lørdag, januar 26, 2019

Svar på spørsmålene deres, del 3






Jeg trenger tips til hva jeg skal kjøpe til faren min i bursdagsgave! hilsen Karen (som rødmende innrømmer at jeg har fulgt dine tips i enorm grad, og at jeg til og med har kjøpt syrin oolong i den lille tebutikken i latinerkvarteret...)

Haha! Lette du opp den lille butikken?! Ja, da har du lest bloggen nøye og virkelig gått i mine fotspor, vet om flere som bruker Parisguiden min for alt den er verdt! Håper du likte syrinteen da, det gjør i alle fall jeg! :)  Bursdagsgave til far: En LP av Coltrane ("Blue Train" eller "A Love Supreme" for eksempel), Paul Austers "4 3 2 1", en cologne fra Frederic Malle, en ny trillebår til hagearbeid, ordentlige barbersaker som man kjøper i spesialbutikker.



Linn: Tips til hage og plantehold i stua :) 

Jeg tror, som jeg nevnte i forrige svarrunde, at tipset er å lære seg hva slags stell hver enkel plante trenger. Lån ei bok på biblioteket! Ta avleggere, lag nye planter, ikke fortvil når "moderplanten" dør - for det gjør den gjerne. Viktig lærdom: Planter lever ikke evig, men ved å ta avleggere kan man "ha den" i mange år allikevel.





Randi: Mine spørsmål handler vel om mine egne dilemma, så ta de for det de er! Hva tenker du og dine lesere om hva vi, hver og en av oss, kan og bør gjøre i forhold til klima, med store ord; redde verden? Er det ok f.eks å - fly? - kjøpe mat, blomster, klær, ting osv som har blitt frakta hit med fly? Hva slags grenser har du/dere?

Viktig og vanskelig spørsmål! Jeg har helt bevisst kuttet ned på flyreiser det siste året, men for min del fører det altså til at jeg ikke får besøkt barndomshjemmet så ofte som jeg skulle ønske. Når man jobber fulltid og stort sett bare kan reise i helgene, og togreisa blir såpass lang at man 1) vegrer seg for å ha med toåring, og 2) ikke rekker å komme fram før man må dra hjem igjen, blir det vanskelig å velge tog. Så da blir det ingenting. Men det er jo heller ikke bra, for jeg vil jo dra hjem i blant. Dette grubler jeg mye på! Men jeg synes absolutt det er et poeng å ta mindre fly, det mener jeg virkelig. Jeg handler mye mindre på nettet nå enn tidligere, mye på grunn av det du nevner - at varene skal fraktes med fly fra den andre siden av planeten. Jeg bestiller aldri hjemlevering av noe som helst, fordi jeg synes det er koko at et bud skal kjøre hjem til meg med noe jeg kan hente selv når jeg allikevel kjører forbi posthuset med buss. Vi har så mye penger nå at vi har råd til å leve i luksus og ikke tenke så mye på kostnadene for kloden, men det er nok bare et tidsspørsmål før vi alle må kutte ned på livsstilen vår og leve mer sparsomt og gjennomtenkt. Vi kan like gjerne begynne nå, jo før jo heller.


Karen: Jeg er glad i å strikke og særlig til barn av venner av meg siden jeg ikke har barn selv. Da er det selvsagt bra å spørre barnets foreldre hva de ønsker, men det fjerner jo overraskelseselementet. Dermed kan det skje at jeg strikker kjoler, bukser, genser, luer og votter som jeg har lagt mye arbeid i og synes er kjempefine, men som jeg aldri ser i bruk. Derfor er spørsmålet mitt til deg: Hva tenker du er bankers å lage til små/mellomstore barn der plagget nokså sikkert vil bli tatt i bruk? Og hvilke håndlagede gaver til ditt barn har du satt pris på å få?

