torsdag, juni 27, 2019

Feriereprise: Glamourbibliotekarens lifehacksHer er en liten reprise i sommervarmen (?) - Glamourbibliotekarens lifehacks er en slags oppsummering av det jeg har forsøkt å formidle i denne bloggen i årenes løp, med linker til aktuelle innlegg. Søk i arkivet, bruk det, gå systematisk igjennom det om dere vil - det gjør jeg i blant, og det er kjempegøy! Finner så mye jeg har glemt. En blogg kan jammen fungere som hukommelse. 

Here goes:

*LesegledeBokomtaler, både klassikere og nyere bøker. Inspirere til å lese mer, alltid ha med ei bok i veska. Fine lesesteder, i hager, lenestoler, i parker

*Fine bokhandler, både her i byen og i utlandet. Bibliotek! Gå hyllelangs og plukke med seg bøker man nærmest plukker ut i blinde, enten på biblioteket eller hjemme hos seg selv. Bokvalg etter innfallsmetoden.

*Te. Ikke fordi det har mer verdi enn kaffe. Ikke feinschmeckeri. Rett og slett gleden over en god kopp te, alene eller sammen med venner. Teselskaper! Man er aldri alene når man har en varm tekanne. Jeg har drukket te siden jeg var fem, og kan virkelig ikke forestille meg et liv uten*Hage. Blomster. Trær. Å ha friske blomster hver eneste helg året rundt, kjøpe fredagsblomster om vinteren, plukke inn vår/sommer/høst. Hageliv, hageselskaper, hengekøya mi!, hagen i syrintiden,  vår elskede hage. Den har jeg dokumentert intenst her i bloggen - alle årstider og det som vokser og gror til enhver tid. Sitte under morelltreet, puste dypt og snuse inn den himmelske duften. Alle lesestedene i hagenAlle stedene man kan drikke te. Balkongen vi hadde før vi flyttet hit. Plukking av markblomster, hvitveis om våren, svarttrostens sang i skogen. Å bli vekket av sin elskede klokka to om natta fordi kaprifolen dufter så intenst at vi bare må gå ut. 

*Sommer. Ligge på magen på et teppe og lese Donald. Ligge på magen på senga og lese ungpikebøker mens regnet trommer mot vinduet. Kjenne på at man har god tid, selv om man bare har et kvarter til rådighet. Gi blanke i alt som andre driver med på samme tid, the Fear Of Missing Out er langt langt unna.  
*MusikkDet beste jeg vet. Det jeg har drevet med hele livet, spilt, lest, lyttet, studert, jobbet med. En blogg uten musikk hadde vært helt meningsløst for meg å skrive. Musikk er min reason for being. Johann Sebastian Bach. Vinyl.  I denne bloggen har jeg formidlet mye musikk som jeg liker, og som kanskje ikke spilles så ofte på radio lenger. Mye av litt eldre art. Jeg har lagt ut et tredvetalls spillelister til dere. Jeg har tipset om musikkprogrammer på radio. Jeg har også skrevet mye om klassisk musikk, noe jeg opplever det har vært interesse for her. (I tillegg har jeg jo musikkbloggen min der jeg omtaler konserter jeg er på, og vinylbloggen som jeg burde få fart på igjen)
*Reiser. Byene vi er så glade i, som vi alltid reiser tilbake til. New YorkParis, Berlin. Fine steder vi har vært på - bokhandler, kaféer, platebutikker, parker, markeder, hoteller. Små pensjonater i Sverige når man trenger å slappe av. Old-school glamour på Capri. Bryllupsreise til en bitteliten by i Toscana. 

*Fine kjoler. Kåper. Stil-collager

*Gjenbruk. Loppemarked, finne fine tekanner og -kopper, bøker, enkle messingstaker, andre ting man trenger og kommer til å få bruk for. Møbler

*Å leve litt grønnere. Stå i mot fristelser hva shopping angår. Kutte forbruket i blant. 

*Å stresse ned. Det hjelper ikke nødvendigvis å tilbringe en helg på spa om man ikke klarer å puste med magen i hverdagen. 
*InteriørSkape et lunt og personlig hjem man trives i, helt uavhengig av trender. Bøker. Filleryer. Potteplanter. Farger. 

*Affeksjonsverdi. Ting man har arvet av noen man er glad i, ting man har kjøpt på reiser, ting man forbinder med noe. Farmors kaffekopp med et lite skår i. Mormors øredobber. Bryllupsgaver.  

*Nostalgi. Henger sammen med så å si alle punktene her for min del. Jeg er nostalgisk på de fleste områder i livet. 

