søndag, mars 07, 2010

Hvem skal man heie på?



Så er det tid for å vurdere hvem man skal holde med, etter å ha bodd hos Oslo kinematografer (og i videosjappa) de siste tre ukene. Jeg har sett alle filmene nedenfor, med unntak av tre som ikke har hatt premiere her ennå - "The blind side" (jeg var syk da jeg skulle se den på førpremiere), "The last station" og "The messenger". De er markerte med blått. For ordens skyld: Jeg har ikke blogget om alle filmene jeg har sett.



Beste kvinnelige hovedrolle:
  • Sandra Bullock (The blind side)
  • Helen Mirren (The last station)
  • Carey Mulligan (An education)
  • Gabourey Sidibe (Precious)
  • Meryl Streep (Julie & Julia)
Det er alltid litt kjedelig når man ikke har sett alle hovedrollefilmene. Men av de tre jeg har sett, synes jeg alle fortjener prisen på hver sin måte. Meryl var strålende som Julia Child, og når jeg tenker på de forskjellige rollene jeg har sett henne i de siste par årene - sylskarp og arrogant motemagasin-redaktør, nonne, bohem og kjendiskokk, må jeg si at hun rager høyt der oppe på favorittlistene mine på en permanent basis. Allikevel, Gabourey Sidibe var så knallgod i Precious, det er nesten skremmende å tenke på at hun er helt fersk i filmverdenen.


Beste mannlige hovedrolle:

Her har jeg sett alle. Egentlig blir jeg glad uansett hvem som får den. Hvis jeg MÅ velge én, holder jeg kanskje en knapp på Morgan Freeman. Hans Mandelatolkning gjorde inntrykk.





Beste kvinnelige birolle:

Vanligvis liker jeg Penelope Cruz, men i Nine forstår jeg ikke helt hvorfor hun er nominert for sin rolle. På grunn av dansinga? Sangen? Jeg vet ikke. De to fra Up in the air var bra, Maggie Gyllenhaal likeså, men Mo'nique i Precious skiller seg VIRKELIG ut her. Makan til tolkning av ekstremt miljøskadet og syk karakter!!



Beste mannlige birolle:
  • Matt Damon (Invictus)
  • Woody Harrelson (The messenger)
  • Christopher Plummer (The last station)
  • Stanley Tucci (The lovely bones)
  • Christoph Waltz (Inglourious basterds)
Harrelson og Plummer kan jeg ikke uttale meg om. Matt Damons rolle i Invictus var litt for kjedelig og anonym til å la han få ordentlig spillerom, men både Tucci og Waltz var gode til å spille riktig creepy menn på hver sin måte. Sistnevnte var virkelig prototypen på neat psykopat i uniform - jeg tror kanskje jeg heier på han.




Beste regi:
  • James Cameron (Avatar)
  • Kathryn Bigelow (The hurt locker)
  • Quentin Tarantino (Inglourious basterds)
  • Lee Daniels (Precious)
  • Jason Reitman (Up in the air)

Bigelow!! Bigelow!! Og Tarantino og Daniels hakk i hæl, men her holder jeg virkelig med Hurt Locker altså. David mot Goliat (Avatar), eks-ektepar mot hverandre, det gjør det jo ekstra spennende.




Beste film:
Her tror jeg nok også jeg holder med The Hurt Locker. Precious var kanskje den som gjorde aller, aller mest inntrykk, man kjente den virkelig fysisk i kroppen lenge etterpå, så den kan også gjerne få prisen. An Education var fin, jeg likte jo også Up in the air, Inglourious Basterds var intens og veldig bra, og A Serious Man fortjener også å få et eller annet - det er ikke enkelt å holde med bare én her. Up var søt, men beste film får den neppe. District 9 var også bra selv om jeg personlig ikke har så høy terskel for slim og splatt. Avatar, bevares, jeg respekterer Cameron for å ha guts til å lage en sånn film, og man kan sikkert få mye hygge av den teknikken framover, men storyen kom jo for tjue år siden og het Danser med ulver. Jeg vil helst ikke at Avatar skal få altfor mange priser, i allefall ikke beste film.

Så får vi se hva som skjer. Glamourbibliotekaren tar straks noen timer i drømmeland, før det blir klart for rød løper omkring kl. 02. De store nettavisene lokker også med liveblogging, men i fjor lå de opptil flere minutter etter denne bloggen - så dere vet jo hvor dere bør holde dere. Vi ses!

7 kommentarer:

instance sa...

Er forsåvidt endel likheter med Avatar og Pochahontas også. :)

http://www.thefunnyblog.org/2010/01/11/avatar-pocahontas/

Anonym sa...

Hei!
Fin oppsummering før den store kvelden. Lurer på om du vet om NRK kommer til å ha en oppsummering eller en reprise av nattens show en av de nærmeste dagene? Jeg er allerede trøtt, skjønner ikke hvordan jeg skal holde ut!
Irenuccia

Leila sa...

I år er jeg kjedelig nok enig med favoritt-oddsene, utenom beste kv. hovedrolle - Meryl Streep var helt fantastisik som Julia, og Sandra Bullock (som er favoritt) synes jeg overspilte litt. Å ikke gi den til Meryl vil være å ta henne litt for gitt, synes jeg - såå mange utrolige rolletolkninger, og så har hun bare fått 2 Oscar...

Jeg strides mellom Hurt Locker og Avatar som beste film. Avatar er uten tvil temaet som jeg vil skal prege 2010 for ettertiden, ikke krig - men The Hurt Locker er en mye bedre film filmatisk og kunstnerisk sett, må jeg innrømme.

Mo'nique er selvskreven i mine øyne;-)

Jonas Lie sa...

Lykke til natt! Måtte de beste vinne!

Økologisk rock sa...

For de som ikke vil vente på NRK: her er livestreaming fra den røde løper:

http://www.livestream.com/aplive

Leila sa...

Oi, takk Oslo! Nå ble jeg litt satt ut over at den røde løperen startet før NRK sender derfra...burde ikke stolt på de helt, hrmpf.

Mari sa...

Det var morsomt at du skrev det, jeg tenkte også på Danser med ulver da jeg så Avatar. Har ikke sett noen andre, så spenningsnivået var egentlig ikke særlig høyt.

Populære innlegg