Vi bruker ullgensere og -bukser hver dag (til soving i barnehagen), strikkevotter og -luer (til trilleturen til og fra barnehagen), og ellers bruker vi mye strikkejakker om våren og høsten. Og dresser! Babytepper! Vi har arvet masse strikkeklær og hun har en strikkeglad bestemor, så vi har ganske mye - men bruker det også mye. Vi har fått noen plagg av andre som vi ikke har fått brukt så mye, kanskje bare én gang før hun vokste ut av dem, og det er slike penkjoler som man bruker kun i jula o.l. Veldig fine, men ikke så anvendelige i lengden. For fine til hverdags; man vil jo ikke søle på dem... Og barn vokser i racerfart, og stivpynta-anledningene er få. Det er sikkert lurt å spørre før du går i gang med akkurat slike ting. Hvis du skal legge mye arbeid i noe, er det jo fint om det er noe som blir brukt tilsvarende mye! Så jeg ville spurt dem, og ikke lagt så mye vekt på at overraskelsen blir borte. Så slipper du å bli lei deg, de slipper å få dårlig samvittighet (dette vet jeg mye om), og best av alt: Klærne blir brukt. Men når det gjelder mer hverdagslige klær - kjør på. I vårt kalde land tror jeg nok det meste av ull er velkomment! Fine gensere som er enkle å ta av og på; kan ikke tenke meg annet enn at det er bruk for denslags.

Andre håndlagede gaver vi fikk som var kjærkomment: Babynest! Vi fikk jo et nest av en bloggleser! Vi brukte det hver dag helt til hun vokste ut av det, og da hadde vi et litt større ett som min svigermor sydde til oss. 




Florisa: Det Randi spør om er kjempeinteressant! Handelsindustrien er skremmende. Det jeg ønsker er tips til oss som mangler grønne fingre. Hvordan får jeg orkideen til å blomstre på nytt? Jeg prøver, men den ser dårlig ut. Hva gjør du med rosene i hagen om vinteren? Og hvordan holder du lusen unna? Et «slik klargjør du hagen din til sommeren» innlegg hadde også vært topp. Ellers vil jeg veldig gjerne se mer av det koselige hjemmet ditt! Barnerom er også kjekt å se.

Orkidé har jeg ikke hatt på mange år, men jeg husker at hovedingrediensen der var tålmodighet. Det kunne jo ta flere år mellom hver blomstring! Rosene i hagen får overvintre ute uten at jeg gjør noe som helst, det går som regel bra her vi bor. Lusene klarer jeg ikke å holde unna, men blir det for ille, sprayer jeg på litt grønnsåpevann eller noe. Jeg tror jeg har en litt avslappet holdning til dette, for hvis vi skal ha full kontroll og ha orden på absolutt alt i vår store hage, rekker vi ikke å nyte den og å slappe av. Ting dør og må erstattes, sånn er det bare. Noen år blomstrer ikke epletreet, et annet år blomstrer ikke georginene. Ny sjanse neste år! Jeg skulle gjerne lest et innlegg om klargjøring av hagen til sommeren selv jeg, hehe. Jeg kan ikke nok om emnet, men heldigvis er det andre hageblogger og hageprogrammer og ikke minst bøker og blader som kan hjelpe oss. Norsk hagetidend! Flere bilder av hjemmet vårt kommer helt sikkert etterhvert, hyggelig at du vil se mer! (Noen få bilder fra rommet hennes kan du se her.)  



Bokdoktor: Spennende med spørretime! Eg har merka meg at du også digga Mrs. Maisel på Amazon Prime- tips til serier for og fylle tomrommet/ har du nokre favoritttvserier? Eg har ein nyfødt no og koser meg med det! (ja, ein kan faktisk lese masse i permisjon- til no!). Har du tips til bøker ein tidlig kan begynne og lese sammen med den vesle poden (som ein sjølvsagt ønsker skal bli like bokglad som ein sjølv! )

