fredag, november 30, 2007

Let's talk about...


La oss snakke litt om forbruk igjen, for det er en sak man aldri blir ferdig med å diskutere. Det er skremmende å lese om vårt overforbruk i november og desember. Vi går bananas med kredittkortet og kjøper ting vi overhodet ikke har bruk for, både til oss selv og andre. Jeg husker ikke hvor mange tusen kroner gjennomsnittsnordmannen bruker på julegaver, men det var iallefall mye. Og vi lever i en nærmest tacky overflod, vi har mer penger enn noensinne og bruker mer enn noensinne. Og kanskje mer gjeld enn noensinne også, etter flere år med lav rente? Jeg skrev litt om dette i fjor, og trekker det fram igjen ettersom det er dagsaktuelt.

Å kunne kjøpe hva man vil som man kanskje ikke har bruk for, og å gjøre det umiddelbart, gir sjelden noen glede. Å gå og lengte etter noe man virkelig har lyst på, gir trippel glede: Det er hyggelig å lengte og drømme. Det er hyggelig når man endelig kjøper det. Og det er hyggelig å glede seg over tingen i ettertid når man kan bruke den. Et godt eksempel: Da renta var høy for noen år siden, hadde jeg veldig lite penger til overs hver måned. Jeg tillot meg å kjøpe én ting hver lønningsdag, og dette planla jeg i ukesvis i forveien. En måned kjøpte jeg en fin stor Roy Kirkham-tekopp hos kjøpmann Mysterud på Sagene, og dette er stadig min favoritt-tekopp. En annen måned kjøpte jeg et par grønne funklende øredobber til 129 kroner, og disse er stadig blant mine favoritter. Disse innkjøpene husker jeg mye bedre enn noen andre, fordi de var gjennomtenkte fra ende til annen.

Kritiske tunger har det med å si "jammen du oppfordrer jo til storforbruk i bloggen din" når jeg setter i gang med mine moralprekener. Hvis det er den oppfatningen jeg gir, har min misjon mislyktes - i allefall overfor den personen. Jeg ser at mange blir interessert i ting jeg legger ut bilder av, f.eks. kjoler, og lurer på hvor de kan få tak i den, hvor mye den koster, og at de seriøst vurderer å kjøpe den. Fair enough forsåvidt, ser man noe fint vil man kanskje ha det, men min hensikt har aldri vært å oppfordre noen til å kjøpe disse tingene. Det er ikke det det handler om. Jeg kan ikke ta ansvar for hvordan bilder av vakre ting påvirker leserne. Jeg viser bilder man kan drømme seg bort i og la seg inspirere av. Man kan ikke la være å nyte synet av en Anthropologie-kjole bare fordi den ikke er mulig å få tak i her i Norge. Det handler altså om inspirasjon, kanskje til å finne ut hvordan man kan sette sammen ting man allerede har, eller kanskje ved å legge til én ny ting (eller gjerne second-hand).

Jeg vil gjerne minne om
listen over julegavetips igjen. Gi hverandre gavekort på sosialt samvær til etter jul ; januar har en tendens til å bli litt dau på den fronten! :)

Thanks for reading!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Jeg synes du gir et flott bidrag i disse miljøtider! Du har mange gode tips som jeg prøver å implementere i min egen hverdag! Mindre penger til shopping - mer til nytelse og opplevelser!

Nanne sa...

Ja, dette var "food for thought" i en tid som for mange ser ut til å stå i shoppingens tegn.....Tusen takk for en inspirerende blogg og mange gode tips!

Jeg avskyr å gå i butikker nå før jul på grunn av alt maset og kjøpepresset, og prøver å handle de fleste gavene på nettet. Ønskelister er innhentet fra familien, så nå gjenstår det bare å finne ut hvilke ønsker som er innenfor årets relativt moderate gavebudsjett.

Glamourbibliotekaren sa...

Frekkas: Nemlig! :)

Nanne: Bare hyggelig, og jeg forstår deg godt - å stå i kø inne på en butikk som spiller Bettans Jul i november står for meg som helvetes forgård...

Anonym sa...

Synes du burde oppfordre mer til å lage julegavene man gir bort selv. Det viser at man har brukt omtanke og tid på gaven, og dermed får den en affeksjonsverdi, noe man faktisk er glad for å ha, selv etter 5-6 år.
Hvis man er litt kreativ, kan man finne mye fint til, f.eks. julekrans, i skogen. Da får man i tillegg kommet seg litt ut i frisk luft!
Ja til mer natur, sier nå jeg!:)

Glamourbibliotekaren sa...

Malin: Jo det er klart, hjemmelagde julegaver er kjempefint. Jeg nevnte mat/julebakst/satf/syltetøy i den julegaveposten min fra forrige uke, men det er klart mer "crafty" ting som håndarbeid osv er supert også! Bra tips!

Anonym sa...

Siden både jeg og samboeren studerer igjen, tenkte vi i fjor at det skulle være økonomisk å lage gaver selv. Jeg laget 4 sjal (2 heklede og 2 strikkede), og strikket 1 lue og 1 par pulsvarmere. I tillegg laget vi sjokoladekonfekt med hjemmelaget marsipan, fylt med forskjellige brennvin og likører.

Spesielt økonomisk var det dog ikke. Å lage ting av dårlige materialer er jo ikke noe gøy, så vinningen gikk opp i spinningen :)

I høst prioriterte jeg å strikke genser til valpen (hun har ikke noe særlig underull), så det eneste jeg har fått tid til er en liten kjole til niesen.

Glamourbibliotekaren sa...

Om ikke økonomisk, så var det sikkert veldig hyggelige gaver å få!

Den eneste tingen man bør tenke på når man lager skjerf og luer og sånt, er at man lager noe som passer til mottageren. Jeg kjenner ei som en gang fikk et skjerf strikket med underlig garn i off-white og beige og grått med masse tråder og klumper - det så ut som en katt hadde kastet opp på det! Eeewww. Det ble naturlig nok aldri brukt :-D

Anonym sa...

Hehe, jeg var smart nok til å spørre mottakerne om farger og garnkvalitet ;) Heller avsløre gaveplanene enn å bruke masse tid på å lage noe som ikke faller i smak :)

Populære innlegg