten til jul, men venter litt med dem til det roer seg på jobb. Forresten har mannen snakket varmt om Sauebondens liv, så kanskje den skal få rykke opp i bunken? Stabelen på nattbordet nærmer seg halvmeteren...

Populære innlegg