Ja, hvordan skal vi holde ut til neste sesong Mrs. Maisel, som de knapt har begynt å filme! Jeg har ikke noen favorittserier annet enn gamle Gilmore Girls og New Girl egentlig, men prøver å pløye meg gjennom diverse på NRK som jeg ikke fikk med meg da det gikk - Brenner live, Lisenskontrolløren osv. Og tips til barnebøker; hvor skal man begynne... Pekebøkene til Kari Grossmann har vært populære hos oss. Bilder med mange fine små gjenkjennelige detaljer, katter på et tak, en hund ved en postkasse, baby i vogn, frokostbord med mat man kjenner igjen, alt sånt. Ilon Wikland-illustrasjoner! Jeg tror det å ha mange bøker, lett tilgjengelig i barnehøyde, er en bra ting. Og at de får bla selv og leke med dem. (Så får man heller teipe og teipe og reparere og reparere...) 




Kammerpiken: Så morsomt! Selv har jeg to (veldig forskjellige) spørsmål: 1) Jeg liker veldig godt å bruke skjørt/kjole, men HATER strømpebukser som ruller ned over magen. Har du lure tips eller gode strømpebuksemerker å anbefale? 2) Jeg liker godt å drikke te og det blir som regel teposer. Jeg skulle gjerne brygget en kanne med løs te, men hvordan gjør man det uten å få alle disse små tebitene i koppen? Bruker du tesil eller "egg"/teklyper? Synes både det ene og det andre er ganske kronglete.

1. Strømpebukser er en kilde til frustrasjon! Jeg fikk et tips i høst om noen bra fra Cubus som het Climate Microfiber, i 100 denier, og de liker jeg godt. Hvis man skal ha ull, er det kanskje Lindex og Pierre Robert som er best av de prisvennlige, uansett må de være store så man kan trekke dem langt oppover magen. 
2. Hvis man har glest mellan tänderna kan man jo sile teen selv for hver slurk, hehe. Men når man brygger ei hel kanne er det lurt å samle teen i noe så man kan ta den ut før man serverer, ellers blir jo teen så sterk. Egg og klyper bruker jeg en del av, men egentlig foretrekker jeg en type dyp sil sånn som denne, som man kan kjøpe i tebutikker. Jeg kjøpte min hos Lille Valkyrien på Majorstua. Den kan brukes både i kanne og i kopp, og lar tebladene utfolde seg mye mer enn hva man får til i et trangt egg. Lettere å rengjøre også. Samme merke fører også engangs-teposer man kan fylle selv. Ikke like miljøvennlig da.  



HegepegeFører du noen slags oversikt, "lesedagbok", over bøker du har lest?
Jeg har noen ganger irritert meg grønn over at jeg ikke har notert hvilke (gode) bøker jeg har lest. Og jeg tenker fremdeles på en novellesamling jeg leste på 80-tallet en gang... Husker verken forfatter eller tittel, men novellene gjorde dypt inntrykk.
Kjenner noen som alltid skriver inn bakerst i boka dato og vær den dagen boka påbegynnes og det samme den dagen boka er ferdig lest. For eksempel: 1. oktober, høststorm, regn, 5 varmegrader. 20. oktober, måneskinn og barfrost. Det synes jeg er en fin vane.


Nei, jeg gjør nok ikke det. Før blogget jeg jo om alle bøkene jeg leste, men det har jeg ikke fått gjort det siste halvåret under og etter bloggpausen. Men det er helt klart lurt å føre en form for dagbok, og den du foreslå der hørtes veldig fin ut! Skrive rett inn i boka rett og slett, noen stikkord for å huske tid og sted og stemning. 

10 kommentarer:

Linn sa...

Hei :)
Takk for bra svar..jeg har begynt å ta avleggere på flere planter.
Så får vi se hvordan det går.

Ha en fin Lørdag.

Linn

Randi sa...