*OsloDen fine byen vår, dit jeg flytta som tjueåring. Så mange hyggelige steder å være. Sagene særlig, hvor vi bodde i en god del år, og som jeg stikker innom så ofte jeg kan. Jeg har skrevet mye om Oslo. Kaféer jeg liker, bokhandler, platebutikker, parker. Dronningparken. Botanisk hage når magnoliaene blomstrer. Fagerborg når duftskjærsminen blomstrer. Sankthanshaugen, som var min barndoms Oslo. 

*Verdier. Gi barna deres verdier. Vær et medmenneske. Gjør noe for andre. Bli en besøksvenn. Vær omsorgsperson. Bli SOS Barnebyer-fadder. Støtt Amnesty, Unicef, Redd Barna, Flyktninghjelpen, Norsk folkehjelp. Gjør noe for at den oppvoksende generasjon skal få håp og mot til å fortsette arbeidet, for det nytter. Jeg vokste opp i et hjem hvor man støttet slike organisasjoner, og det vil jeg føre videre til min datter. Jeg skrev litt om dette på kvinnedagen, og dette innlegget vil jeg gjerne fremheve.  Rydd søppel. Støtt WWF, Naturvernforbundet, Framtiden i våre hender. Dropp plastposer når du kjøper frukt og grønt, ta alltid med handlenett når du skal handle. Lær barna deres kildekritikk, dette er utrolig viktig nå med sosiale medier hvor artikler fra tvilsomme utgivere blir delt og publisert - og vi vet hvor mye det skrevne ord (dvs den skrevne overskrift, man leser jo ikke artiklene lenger) og et bilde gir inntrykk og fester seg, selv om det som formidles overhodet ikke er basert på fakta. (Man kan kaste ut en påstand på svært gyngende grunn og bli trodd på den - kun fordi det skrevne ord, delt i sosiale medier, har så enorm makt. Og dette gjøres helt bevisst i dag, også av politikere.) Like viktig: Lær foreldrene deres kildekritikk. Jeg blir vettskremt når jeg ser hvor mye som deles i sosiale medier som er direkte usannheter, som skaper frykt, og som ofte er konstruert nettopp av den grunn (Jfr det forrige amerikanske valget hvor dette ble gjort systematisk for å vinne). Og denslags deling skjer i alle generasjoner. Vi har plikt til å si i fra. 

*Det vakre i naturenFjellet, sjøen, landetKvelder ved fjorden med eller uten bok. Landlige utflukter.*Filmer. Kinofilmer, særlig i Oscar-sesongen. Cinemateket. Klassikere. Gamle filmer. 

*StemningerGyldne stunder. Skumring med tente lys. Junikvelder. Tidlige morgener på frokostplassen om sommeren. Søndag formiddag på høstenRegnfulle dager på forsommeren med Chopins nocturner. Når man kjenner hjertet dunke ekstra hardt, lukker øynene og bare lever i nuet. 
Vidåpne dører til hagen i syrintiden, flagrende gardiner.

Slik tror jeg essensen av denne bloggen kan beskrives, i litt vel mange ord. Dette har jeg ønsket å formidle i alle disse årene. 


En ekstra lifehack til slutt: Sørg for å kunne spille plater i hagen når det er fest. 

6 kommentarer:

Emma sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Marianne sa...

Tusen takk for vakre bilder, inspirasjon, ettertanke og glede!
Riktig god sommer kjære Glamourbibliotekar

Jorunn sa...

Nå har jeg lagret glamourbibliotekarens lifehacks under Favoritter, slik at jeg enkelt kan slå opp og bli inspirert ved en hver anledning. God sommer! Klem fra Trøndelag.

Anonym sa...

Så koselig med påminnelser om fine, gamle innlegg! Bloggen din er virkelig den beste inspirasjon til å senke skuldrene og nyte små gleder hver dag. Takk for at du skriver og deler med oss :)

Anonym sa...

Tusen takk for inspirasjon og ettertanke! Tusen takk for at du deler den nydelige hagen din med oss, for at du minner meg på at at livet skal leves etter verdier og prinsipper og at de beste gleder i livet er gratis! Takk for at du utvider ihvertfall min musikkhorisont og takk for gode reisetips! Gleder meg til nye innlegg til høsten!

Ønsker deg en riktig fin sommer!

Anonym sa...

Jeg får en følelse av fred og harmoni hver gang jeg entrer denne oasen av inspirasjon som bloggen din jo er. I denne rare verden der alt går så fort og mye ikke henger på grep, blir «steder» som dette ekstra viktig. Du utgjør en forskjell, og jeg synes glamourbibliotekarens life hacks burde være en «huskeliste» for alle!

Populære innlegg