fredag, oktober 05, 2007

Alle disse dager som kom og gikk..

Tiden flyr! Denne helga er det et år siden jeg var i Paris sist, og det føles som kanskje... et halvt år siden? Høstfestival i Montmartre med opptog og musikk.. jo, det er vel et år siden. Eplene på bildet over er fra et tre i den lille parken bak Notre Dame.

7 kommentarer:

Juristen sa...

Juristen drar til Paris om nøyaktig 12 dager! Det er min store favorittby, og je suis heurere:-)Paris er ubeskrivelig vakker, og her nynnes det på Sous la ciel de Paris...

Glamgirl sa...

Paris i oktober er fantastisk! Sukk! Blir dessverre ikke noen oktobertur dit på meg i år, så må innrømme at jeg er aldri så lite misunnelig på juristen. Var dog en tur i mai og skal en dit i november, så jeg bør vel ikke klage. Dessuten tenker jeg å få til en tur i april, Paris er fantastisk da (tips: Paris på sitt beste er etter min mening sept/okt og april-juni). I mellomtiden får jeg kose meg med de fantastiske skoene jeg kjøpte (i Le Marais selvsagt) sist jeg var der.

Amalie sa...

Hei!

Jeg skal til Paris om 13 dager! Kan du anbefale noen perler av kafeer eller restauranter som man bør besøke? Helst litt typisk fransk og gjerne med en spesiell "aura."

Glamourbibliotekaren sa...

Paristips til de som trenger det, kan finnes her (i kommentarfeltet), her og her! Ellers skal jeg spørre min venninne Sara som har bodd der om hun har noen flere gode tips.

Sara sa...

det man skal huske når man drar til Paris er at det er en DIGER by. Det typiske franske er landsbygda, det som er typisk for Paris er noe helt annet. For å finne 'auraen' skal du sette deg ganske tidlig på morgenen på et brasserie med en café crème og det de måtte ha av croissanter eller lignende (oftest en bit bröd med smör, men du får ost osv om du vil) Det lukter som regel röyk der og innredningen er ikke fancy eller 'koselig'. Finn en plass de behandler dere ok förste dagen og gå dit hver dag. Da lover jeg at de springer å kjöper croissanter til dere evt sparer dem allerede den tredje dagen. Ta gjerne frokosten på bardisken, da koster den mindre og dere kan småprate/tjuvlytte litt til konversasjonen mellom mennene bak disken og de faste kundene som kommer forbi for en kaffe og for å diskutere fotball eller trav. Jeg poster i löpet av dagen en laaaang liste med fler Paris-tips. Glamourbibl får bestemme om hun vil legge den ut eller ikke. Endel av det er sånt jeg har skrevet för.

Glamourbibliotekaren sa...

Klart jeg legger den ut! :)

sara sa...

Først en liten repetisjon av noe jeg har skrevet før:

I Marais kryr det av perler, og for å spise godt har du tibud i fleng! Langs gaten rue des Rosiers og områdene rundt får du god jödisk mat, på Rue Ste Croix de la Bretonnerie ligger den nordafrikanske resaturangen L'Arganier som serverer fantastisk mat og like i närheten ligger plassen Marché de St Cathérine med masse små, koselige restauranger. Husk at pariserne sjelden spiser för kl 20:00-20:30 om du vil se dem "live". Ellers ligger butikken "Le chocolat" (tror jeg) i Rue Vieille du temple, mellom rue des Rosiers og Rue Ste Croix de la Bretonnerie, der kan du få fruktbiter med sjokoladefondue for 5 Euro og masse annen god sjokolade. For å shoppe kryr området av små designerbutikker, smykkebutikker, små rare butikker og et ökende antall butikker med de vanlige merkene. Det er bare å ta gode sko. Det er også masse hyggelige kafeer i området, som er sentralt for Paris' jöder og homoseksuelle, noe som bidrar til et morsomt mangfold :) Noen av mine favvokaffeer ligger på Place du Trésor i Rue vieille du Temple, men Marais er kanskje det området i Paris der du finner flest kaféer som er slik vi er vant til dem, og ikke de mer typiske Brasseriene, så det er bare å velge!

I området bak Marché Saint Germain (altså latinerkvarteret) er det mange restauranger. Mitt tips er å unngå alle som tilbyr superbillige treretters-menyer for en billig penge. Maten er som regel halvbra om du har flaks. Kjør heller på litt færre retter på en litt bedre plass eller gå på et brasserie og ta en bit kjøtt med friterte poteter eller en grillet kylling. Det er veldig ujålete og sannsynligvis røykfyllt, men hyggelig!

En favoritt jeg har, er å kle meg litt opp og gå på La Durée, aller helst den i Saint Germain de pres (http://www.laduree.fr/public_en/maisons/bonaparte_accueil.htm).
Den er ganske mange turister der, blant annet ettersom kjeden fikk en oppsving med Carries solitære makaronspising her i siste sesong av SATC, men man ser fremdeles små, fine Pariserdamer med hundene sine her. Himmelske club-sandwicher, men framforalt småkakene, makroner i alle smaker, kaker med rose- og bringebærfyll etc. estetikk på høyt nivå og varer som gjør at man forstår hvorfor fransk kaker er berømte!

For høyeffektiv shopping er Rue de Rennes gata. Her har du FNAC med plater og bøker (ENORM musikkavdelning- det du ikke finner her, finner du ikke noen annen plass heller!), men også Zara, Pimkie, HM, naf naf etc. og, ikke minst, sko,sko,sko…

Paris har også endel butikker som selger merkesklær fra tidligere sesonger. Jeg husker ikke hva de heter, men tviler ikke på at noen av Glambibliotekarens lesere eller hun selv kan hjelpe oss med dette! Husker heller ikke nå hva de store loppemarkedene utenfor Paris heter, men de er morsomme å gå på. Hold godt i veska!


En hyggelig aktivitet kan være å gå Prommenade Plantée. Det er en ”park” som er belagt på et gammelt jernbanespor. Den begynner bak operaen på Bastille og strekker seg fire og en halv kilometer ut til jardin de Reuilly http://en.wikipedia.org/wiki/Promenade_Plantée .
Jeg har ikke gått den selv enda, men jeg skal absolutt gjøre det neste gang! Det er en fin tur og den brukes hyppig av Pariserne selv.

Populære innlegg