Klart du må ta fly for å besøke barndomshjemmet!
Det er ei tid for alt.
Da vi bodde i Bergen valgte vi også fly hjem til Trøndelag, å reise med tog via Oslo var uaktuelt med et lite barn (vi gjorde faktisk det før hun ble født, men da var vi studenter og hadde god tid! :) )

Du har så gode svar til alle!

God lørdag til deg og alle følgerne dine! <3

Salome sa...

Til Bokdoktor og Glamourbibliotekaren. Jeg leste lyrikk for barna fra de ble født. Norsk Billedbog for Børn av Elling Holst ( med tekster av bl.a. Vinje, Bjørnson og Wergeland). Samt Inger Hagerup (Så rart) og Andre Bjerke. Rytme er viktig lærte jeg av Jo Tenfjord. De ville ha diktene om og om igjen. Helt til de begynte på skolen. Som f.eks. Når det knirker i trappen er det...

Anaruh sa...

Florisa: jeg fikk et knallgodt orkideetips av søsteren min for noen år siden: kjøp gjennomsiktige blomsterpotter og fyll på med ca 5 cm grus (man kan kjøpe dette i blomsterbutikken). Sørg for at det alltid er vann til toppen av grusen, men ikke mer, for da blir orkideen stående i vann. Orkideer liker mye lys, men ikke direkte sol. Når en stengel er avblomstring klipper du ned stengelen til neste «kvist» (stengslene har sånne små blader). Da vil det komme enten ny blomst eller til og med ny plante ut fra det bladet/kvisten. Som regel vil stengelen selv visne ned til dette neste leddet, men ved å klippe bort før den visner vil dette skyte fart på neste blomstring. Etter jeg begynte å følge disse rådene har mine orkideer nesten blomstret sammenhengende!

Anaruh sa...

Sorry for alle skrivefeil, autocorrect og knust mobilskjerm gjør kommentering litt vanskelig

Susie sa...

Kloke ord fra Glamourbibliotekaren, det om å på en måte bli kjent med hver plante, hva den liker og ikke liker. Fra meg her i sofakroken på kjæreste og samboers 50-årsdag (skal snart lage mat til familien som kommer på besøk).

Florisa sa...

Perfekt! Tusen takk for svar begge to ☺️����

Glamourbibliotekaren sa...

Linn: Så bra! :)

Randi: Jo men det gjør uansett litt vondt å fly! Men av og til må man. God lørdag! :)

Salome: Rytme er kjempeviktig! Jeg kunne Morovers utenat da jeg var liten, Så Rart også, og gråt av den stakkars ensomme bakeren på den bittelille øya. Datteren min har begge bøkene. Disse er obligatoriske :)

Anaruh: Bra at noen har orkidéekspertise! Det er litt utenfor mitt område :)

Susie: Ja, man kan jo ikke behandle alle plantene likt, da er det garantert noen som mistrives :)

Florisa :)

Anonym sa...

Til Karen: Jeg anbefaler veldig å spørre hva folk ønsker seg/trenger! Jeg har flere ivrige strikkere i familien, og overraskelsen er helt underordnet det å få noe som faktisk blir brukt. Smak og behov er veldig forskjellig, noen barn har (fra ung alder!) sterke meninger om hva de vil ha på seg, noen syns håndvask er greit mens andre ikke orker tanken... Det er ikke noe gøy å være mottaker av noe man ikke kan/vil bruke når man vet at giveren har lagt mye arbeid og omtanke i plagget!

Anonym sa...

Til Hegepege:
Jeg har arvet noen bøker med sånne kommentarer som du skriver om pluss litt om hvor leseren oppholdt seg under lesingen og noen stikkord om hva hun likte eller ikke likte med boken, og det er så koselig! Føler på et vis at hun jeg arvet bøkene av leser boken sammen med meg. Hehe De bøkene er så mye mer verdt for meg nettopp pga. disse kommentarene, enn det de hadde vært uten. Så nå har jeg også begynt å skrive litt bakerst i bøker, og gleder meg til den dagen kommer da min datter skal få overta mine bøker.

Populære innlegg