torsdag, september 01, 2011

Stem - på biblioteksatsning!!


Nå er det valgkamp. Hvis noen ikke har bestemt seg for parti å stemme på, eller ikke vet helt hvilke saker dere skal gå etter, anbefaler jeg å se hva de ulike partiene sier om biblioteksatsning i kommunen dere bor i. For meg er det helt ufattelig at kommunene kutter i bibliotektilbudet - det er som å late vannet i sine bukser for å holde seg varm. Biblioteket er en av de eldste institusjonene i verden, de hadde biblioteker i oldtiden, de visste å samle og spre og sette pris på kunnskap. Vi kan da fanden meg ikke være dårligere nå i vår opplyste tid! Er vi kanskje ikke så opplyst allikevel? Da kan vi jo prøve å bli det - men da må vi ha biblioteket. Og vi må ha det der folk bor, ikke bare i nærmeste litt større by. Man må sørge for at barn, unge og eldre kan komme seg til et bibliotek på egen hånd, uten å være avhengig av å bli kjørt dit. Og det er så viktig å få inn vanen med å gå på biblioteket så tidlig som mulig - for oppdager man gleden over å lese og lære nye ting når man er ung, vil man ha så mye lettere for å lese dokumenter og lover og sakspapirer og pensum og partiprogrammer og kronikker og kontrakter med små skrift og alt annet man må lese som voksen. Det skremmer meg at flere og flere kommuner kutter i tilbudet, som NRK melder om i dag.

Derfor kjører jeg en reprise av min hyllest til biblioteket, som jeg skrev i februar i år:
------------------------------------------

2. februar 2011: HYLLEST TIL BIBLIOTEKET av Glamourbibliotekaren.I går kveld dro vi til biblioteket, og da lykkefølelsen kom flommende straks jeg skred over dørterskelen, tenkte jeg at det var på tide med en hyllest til biblioteket her i bloggen. Mitt nærmeste folkebibliotek er lyst og fint, med hyggelige hjelpsomme bibliotekarer og innbydende bokhyller. Og en interessant filmsamling! En rekke tidligere Oscarvinnere og andre klassikere, både norske og utenlandske - slike man ikke finner på Platekompaniet. Bøker, aviser, tidsskrifter, plater, filmer, folkeopplysning, viktig informasjon - helt gratis. Alle har tilgang på det samme, alle har like muligheter uansett bakgrunn. I biblioteket er alle velkomne.

Å få sitt eget første lånekort er stort for et barn. Det innebærer anerkjennelse og ansvar. Jeg fikk mitt da jeg var fem, etter å ha snyltet på mine storesøstre en stund. Biblioteket lå i nabohuset, og jeg var der så ofte og lenge jeg kunne. Jeg lånte en diger bunke bøker og leverte dem inn samme kveld, eller satt på lesesalsplassen og spilte brettspill med venner. Jeg lekte bibliotek hjemme, og stemplet ivrig på små kort som lå bak i bøkene mine. Min første jobb var å være vikar i det samme biblioteket da jeg var 14. I albumet mitt fra den tiden finnes et bilde av en fjortis med halv hestehale, tilbakelent i bibliotekarstolen med armene i kors og bena slengt oppå den grå kommunale folkebibliotekskranken. Ti år senere var jeg halvveis i bibliotekarstudiet. Det var nok innerst inne aldri noen tvil om hva jeg ville bli når jeg ble stor.

Biblioteket er et fristed, uten grenser for hvor mye viten man kan tilegne seg. Det er demokrati og ytringsfrihet og kultur og kunnskap. Og kunnskap er makt. De politikerne som nedprioriterer dette unike tilbudet til befolkningen, har åpenbart ikke vært bibliotekbrukere i særlig grad. Man bør gi alle barn muligheten til å få et livslangt forhold til biblioteket. Framtiden ligger jo hos dem.

Dette kunne jeg ha skrevet et flerbindsverk om. Det føles nesten overfladisk å skrive så kort.


Jeg er glad og stolt over å være bibliotekar. Ett av de mest klassiske bibliotek-relaterte sitatene kommer fra den romerske filosofen Cicero - og jeg kan skrive under på følgende:

"Har du en hage og et bibliotek, mangler du intet."

(i min definisjon av biblioteket inngår også en platesamling)

Gå til ditt bibliotek i dag, slep med deg en sekk bøker hjem og LES!


--------------------------------------------


- og her er de fine kommentarene dere skrev den gang.Så tenk på dette når dere avgir deres stemme. Hvilke partier har bibliotek i partiprogrammene sine, hvilke partier vil bevare gratisprinsippet og satse på dette nødvendige tilbudet som vi trenger så sårt? De fleste, håper jeg. Men jeg frykter at flere har glemt det.

6 kommentarer:

Katarina Storalm sa...

Hundre prosent enig! Flott at du bruker bloggen til å sette inn et viktig budskap i valgkampinnspurten!

Har du forresten lest denne fantastiske lille teksten av Philip Pullman til hyllest og forsvar av bibliotekene? Du finner den her: http://falseeconomy.org.uk/blog/save-oxfordshire-libraries-speech-philip-pullman

Jeg storkoste meg når jeg leste den.

Glamourbibliotekaren sa...

Ah, strålende! Takk for linken!

Løvemunn sa...

Mine neonrosa fredagslepper og nytøyde stemmebånd istemmer et rungende hurra for bibliotekene!

Maren sa...

Jeg elsker biblioteket! Etter å ha jobbet der i to måneder i sommer, så har det virkelig gitt mersmak. Både til senere jobb og ikke minst for mitt engasjement, som om mulig, kanskje er enda større enn før. <3

koristen sa...

Bibliotekarhjertet banker under øyenstikkerbrosjen :-)))

Leila sa...

...og må jeg få føye til at det er fint å sette seg litt inn i hvert partis politikk, ideologi og praktiske politikk - ikke bare lese deres valgprogram eller høre på løftene.

I går fikk jeg f.eks. en valgbrosjyre fra Frp i posten, der de skrøt av sin biblioteksatsing. Nøf said.

Hilsen Statsviter-Leila.

Populære innlegg